logo

trugen jacn

FİNANCİAL TİMES ; ÇİN DOĞU TÜRKİSTAN’I BÜYÜK BİR HAPİSHANE’YE DÖNÜŞTÜRDÜ

Dünyanın önde gelen  gazetelerinden  ingiltere merkezli Financial Times gazetesi  Çin’in işgalı altındaki Doğu Türkistan’da son aylarda şiddetini artırarak sürdürdüğü  Çin ırkçılığı ile Çin Nazizmi içerikli insanlık dışı baskı,zulüm ve soykırım uygulamalarını konu alan bir  yazı yayınlandı. Refikimiz Turkistantimes.com’da Arapça olarak  Şamir Muhammed imzası ile yayınlanan bu yazı Uyghurnet.Org okurları için  Abdüsselam TEKLİMAKAN tarafından Türkçe’ye çevrilmiş  olup yazıyı   aşağıda bilgilerinize  sunuyoruz.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Çin  yönetimi Doğu Türkistan’da  yaşayan Müslüman Uygurların   hayatını tüm yönleri ile  etkileyecek yeni  bir dizi güvenlik sistemini onaylayarak yürürlüğe koymuş bulunuyor.
Bu uygulama sadece uzun  yıllardır baskı ve ayrımcılığa maruz kalan Uygur’ları değil,  bölgede çoğunluk haline gelen  göçmen Han Çinlilerini de rahatsız etmeye  ve onların  bölgede her geçen gün daha artan korku ve  endişe içinde yaşamaya sebep olduğu  belirtiliyor.

Doğu Türkistan Üniversitesi (Xinjiang Üniversitesi)’inde görev yapan bir akademisyenin ifadesine göre , Doğu Türkistan’daki  gerginlik ve çatışmaların  sadece geleneksel ırk ayrımcılığı ile sınırlı olmadığı, bunun yanında ÇKP.yönetiminin bölge’de kesin olarak  tek söz sahibi ve hakim olmak ve bu konuda tek güç olmak isteğinden kaynaklanıyor.   Diğer bir açık ifade ile bu mücadele güçlü Çin yönetimi ile ayrımcılığa zorla itilmiş ve güçsüz bırakılmış Müslüman Uygurlar  arasında cereyan eden  bir çatışma  olduğunu ifade etmektedir.
ABD.merkezli G. Washington Üniversitesinde Darin Byler’in  tesbiti ise  ; Çin’in  Doğu Türkistan’daki  aşırı güvenlik uygulamaları sonucu  bölgenin büyük bir  açık hava hapishaneye dönüştüğü yolundadır.
2010  yılı resmi istatistiklerine göre  Doğu Türkistan’ın nüfusu  23 milyon olup, bunun  11 milyonluk  luk bölümünü Müslüman Uygurlar  teşkil etmektedir. Ancak, bu ülke’deki aşırı güvenlik tedbirleri ileri sürülerek   Uygur’lara yönelik baskının dengesiz bir şekilde seyir etmekte olduğu dikkatı çekiyor. Ayrıca geçen yıldan beri on binlerce Uygur’un adresi belirtilmeyen sözde “Terbiyeleş Merkezleri ” adı verilen yerlerde hapiste tutulduğu  bilinmektedir. Gazetenin ulaşabildiği Uygurlar’ın  ifadelerine göre, aile fertleri ile komşu ve yakınlarının veya  arkadaşlarının tamamının  bu Çin Temerküz Kamplarında  hapistedir.Bu Uygurlar   bu hapishanelerde Çin komünist Parkisi öğreti ve ideolojisinı öğrenmeye ve  onların ateist inanç ve  zihniyetini benimsemeye  zorlanmaktadır. Ayrıca,bu insanlar  kendilerinin milli ve dini kimliklerinde vazgeçmeye ikna edilmeye çalışıldığına dikkat çekiyor.


Çin yönetimi bölge’de yaşayan Müslüman Uygurların  kullandıkları cep telefonlarına  birkaç ay öncesinden beri  bir mobil uygulamasını yüklemeye zorladıkları ibiliniyor. Çin yönetimi  böylece bu yeni mobil uygulama ile  cep telefonundaki bilgileri silme ve şüpheli ve aykırı  dosyanın bulunduğu takdirde otomatik olarak yetkililere bildirmesini sağlıyor.  Doğu TÜrkistan’da yaşayan Müslüman Uygurların   bu durumdan çok endişe ettikleri ve kendilerini çok daha fazla  kohtrol ve gözlem altında tutulduklarından şikayet ediyorlar.
Çin polisinin bölge halkını sokaklarda  istediklerinde ve sıkça durdurarak cep telefonlarında arama ve kontrol etmekte olduklarını  ve bu  uygulamaların  ana hedefinin islami içerikli   bilgi ve  dosyaları bulma ve sahiplerini cezalandırma olduğununu da özellikle belirtiyor.

Kaynak : http://turkistantimes.com/ar/news-2167.html

Etiketler: » » » » » » » » » »
Share
1325 Kez Görüntülendi.