logo

trugen jacn

ÇİN, DOĞU TÜRKİSTAN’DA UYGURLARI NAZİ KAMPLARINDA YOK EDİYOR (3. VE SON BÖLÜM)

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Çin Nazi Kamplarında Tutulanların Geleceği Belirsiz  ve Karanlık bir Gelecek
Çin yönetiminin çeşitli isimler altında “Eğitim Merkezleri” olarak tanımladığı,aslında ise,birer Çin Nazi kampları olan bu kamplardan şimdiye kadar tahliye edilen bir tek kişiye  henüz  ulaşılabilmiş değildir.  Bazı ÇKP. yetkilileri RFA’ya “Bu kamplarda esir tutulan öğrencilerin Eğitim programları tamamlanıncaya kadar kampı terk etmesine izin verilmediğini, ancak eğitimin süresi ve ne zaman sona ereceği konusunda kendilerine ulaşan her hangi bir talimat bulunmadığını açıklamıştır. ÇKP,Yetkilisi ,üstlerinin kendilerine “ kamplardaki eğitim ve öğretilen kuralların tatmin edici bir seviyeye ulaşıldığında programın tamamlanacağını ”  söylediklerini açıkladılar.
Kamp Öğretmeni : 6 Aydır Ders Veriyorum,Ancak Kursu tamamlayan kimse Yok
Bu Çin Nazi kamplarından birinde Kurs Öğretmeni olarak ders verdiğini açıklayan bir öğretmen şu çarpıcı sözleri ile kampların durumunu özetlemektedir ; “ Ben Son 6 aydır Bu kamplarda ders vermekteyim, ama dersimi tamamlayan kimse yok. Bize Yetkililer ve ya hiç kimse bu kamplardaki eğitimin  ne zaman biteceğini  söylemediler ve bilmediklerini  ifade ettiler.  Ancak.bir kaç kişi  bu Nazi kamplarına kapatıldıktan 2-3 ay sonra serbest bırakıldı. Ancak kamplara gönderilen tutukluların çoğu sınırsız olarak  kalmaktadır .Her şeyden önce bu kamplarda kalan tutuklular devamlı polisler tarafından sorguya çekilmekte ve değişik eğitim kamplarına yönlendirilerek gönderilmektedir. ” dedi.

