logo

trugen jacn

ÇİN,KAŞGAR’DA İBADET ETTİKLERİ ŞÜPHESİ İLE 58 UYGUR’U DAHA TUTUKLADI

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Çin işgal yönetiminin  Doğu Türkistan Türklerine karşı baskı,zulüm,  haksız gözaltı ve hepsetme uygulamalarını daha yaygınlaştırarak devam ettirdiği açıklandı.
Çinli işgalcılar bir yıl önce Eğitim Merkezi adı ile açtığı ve  ülke geneline yaydığı Çin Nazi  Kamplarından  sonra,  şimdi yeni bir tutuklama dalgası daha başlattıkları bildirildi.
Özgür Asya radayosunun Dünya Uygur Kurultayı’nın açıklamalarına dayanarak verdiği habere göre Kaşgar İl Kamu Güvenliği Müdürlüğü geçtiğimiz hafta içerisinde Kaşgar kenti’nde genel arama ve tarama operasyonu gerçekleştirdikleri  9’u kadın olmak üzere toplam 58 kişinin göz altına alınarak tutukladıklarını bildirdi.
Özgür Asya radyosuna açıkılamalarda bulunan DUK.Sözcüsü Dilşat Reşit’in bildirdiğine göre tutuklanan kişilerin “ Yasa dışı dışı  dini malzemeleri (Kur’ani Kerim,dini kitaplar,görüntülü ve sesli yayınlar DVD.vebenzerleri) gizledikleri,Yasa dışı dini propagandalar yapmak(Dini korularda konuşmak,Vaaz ve nasihatlarda bulunmak Vebenzeri eylemeler) suçlamaları ile göz altına alındıklarını belirtti. Tutuklananların kimliği ve adresleri ve diğer ayrıntılar hakkında her hangi açıklama yapılmadığı de ifade edildi.

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, ayakta duran insanlar

Tutuklamalar,Çin’in Kaşgar’da  ” 8’i Yasaklama Genelgesi”‘nden Sonra Yapıldı
DUk Sözcüsü Reşit, Çin işgal yönetiminin toplu tutuklama operasyonlarının Kaşgarr Üniversitesi tarafından yayınlanan ve Üniversite’de çalışan öğretim üyeleri,Memurlar ile diğer çalışanyar ile öğrencilerin aile ve yakınlarına yönelik olarak Kasım ayı sonlarında çıkarılan “ 8 Türlü Eylemi yasaklama ” genelgesinin hemen ardından yapıldığına dikkat çekti.

Görüntünün olası içeriği: 5 kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava

“ 8 Eylem Yasağı” şunlardan oluşuyor;

  1.  Yasaklanan (yasadışı) Kur’ani Kerim ve dini kitapları okuması
  2. ÇKP veya Devrim Karşıtı Kitapları  bulundurmak ve okumak
  3. Daha önce yayınlanan ” 3 Yasa dışı eyleme engel olunması” yolundaki genelgeye aykırı  davranmak. (İhbar ve İspiyonculuk yapmamak)
  4. Bu genelge ile  yasaklandığı belirtilen eylemelere aykırı hareket edenleri yönetime bildirmemek
  5. Yasaklanan internet sitelerine sansüre aykırı şekilde girmek
  6. Yabancı ülke merkezli teröristlerin sitelerini ziyaret etmek
  7. Yasa dışı dini faaliyetler ile devrimkarşıtı örgütlere üye olmak ve onların eylemlerine katılmak
  8. Her türlü dini  içerikli törenlerine ( Yeni doğan bebeğe ad verme,Cenaze namazına katılma,Kur’ani Kerim ve Mevlit törenleri) katılmak

DUK Sözcüsü Reşit :  Bu YasaklamalarTemel   İnsan haklarına Aykırı
Dünya Uygur Kurultayı sözcüsü Dilşat Reşit,açıklamalarının son bölümünde Çin’in bu haksız ve hukuksuz yasaklamalarının Uygurların temel insan haklarının çiğnenmesi olduğunu belirterek ; “ Çin’in masum 58 Uygur’’u tutuklaması temel insan haklarının çiğnenmesi anlamına gelmektedir. Kaşgar Üniversitesinin çıkardığı (8 Türlü Yasak ise yasa dışı ve tamamen hukuksuz bir uygulamadır.Çin, bu yeni yasaklamaları ile Müslüman Uygurları dini inançlarından ve milli gelenek ve göreneklerinden koparmak istiyor. Dünya Uygur Kurultayı olarak Çin işgal yönetiminin bu uygulamalarını şiddetle kınıyor ve protesto ediyoruz.” Şeklinde konuştu.

Otomatik alternatif metin yok.

Çin İşgal Yönetimi Uygurlara Tuzak Kuruyor
Uzmanlar , Çin işgal yönetimi son zamanlarda kendilerine bağlı bazı işbirlikçileri özellikle Cami ve Mescitler ile Cenaze,düğün vebenezeri dini içerikli dini törenlerin yapıldığı mekanlara bilinçli olarak yolladıklarını ve bunları kullanarak Müslümanlara tuzaklar  kurduğunu  bildiriyorlar. Çin işgal yönetiminin  bu işbirlikçi Hainler  vasıtası ile evlerdeki Kurani Kerim, dini kitaplar Ve diğer materyaller hakkında bunlardan bilgi alıyor.Ayrıca bu işbirlikçi Hainler dini törenlere katılarak kimlerin namaz kıldığı.kimlerin bu törenlere katıldıklarını İşgal yönetimine rapor ediyor. Böylece Çin işgal yönetimi Uygurların dini hayatlarını daha sıkı kayıt ve kontrol altına almayı başarıyor.

Etiketler: » » » » » » » » »
Share
1612 Kez Görüntülendi.