logo

trugen jacn

DÜNYA UYGUR KURULTAYI GENEL SEKRETERİ DOLKUN İSA, ROMA’DA GÖZ ALTINA ALINDI

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

26 Temmuz 2017(bugün) İtalya Parlamentosu üst kanadı Senato’da Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlalleri ile ilgili özel bir oturum’da konuşmaya davet edilen Dünya Uygur Kurultayı Genel Sekreteri, İtalya Parlamentosuna gelirken Parlamento  binası kapısında polisler tarafından durduruldu ve göz altına alınarak yakınlardaki bir polis merekezi’ne götürüldüğü açıklandı.

DUK Genel Sekreteri İsa’nın tutuklandıktan kısa bir süre sonra    ise,serbest bırakıldığı ve Senato’da yapacağı  konuşmasının iptal edildiği bildirildi.
UNPO Kurumsal sayfasında verilen bilgilere göre Dünya Uygur Kurultayı Genel Sekreteri, Uygur insan hakları savunucusu ile Temsil edilmeyen uluslar ve halklar örgütü (UNPO) Yönetim Kurulu üyesi Dolkun Isa, İtalyan Senatosu’ndaki özel oturumda konuşma yapmak için Senato binasına gelirken saat 11,45 sıralarında polis yetkilileri tarafından durduruldu ve kimlik tesbiti için kendisi yakınlarda bulunan bir polis Merkezi’ne polisler refakatinde getirildi. Tutuklanan ve Polis Merkezi’ne götürülen Dolkun İsa’ya tutuklanması ile ilgili her hangi bir açıklama yapılmadığı belirtildi. Polis Merkezi’ne götürülürken kendisine hassas konu ve davaların araştırılmasıyla görevli bir İtalyan Özel Polis Birimi olan Genel Araştırma ve Özel Operassyonlar Bölümüne  mensup Polislerin  ( General Investigations and Special Operations/DIGOS)  refaket ettiği  ve Polis Merkezi’nde  de bu birim elemanları tarafından  sorgulandığı de açıklandı.
Kendisi bir Fedaral Almanya Cumhuriyeti vatandaşı olan ve Dünya Uygur Kongresi (WUC) ‘nun genel Sekreteri ve UNPO Yönetim kurulu üyesi olan Dolkun ise,kendisi Polis Merkezi’nde tutulduğu için Senato’da yapacağı konuşmanın iptal edildiği veya  ileri bir tarihe ertelendiği bildirildi. Dolkun İsa  İtalyan Senatör Luigi Compagna’nın ev sahipliğinde düzenlenen ve UNPO ve İtalya Radikal Partisi tarafından ortaklaşa düzenlenen özel toplantıda Çinh’in Doğu Türkistan’daki insan hakları ve hukuk ihlalleri hakkında konuşacak ve İtalyan Parlamenterlerin sorularını cevaplandıracaktı.

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi

Senatör Compagna Dolkun İsa’nın Tutuklanması olayını Kınadı
Konferans öncesinde göz altına alınan ve Senato özel oturumunda konuşması engellenen Dolkun İsa’nın gözlem altına alınması davet sahibi Senatör Compagna tarafından yapılan bir açıklama ile şiddetle kınandı ve bu tutuklanma olayının Dolkun Isa’nın ifade özgürlüğüne yapılan büyük bir saldırı olduğu belirtildi.

Görüntünün olası içeriği: iç mekan

DUK Genel Sekreteri İsa Serbest Bırakıldı

İtalyan polisi tarafından göz altına alınan ve Polis Merkezi’nde İtalyan Özel Polis Birimi elemanlarınca ifadesi alınan Dolkun İsa’nın  bir kaç saat sonra serbest bırakıldığı bildirildi. .

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, ayakta duran insanlar ve takım elbise

Dolkun İsa BM.’de de Konuşması Engellenmişti. 
Dolkun İsa Çin’in baskı ve tehditleri ile bir çok uluslar arası formlarda konuşması engellenmeye çalışılmıştı. En son Nisan 2017’de Birleşmiş Milletler (UN) binasına girerken de benzer bir durumla karşılaşmıştı. DUK Genel sekreteri ve UNPO Yönetim Kurulu Üyesi Dolkun ise,daha sonraki günlerde BM.lere davet edilmiş ve Azınlık Ulusların sorunlarının ele alındığı bir formda Çin’in Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlalleri konusunda bir konuşma yapmış ve  katılımcıların  konu ile ilgili  sorularını cevaplandırmıştı.

Etiketler: » » » » » » »
Share
1304 Kez Görüntülendi.