logo

trugen jacn
26 Ağustos 2017

ÇİN, TÜRKLERDEN SONRA BU KEZ ÇİNLİ MÜSLÜMANLARA DE BASKI VE ZULME BAŞLADI

Komünist Çin yönetimi yıllardan beri İşgali altındaki  Doğu Türkistan’da Müslüman Türklere karşı baskı,zulüm,dini,ırkı ve kültürel soykırım uygularken, ayrı etnik kökenden geldikleri ve ırkdaşları olan Müslüman Çinli Tunganlara pek ses çıkarmıyor . Hui Müslümanlar dini ibadetlerini serbestçe  yapabiliyorlardı.  ÇKP’nin tek partili ateist ve  diktatör yönetimi bu kez Çinli Müslümanlara da baskı ve zulmetmeye başladı.Çin yönetimi ilk etapta Hui bölgesindeki Cami ve Mescitlerdeki Hopörlörleri  sökereke işe başladığı açıklandı. Müslüman Çinlilerin yaşadığı sözde Hui özerk balgelerindeki bin’den fazla Cami ve Mescidin höpönlürlerini iptal ederek ezanın Müslümanlarca  duyulmasını engellendiği bildirildi. 

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Çin yönetimi, Kuzeybatı Çin’in Qinghai Eyaletindeki Hualong Hui Özerk Bölgesi’nde, gürültü kirliliğini ortadan kaldırmak iddiası ile  Mescit ve  camilerden bin’in üzerinde hoparlörün kaldırıldığı öğrenildi.

Bölgede yayın yapan yerel bir basın kuruluşunda yayımlanan raporda, merkezi hükümetten Haidong’a gelen çevre koruma müfettişleri, gürültü kirliliğine ilişkin alınan çok sayıda şikayet üzerine bölgeye gelerek söz konusu hoparlörleri kaldırdığını  öne sürdü.

Çin’in resmi Global Times  adlı gazetesinde  yer alan habere göre, camilerin yakınında yaşayan sakinler, özellikle sabah ezanının “kendilerini erkenden uyandırdığından” ve bazı durumlarda bazı hastaların kalp rahatsızlığını şiddetlendirdiğinden şikayetçi olduklarını ve bu durumu yönetime bildirdiklerini de öne sürdü.

Çin’de Müslümanlık inancına dair resmi bir kısıtlama olmasa da, özellikle Kuzeybatı Çin’de bulunan çok sayıda cami hoparlöründen okunan ezanlar şikayet üzerine “gürültü kirliliği” kapsamına dahil ediliyor.

Kaynak :  http://ilerihaber.org/icerik/binin-uzerinde-cami-hoparloru-kaldirildi-75479.html

Etiketler: » » » » » » » »
Share
1301 Kez Görüntülendi.