logo

trugen jacn

DÜNYA UYGUR KURULTAYI BAŞKANI DOLKUN İSA İNTERPOL’UN KIRMIZI LİSTESİNDEN ÇIKARILDI

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

11 Eylul 2001 terör saldırıları sonrası ABD.yönetimince yürütülen Terörle Küresel düzeyde mücadeleyi   istismar eden Çin yönetiminin düzmece suç isnatları ile Uluslar arası Polis Teşkilatı İnterpol’un arananlar (Kırmızı) Listesine koyduğu Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Dolkun İsa’nın  İnterpol tarafından bu Kırmızı Listeden çıkarıldığı açıklandı.
Dünyanın önde gelen haber Ajanslarından Reuters başta bir çok önemli ajans ve medya kuruluşlarının servis ettiği bilgilere göre İnterpol’un araştırma ve incelemelerinde Dolkun İsa’nın Çin yönetiminin hakkında çıkardığı kırmızı bültende iddia edilen suçlamaları kanıtlayacak her hangi bir bilgi ve bulguya rastlanılmadığı ve bu nedenle adının arananlar Listesinden (Kırmızı Listeden) çıkarıldığı belirtildi.
10-12 Kasım 2017 tarihleri arasında Almanya’nın Münih kentin’de yapılan 6. Genel Kurul’da Dünya Uygur Kurultayı genel Başkanı olarak seçilen Dolkun İsa  bu durumu  kendi kişisel sosyal medya hesabında yayınladığı bir mesajla duyurdu.

Görüntünün olası içeriği: 23 kişi, gülümseyen insanlar, ayakta duran insanlar
DUK  Genel Başkanı İsa : Doğu Türkistan Davası  Bu Kararla Uluslararası Bir Başarı Elde Etmiştir.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan DUK.Genel Başkanı İsa, Uluslar arası Polis Teşkilatı’nın  (İnterpol’un) Çin’in  asılsız  suçlamalar  ve mesnetsiz kanıtlar ileri sürerek kendisini kırmızı Listeye dahil ettiğini,ancak hak,hukuk ve adaletin geç de olsa tecelli ettiğini belirterek, Doğu Türkistan  Türkleri ve onların haklı Davası,İnterpol’un bu  adil ve  haklı Kararı İle  uluslara arası düzeyde  İşgalci  Çin yönetime karşı büyük bir başarı elde ettiğini ifade ederek şöyle konuştu ;

“ Değerli Doğu Türkistanlı Kardeşlerim ve Aziz dostlar,

21 yıllık  haklı mücadelemiz adımın İnterpol’un kırmızı listeden çıkarılması ile başarılı bir şekilde sonuçlanmıştır. Hak,hukuk ve adalet yerini bulmuştur.   İnterpol Genel Sekreterliği 21 Şubat 2018 tarihinde  tarafıma tebliği ettiği bir resmi yazı bu  sonucu  tarafıma bildirmiştir. Ayrıca bu mektup’ta adımın kırmızı listeden çıkarıldığını Londra’daki Uluslar arası  Ceza Mahkemesi’ne  de iletildiğini belirtmiştir.   Bu Sevindirici haber  Mazlum Doğu Türkistanlıların  ve Dünya Uygur Kurultayımızın küresel düzeyde Çin İşgal yönetimine karşı kazandığımız büyük bir zafer olarak tarihe geçmiştir. Hakkımdaki bu müjdeli haberi siz değerli Vatandaşlarım ve aziz dostlarım ile burada paylaşıyorum. Hepimize geçmiş olsun. Diaspora’da yürütülen Doğu Türkistan Milli hareketinin bundan sonra daha olumlu şartlar altında ve daha başarılı bir şekilde yürütülmesi için çaba ve gayretlerimizi sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

Dolkun İsa Resimleri ile ilgili görsel sonucu

Dolkun İsa Kimdir  ?
Dolkun İsa  1967 Doğu Türkistan’in Aksu Vilayetine bağlı Kelpin İlçesinde doğmuştur. Eğitimci bir Ana-Babanın oğludur.Lise öğrenimini Aksu’da tamamladıktan sonra girdiği Üniversite sınavlarında başarılı olmuş ve Urumçı Üniversitesi kayıt olmuştur. Mao’nun ölümünden sonra 1980’lı yıllarda başlayan kısmı siyasi bahar havasından yararlanarak arkadaşları ile birlikte Universite öğrencileri ile birlikte  Sözde Doğu Türkistan Özerk yönetimine bir talepler listesi sunmuş ve bu taleplerinin yerine getirilmesini  istemiştir.