İnsan Haklar Örgütleri Çin’i Uygur Tutukluları Serbest Bırakmaya Çağırıyor
Bir çok bölge uzmanı ve gözlemci, Çin hükümetinın radikalizm, şiddet ve Uygur milliyetçiliği fikirlerinden rahatsız olduğunu ÇKP.yönetiminin rahatsız olduğunu düşündüğü bu alanlarda “ İdeolojiyi modernleştirmek” ve belki de ileride Uygur(batı) bölgesinin dış dünyayla bağlantısını tamamen koparmak ve izlerini bile silmek olduğuna inanıyorlar.
Çin İnsan Hakları Savunucularından Araştırmacısı Frances Eve, Çin yönetiminin Uygur bölgesinde yaşayan Türk halklarına baskıyı artırmak için geçtiğimiz aylarda Pekin’de toplanan ÇKP.19.Kurultayında muhtemelen bu yönde yeni kararlar almış olabileceğini tahmin ettiğini söylüyor. Çünkü, Bölgesel ÇKP.genel Sekereteri bu Parti Kongresi’nde Merkez Komitesi üyesi olarak seçilmiş bulunuyor. Bu da Uygurlara bu baskı ve dönüştürme uygulamalarının daha uzun süre devam edeceğini göstermektedir. Çünkü Chen Çüvenggou,özellikle Tibet’te kullandığı ağır  baskı ve zulüm taktikleri Doğu Türkistan’da da uygulamak ve daha sıkı bir şekilde  icra etmesi  için özellikle bölgeye ÇKP.genel Sekreteri olarak Pekin tarafından atanmıştır.
Çin,Terör ve Aşırılıkla Mücadele Politikasında Azınlıklara Balyoz Politikası Uygulamak Son Derece Kötü Sonuçlar Verecektir
Çin yönetimi Terör ve Aşırılıkla mücadelede etnik azınlıklara karşı “Balyoz Politikası “ uygulamaktadır. Bu politik balyoz yaklaşımını Uygurlara karşı kullanmak son derece hatalı ve yanlış bir yöntemdir. Çin,etnik Uygurların kültürel sivil ve siyasi haklarını ihlal ediyor.Bölge’de uyguladığı ırka dayalı ayırımcı politikaları ile bölgeye sonradan göç ettirilerek yerleştirilen göçmen Çinlileri ulusal çoğunluk olarak görmekte ve ekonomik ve siyasi olarak Han Çinlileri  kayırmaktadır. Han Çinili göçmenler ile bölgenin tarihi sakinleri Müslüman Uygurlar arasındaki ciddi ekonomik ve sosyal dengesizlikleri  ortadan kaldırmak ve boşlukları gidermek için hiçbir girişimde bulunmuyor ve bu konuda da hiçbir şey yapmıyor .
Çin Nazi Kamplarına Uluslararası toplumun Tepkisizliği Şaşırtıcı ve Hayret Verici
Çin yönetiminin Uygur bölgesin’de kurduğu bu Çin Nazi Kamplarındaki Uygulamalarına ait bir çok delil ve haberlerin ortaya çıkmasına karışın,Uluslararazsı toplumun tepkisizliği çok şaşırtıcı ve hayret verici olarak karşılanıyor. Uluslar arası toplum,dünyanın diğer bölgelerindeki bu tür İnsan Hakları ihlallerine karşı çok hassas tutum sergilerken, Doğu Türkistan’daki bu Çin Nazi Kamplarındaki insanlık dramına karşı sessiz kalması,görmezden ve duymazdan gelmeleri insanı ciddi olarak düşündürüyor. Bu tutum hiç te insanı olmadığı gibi tam bir çifte standart olarak tanımlanıyor. .
BM. Çin Nazi Kampları Konusunda Derhal harekete Geçmelidir
Çin’in Uygurları yeniden Eğitim Merkezleri adı altındaki bu Çin Nazi Kamplarına sürgün ederek asimilasyona tabi tutması karşısında BM. Teşkilatı ve bağlı İnsan Hakları Yüksek Komiserliği kendi özel uzmanlarını bölgeye göndermeli ve bütün bu uygulamalar hakkında rapor hazırlattırmalı ve bu raporları Çin yönetimi başta BM.üyesi ülkeler ile uluslar arası hukuk ve insan hakları kuruluşlarının bilgisine sunmalıdır. Çin hükümetinin bağımsız özel uzmanların veya İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin,bağımsız araştırmacıların ve bağımsız gurup ve gazetecilerin bölgeyi ziyaret etmelerine izin vermesinitalep etmelidir.   Bunların hazırlayacakları durum raporlarına göre bu uygulamalara son verilmesi ve Uygurlara  yapılmakta olan aşırı baskıların kaldırılması için Çin yönetimine daha fazla baskı yapmalıdır
İnsan Hakları Gözlemevi Çin’i Tutuklu Binlerce Uygur’u Serbest Bırakamaya Çağırdı
New York merkezli bin insan hakları Savunma grubu olan İnsan Hakları Gözlem Örgütü (Human Rights Watch) Çin hükümetine çağrıda bulundu ve Nisan 2017’den bu yana kamplara kapattığı binlerce etnik Müslüman Uygur vatandaşını serbest bırakmaya ve bu kampları kapatmasını istedi.
İnsan Hakları Gözlemevi Direktörü Sophie Richardson, Çin yönetimine yaptığı çağrıda şunları söylüyor ; “Çin yetkililer Müslüman Uygurları bu Siyasi eğitim merkezlerine onların herhangi bir suç işlediği için değil, fakat onları siyasi olarak “ güvenilmez olarak gördükleri” için kapatmış bulunuyor.
İnsan Hakları Gözlemevi (HRW) Asya bölümü Yetkilisi ve kıdemli Araştırmacı Mike Wang’in bu konudaki açıklaması ise şöyle ; “Çin hükümeti, belirli bir etnik gruba(Müslüman Uygurlara) karşı uygulanan baskıyı ve ayrımcılığı, eşi benzeri görülmemiş bir düzeye kadar yükseltmiştir.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün yayınladığı bir raporda ise “Hükümet bu Uygurları Kampta devamlı tutmak için  hiçbir inandırıcı sebep gösterememiştir. Çin yönetimi haksız ve hukuksuz kapattığı bu masum insanları derhal serbest bırakmalıdır” dedi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü, yeni açtığı Uygur Bölgesi(Xinjiang)programı yetkilisi Bölgesel ÇKP.Sekreteri Chen Quanguo’nun Tibet’in Komünist Partisi sekreteri olduğu Aralık 2012’de Hindistan’da “ Kalachakra İnisiyatifi “ adlı dinsel bir buluşmaya giden Tibetlileri dönüşlerinden hemen sonra,şimdi Uygur bölgesinde yaptığı gibi “Yeniden Eğitim Kampları” açmış yüzlerce Tibetlinin mecburi ‘yeniden eğitime’ tabi tutmuştu. Çin’in Uygur bölgesindeki bu uygulamaları 5 yıl önce Tibet’te yaptıklarını akıllara getirmektedir.
İnsan Hakları İzleme Örgütü, Çin yasalarına aykırı hareket ederek ve insan hakları yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle, herhangi bir yasayı ihlal etmeyen mahkûmların, yargısız, sınırsız ve ailelerinin bilgisi olmaksızın gözaltına alındığı Sincan’daki siyasi eğitim gözaltı merkezlerini kaydetmiş bulunuyor.(3.bölümün sonu.Yazı bitmiştir.)

Kaynak :https://medium.com/@uighurtimes/china-detains-uyghurs-in-nazi-style-camps-db6aaf5b76fc

Etiketler: » » » » » » » » »
Share
2783 Kez Görüntülendi.