logo

trugen jacn
10 Temmuz 2018

BİR UYGUR TÜRKÜ’NÜN GÖZÜNDEN 9. YILINDA ÇİN’İN URUMÇİ KATLİAMI

Çin’in işgali altında bulunan Doğu Türkistan’da 2009 yılında gösterilere sert müdahale sonrası direniş kanlı bir şekilde bastırıldı. Uygur Türklerine yapılan saldırılarda Çin kayıtlarına göre 197, Türklere göre ise bine yakın Uygur Türk’ü katledildi.

urimci-(2).png

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

5 Temmuz 2009’da Çin’in Urumçi’de yaptığı katliam birdenbire olmuş bir olay değildir diyen Doğu Türkistan Vakfı Eski Başkanı Hamit Göktürk şunları aktardı; “Çin’in geçmişe dayanan batıya taşma, büyük bir alana hâkim olma emeli var. Eskiden beri gelen her Çin yönetimi zamanın şartlarına göre ilaveler yaparak bu emelleri gerçekleştirmek için politikalar yürüttü. 1949 yılında Mao liderliğindeki Çin, Bağımsız Doğu Türkistan Cumhuriyeti’ni yıkıp Doğu Türkistan’ı işgal etti. Mao işgalin ardından hemen bir emirname yayınladı. Burada Mao; ‘Orduya teslim aldığınız 100 bin askeri geri göndermeyin. Burada yerleşmelerini sağlayın.’ diyor. Ve bu şekilde Doğu Türkistan’ı Çin toprağı yapmak için adım atmış oluyor.”

Görüntünün olası içeriği: 5 kişi, açık hava

“ÇİN TÜRKLERİ EBEDİ OLARAK YOK ETMEK İSTEDİ”

Özellikle bugün ki Cumhurbaşkanı Şi Cinping’in ‘Çin Rüyası’, ’21. Yüzyıl İpekyolu’, ‘Bir Kuşak Bir Yol’ projelerinin Doğu Türkistan üzerinden batıya taşma politikasının aşamaları olduğunu söyleyen Göktürk; “Çin’de Mao’nun ölümünden sonra ekonomide bir liberalizm başladı. Doğu Türkistan’da biraz bir bahar havası esti. Fakat bunun yanında Çin sessizce Uygurları asimile etme politikalarına devam etti. Özellikle bu dönemde Doğu Türkistan’da devlete ait şirketlerin özelleştirilmesi ile Uygur Türkleri Çinliler ile birlikte çalışma hakkını kaybetti. Buraya Çinli çalışanlar yerleştirildi. Ve yavaş yavaş Türklere ekonomik ayrımcılık yapılmaya başlandı. Ardından işsiz kalan Türkler; ‘Size Çin’in merkezinde iş imkânı sağlayalım’ denilerek Çin’e götürüldü. Yani Türkler Çin’e Çinliler Doğu Türkistan’a götürülerek asimilasyon yapılmak istendi. Bu şekilde Çin’e götürülüp az paraya çalışmak zorunda bırakılan Türkler fabrikada çalışırken Çinli militanlar onlara taşlı sopalı şekilde saldırdı. Burada öldürülen işçilerin yakınları medyadan haber alınca hükümete bu konuda müracaat etti. Fakat anlaşma bilincine sahip olmayan Çin Hükümeti ordusunu devreye sokarak Türklerin üzerine ateş açtı. Ve o gün gece Uygurların oturduğu mahallerin elektrikleri kesilerek Çin Ordusu’nun kuşatması altına alındı. O gece günahsız Türklere büyük bir katliam yapıldı. 5 Temmuz’u 6 Temmuz’a bağlayan gece yapılan bu katliamın adı tarihe Urumçi Katliamı olarak geçti. Bu soykırım Çin Hükümeti tarafından planlı projeli ve maksatlı şekilde tertip edildi. Çin bu toprakların sahibi olan Türkleri buradan ebedi olarak yok etmek istedi” dedi.

Uygur Türkünün gözünden 9. yılında Urumçi katliamı

“ANNELERİN DOKUZ SENEDİR GÖZYAŞLARI DİNMEDİ”

Katliamdan beri halen kayıp olan Türk gençleri hakkında da konuşan Göktürk şunları aktardı; “Birinci ağızdan dinlediğim bilgilere göre o gece elektriklerin kesilmesiyle karanlıkta vurulup tek tek yere düşen onlarca şehidin olduğu söyleniyor. Ardından silahı olmadığı halde vuruşmaya çalışan Türkler Çin askerleri tarafından yaka paça götürüldü. Ve bir daha haber alınamadı. Bu genç evlatlarımızı biz Türkler rakamsal olarak binlerle ifade ediyoruz. Fakat tabi Çin bu sayıyı kabul etmiyor. Dokuz senedir de susmaya devam ediyorlar. Bu evlatlarımız Urumçi civarında Çin’e ait askeri üslere götürüldü. Orada da büyük işkenceler yapıldığını bütün Çin işkencelerini onların üzerinde tatbik ederek öldürdüklerini biliyoruz. Biz ölülerine bile ulaşamıyoruz. 37 Doğu Türkistanlı aile, dilekçe ile çocuklarının akıbetini öğrenmek için Çin’e başvuru yapsa da adalet isteyen, sadece evladının ölüsüne bile razı olan bu insanlar hiçbir zaman olumlu cevap alamamış hatta bazen de özel polislerle tutuklanarak hapse atılmışlardır. Bu annelerin dokuz senedir gözyaşları dinmedi. Acıya dayanamayan annelerse maalesef beyin kanamasından, kalp krizinden ve çeşitli hastalıklara duçar olarak hayatlarını kaybetti. Allah hepsine rahmet etsin. Bizim de tek amacımız Doğu Türkistan’daki halkın ve Urumçi Katliamının sesi olmak. Umarım medya ve diğer yollarla sesimizi duyurabiliriz” dedi.

Kaynak : http://www.yenihaberden.com/uygur-turkunun-gozunden-9-yilinda-urumci-katliami-584671h.htm

GÜLŞEN YILMAZ / YENİ HABER GAZETESİ

Etiketler: » » » » » » » »
Share
1556 Kez Görüntülendi.