Bu talepler şunlardır ;

  1.  Sözde Özerk Bölge yasalarının tam olarak uygulanması
  2. Doğu Türkistan’dan elde edilen doğal zenginlikilerin bir bölümünün ülkenin alt yapısı ve  kalkınması ve Türk halkının refahı için kullanılması
  3. Doğu Türkistan’a getirilmekte olan Çinli göçmenlerin sayısının azaltılması ve daha sonra tamamen durdurulması
  4. Türklere uygulanan doğum kontrölü ve doğum yasaklarının yürürlükten kaldırılması
  5. Lop-Nor bölgesinde yapılmakta olan atom denemelerinin durdurulması

Dolkun İsa’nın da içinde bulunduğu Unumçi Üniversitesi Öğrencilerinin önderleri  bu  haklı taleplerini zamanın sözde Özerk bölge başkanı İsmail Ahmet ile  görüşerek bizzat elden vermişlerdir. Ancak,daha sonraları öğrencilerin bu  barışçıl ve yasal talepler ÇKP.genel Sekreteri ve Doğu Türkistan’daki Çin işgal güçlerinin Başkomutanı  tamamen bir Çin Irkçısı olan General Vang En Mo tarafından şiddetle reddedilir ve öğrenci liderleri  okuldan uzaklaştırılır ve bir kısmı hapsedilirler.  Bunun üzerine Dolkun İsa merkezi Çin’e gider ve burada yaşayan Uygur Kardeşlerinin yanında bir süre hayatını devam ettirir.1994 yılında yurt dışına çıkmayı başarır ve Türkiye’ye gelir.Türkiye’de bir süre  öğrenime  devam eder.Diğer yandan da Türkiye’de öğrenim gören Doğu Türkistanlı Öğrenciler ve gençleri örgütleyerek bir dizi sosyal ve kültürel etkinlikler düzenler. 1996’da Almanya’ya giderek iltica eder ve Alman Vatandaşlığına kabul edilir.

1992 yılında İstanbul’da toplanan Doğu Türkistan Milli Kurultayı tarafından kurulan Doğu Türkistan Kurultayı,Türkiye’deki şartlar dolayisiyle  1999’yılından Türkiye’den Almanya’ya taşınır ve yapılan Seçimlerde Enver Can Genel başkan ve Asgar Can Genel Sekreter olarak seçilirler.

Dolkun İsa ise , 1996 yılğnda Ömer Kanat ve diğer arkadaşları ile birlikte Dünya Uygur Gençleri Kurultayını kurar . Daha sonra Doğu Türkistan Milli Kurultayı  Dünya  Uygur Gençleri Kurultayı ile birleşerek Dünya Uygur Kurultayı adını alır .Erkin Alptekin Dünya Uygur Kurultayının ilk başkanı olarak seçilir. 2006 yılında Çin zindanlarından kurtulan Rabia Kadir Hanım Dünya Uygur Kurultayı Başkanı ve Dolkun İsa da Genel Sekreter olarak görev alırlar.  Dolkun İsa Kasım 2017’de Almanya’nın Münih kentin’de yapılan 6,genel Kurul’da DUK Genel Başkanı olarak seçilir.
Doğu Türkistan Milli Kurultayı  Başkanlığını yürüten  Enver Can ile  Dünya Uygur Kurultayı başkanlıklarını yürüten Sayın Erkin Alptekin, Sayın Rabia Kadir ve  sayın Dolkun İsa ve diğer seçilen  Önderler ve kadroları Doğu Türkistan meselesinin uluslar arası bir sorun olarak gündeme gelmesi için büyük uğraş verirler ve bunda da epey yol aldıkları  görülür ve  bu yolda kısmı de olsa önemli başarılar elde etmişlerdir.
Dolkun İsa Çin’in sahte kanıt ve yalan suçlamaları ile İnterpol’un kırmızı listesinde iken.bir çok kişisel sıkıntı ve sorunlar ile karşılaşır. Yıllarca ABD’ kendisine vize yasağı koyar. 2017 ‘da İtalyan Parlamentosu’na yapılan Doğu Türkistan ile ilgili bir toplantıya davet edilir.Ancak Parlamento’ya gelirken İtalyan Özel Kuvvetlerince tutuklanarak sorgulanır ve sınır dışı edilir.
Dolkun İsa’nin bu Kırmızı bülten nedeniyle Türkiye başta olmak üzere bir çok ülke’ye giriş yasağı bulunmakta idi. İnterpol’un bu Kırmızı listesinden çıkarılması ile bu giriş yasaklarının ortadan kalkması bekleniyor.

Dolkun İsa Resimleri ile ilgili görsel sonucu

UYHAM olarak ; Dünya Uygur Kurultayı Genel Başkanı Sayın Dolkun İsa’ya geçmiş olsun dileklerimizi sunuyor,bundan sonraki çalışmalarında başarılar niyaz ediyoruz.

Etiketler: » » » » » » » »
Share
2479 Kez Görüntülendi.