logo

trugen jacn

ÇİN,DOĞU TÜRKİSTANLILARI KURDUKLARI SÖZDE “EĞİTİM MERKEZ”LERİNE HAPSEDİYOR

Çin,Doğu Türkistan’da yeniden Kültür Devrimi günlerine dönüyor. Müslüman Türkleri İşgalı altındaki Doğu Türkistan  genelinde açtığı  sözde “Eğitim Merkez”lerine  kapatarak hapsediyor. Hitler Almanayası’nın “Nazi Kamplarını” çağırıştıran bu kamplara  “potansiyel suçlu” olarak gördüğü   Uygur ve Kazak Türklerine bu kamplarda tutarak baskı ve işkence yapıyor.

Doğu Türkistan'da binlerce kişi toplama kamplarına gönderiliyor

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Doğu Türkistan’da “yeniden eğitim kampları” adı altında “potansiyel suçlu” olarak görülen Uygurlar ve Kazaklar toplama kamplarına götürülüyor. Toplama kamplarına götürülen insanlarda aranan kriterler ise sakal bırakmak, namaz kılmak, oruç tutmak gibi en temel dini faaliyetler olarak belirtiliyor.

Çin, Doğu Türkistan’da insanları toplama kamplarına gönderiyor

Ağustos 2016’da Doğu Türkistan’ın sömürge valiliğine atanan Chen Quanguo göreve geldiği günden beri güvenlikçi politikaları en aşırı seviyeye getirdi. Polis sayısında katlanarak devam edev artış, güvenlik kameralarının her sokakta bulunması ve Doğu Türkistanlıların tüm telefon ve bilgisayarlarına takip uygulamaları yüklenmesi gibi uygulamalarla tam bir gözetim ve denetleme yönetimini oluşturdu.

Özgür Asya Radyosu’nun (RFA) son ulaştığı haberlere göre Doğu Türkistan’ın güneyindeki Hoten şehrindeki Uygurların kademeli olarak yüzde 40’ının toplama kamplarına götürülmesi yönünde karar tüm ilçe ve köy idarelerine gönderildi. Ancak bu kararın uygulanmasında yerel komitelerin güçlük çektiği belirtildi. Hoten’e bağlı Karakaş ilçesini Aksaray kasabasında yaşayan 2,060 kişiden sadece 85’inin toplama kamplarına gönderildiği öğrenildi. Gönderilenlerin 60 yaş altında sakal bırakmaları gerekçe olarak gösterildi.

Toplama kampları, Çin hükümeti tarafından eğitim ve kariyer merkezleri olarak tanıtılıyor. Ancak bu kamplara götürülen insanlardan çok azı serbest bırakılıyor. RFA’nın haberine göre toplama kamplarına götürülen şüphelilerin yüzde 80’i daha sonrasında çeşitli sözde kanıtlar bulunarak mahkemeye çıkartılıyor ve hapishanelere atılıyor.

Kaynak :  http://qha.com.ua/tr/turk-dunyasi/dogu-turkistan-da-binlerce-kisi-toplama-kamplarina-gonderiliyor/160439/

Etiketler: » » » » » » » » » »
Share
1455 Kez Görüntülendi.