logo

trugen jacn

ÇİN, CEMAAT ÖNDERİ M. SALİH ARTIŞ’IN OĞLU ABDURREŞİT’İN BAŞINI EZEREK KATLETTİ.

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi ve yazı

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

Çin işgal yönetimi İstanbul’da yaşarken 8 yıl önce vefat eden Doğu Türkistanlıların Aksakalı,kanaat ve Cemaat önderi, Muhammed Salih ArtIş Hacımın oğlu 64 yaşındaki oğlu Abdurreşit Hacımı geçen yıl kapattıkları Çin Nazi Kampında kendisine işkence yaparak ve kafasını ezerek katlettiği açıklandı.

Artış Ailesinden toplam 5 Kişi Çin Nazi Kamplarında

Türkiye’de yaşamakta iken, 2010 yılında vefat eden M.Salih Artış’ın   Livaettin, Abdulveli ve Abdurreşit adlı 3 oğlu ile Tacigül adındaki kız ve bir erkek torunu olmak üzere toplam 5 kişiyi  yaklaşık bir yıl önce tutukladıkları,bunlardan Abdurreşit Muhammed Salih’i işkence ile başını ezerek katlettiklerini,erkek torununu ise bir süre önce serbest bıraktıkları belirtildi.
Aile : Kardeşler ve Torunlar Sırf Babamız Yüzünden Tutuklandı ve Birisi de öldürüldü.
Artış ailesinin bir ferdi Haber merkezimize yaptığı açıklamada şunları ifade etti ; “ Çinlilerin işkenceler ve başını ezerek katlettikleri Abdurreşit Artış kendi halinde ilk okul düzeyinde tahsili  olan etli ve sütlüye karışmayan kendi halinde bir kişi idi. Ayrıca kendisi çok küçük yaşlarda  beri ,Dayısı Ruzi Muhammed Mahdum’un yanında ve onun himayesinde idi. Babam ile fazla ilişkisi de yoktu. Nilka ilçesinde devlete ait bir Marangozhaneden Ağaç Ustası olarak emekli olmuştu. 25 yıl önce Babamı ve bizleri ziyaret etmek için İstanbul’a  da gelmişti.Diğer Kardeşlerimiz ve Torunlar da kendi hallerinde insanlardı. Toplumsal olaylar ve girişimler  ile pek ilgileri yoktu. Babamın Cemaat erbabı ve Önderi olması yüzünden devamlı korku  içinde  yaşıyorlardı. Çin,ailemizden bizim bildiğimiz kadarı ile 5 kişiyi tutuklamıştır. Ailemiz çok kalabalık bir ailedir.Biz 8 kardeşiz. Diğerlerinin de tutuklandıkları söyleniyor. Ama biz bilemiyoruz. Geçen yıldan beri  irtibatımız  tamamen kesik durumda. Haberleşemiyoruz.Tam bilgi sahibi değiliz. Doğu Türkistan’da yaşayan Kardeşlerimiz,Yeğenlerimiz ve Torunlar  onların aileleri İstanbul’da yaşarken 2010 yılında vefat eden Cemaat erbabı Muhammed Salih Artış’ın çocukları ve torunları olduğu için tutuklandılar ve bir kardeşimiz de başı ezilerek öldürüldü. Ne zaman ve nerede vefat etti ? bu konuda da fazla bilgimiz yoktur.Merhum Abdurreşit Artış,05 Temmuz 1997 Gulca katliamından sonra Çin işgal yönetimi tarafından tutuklanmış ve 5 yıl hapis cezasına da çarptırılmıştı.

Görüntünün olası içeriği: 5 kişi, gülümseyen insanlar, oturan insanlar ve iç mekan
Cenazesi Polis Nezaretinde Defnedilmiş
Bir yıl önce kendisine isnat edilen her hangi suç bulunmamasına rağmen,  tutuklanarak Nilka’daki bir Çin Nazi Kampına kapatılan Abdurreşit Artış’ın durumunu   tam olarak bilmiyorduk.Ölüm haberini de Suudi Arabistan’da yaşayan bir Hanım yakınımızdan aldık.Daha dün  akşam saatlerinde   haberimiz oldu. Cenazenin 05 Haziran 2018 Salı günü akşam saatlerinde Çin polisleri tarafından ailesine getirildiği ve polis nezaretinde aileden birkaç kişinin katılımı ile kılınan  cenaze namazından sonra Nilka’da toprağa verildiği bilgisine ulaştık. Kafasının ezik olduğunu  ise,cenazeyi mezara koyanlar aileden birine söylemiştir.

Muhammad Salih Artış Kimdir ?
Muhammed Salıh Artış 1918 tarihinde ilk Müslüman Türk devleti olan Karahanlıların   Kurucusu Buğra Hanlar Ailesi ile ilk Müslüman Türk Hükümdar   Abdulkerim Satuk Buğra Han’ın medfun bulunduğu Artuş ilçesinin Meşhed köyünde dünya’ya gelmiştir. 1930’lı yıllarda İstanbul’da Öğretmen Okulunu tamamlayarak Doğu Türkistan’a dönen ünlü  eğitimci  şehit Mehmet Ali Tevfik Efendi’nin açtığı modern Türk Okulun’da eğitim almıştır.Daha sonra ilçenin önde gelen ailelerinden olan babasının Çinlilerce tutuklanması ve daha sonra şehit edilmesi üzerine Gulca’ya giderek yerleşmiştir.  1981 yılında Türkiye’ye göç ederek İstanbul’un Fatih ilçesi Koca Mustafa Paşa semtine yerleşmiştir. Kendisi  derin  bilgisi müsbet  ve ileri görüşlü olması ile tanınmıştır.  Doğu Türkistan davasının aktif girişimci ve önderlerinden biri olması nedeniyle Doğu Türkistan diasaporasının önde gelen güvenilir  ve önder şahsiyetlerinden biri olarak kabul görmüştür. tanınmıştır. Aynı zamanda Doğu Türkistan’ın yakın mücadele tarihine şahitlik eden  Uygur Türklerini her yönü ile çok iyi bilen ve tahlil  eden ve ona göre muamele eden  ferasetli bir ziyalı idi. Bir çok Doğu Türkistan sivil toplum Kuruluşunun kurulmasında maddi ve manevi olarak destek olmuştur. Doğu Türkistan ile ilgili bütün faaliyetlerde bir öncü,Yolbaşçı ve aktif bir katılımcı idi.Toplumun bütün fertlerinin güvenini saygı ve sevgisini kazanan bir cemaat ve kanaat önderi idi. Sıkıntısı  ve sorunu  olanların baş vuru merci’i idi.  Genç yaşlı zengin fakir  sosyal konum ve durumu ne olursa olsun, onun nazırında Doğu Türkistanlı bir fertti. Vatansever bir Doğu Türkistanlı olması onun için kafi idi. Evi adeta bir Dergah gibi idi.Kalbi sevgi dolu ve geniş, ekmeği ve sofrası herkese açık ve bereketli idi.

Kendisi Yüzünden Doğu Türkistan’daki  Evlatlarının   Tutuklanması Asla Hukuki Değil,

Uzman Hukukçular ,merhum Muhammed Salih Artış’ın Türkiye’de  geçmiş yıllardaki faaliyeetlere yüzünden tutuklanmasının temel hukuk ile  Çin’in bizzat imza koyarak taahhüt ettiği uluslar  arası sözleşmelerin ruhuna tamamen aykırı olduğunu belirtiyorlar. İşgalcı Çin için Doğu Türkistan’da yaşayan Müslüman Türklerin her hangi bir suç girişiminde bulunması veya suç işlemi değil,onların Uygur,Kazak,Kırgi vediğer Türkler olarak etnik kimligğe sahip olmasının  onları cezalandırılmaları için yeterli bir sebep olduğunu, ifade ediyorlar.

Uzmanlar,Çin’in günümüzde Doğu Türkistan’daki bu ülkenin tarihi sakinleri ve sahipleri olan Türklere karşı baskı zulüm,asimilasyon,insanlık dışı cinayet ve soykırım uygulamalarının Nazi Almanyası’nın Faşist rejiminde bile uygulanmadığını belirtiyorlar.

 

Etiketler: » » » » » » » » »
Share
2243 Kez Görüntülendi.