logo

trugen jacn

ÇİN’DEN DOĞU TÜRKİSTAN’DA UYGUR TÜRKLERİNİN EVLERİNE ” ORUÇ TEFTİŞİ ” BASKI VE ZULMÜ

Çinlilerden Uygur Evlerinde Oruç Teftişi

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Çin Komünist Partisi, Uygurlar üzerinde dini baskıları inanılmaz bir boyuta taşıdı. Daha önceden Ramazan ayı boyunca uyguladığı restoranları zorunlu olarak açık tutma, camilere girişi kısıtlama ve geleneksel faaliyetleri yasaklama eylemlerine şimdi bir yenisi eklendi.

Habere göre Çin özellikle Uygur nüfusun hala çok yoğun olduğu Doğu Türkistan’ın güney bölgelerinde büyük bir oruç karşıtı kampanya başlattı. Hoten bölgesinde uygulamaya konulan bu karara göre Çinli yetkililer her bir Uygur evinde 15 gün konaklayarak Uygur halkının dini faaliyetlerini rapor edecek. Özel hayat ihlalinin görülmemiş bir boyutu olan bu çirkin uygulama henüz Türk basınında yer bulmadı.

“Birlikte Beş Etkinlik” adıyla başlatılan bu uygulamanın Ramazan sonuna kadar devam edeceği öğrenildi. Çinli yetkililer ise bunun tamamen yerel halkla yakınlaşma amacı güttüğünü ifade etti. Kendilerinin her türlü ev ve bahçe işinde yardımcı olacaklarını öne sürdü. Özellikle kırsal kesimdeki tüm evde oruç denetimi yapacak bu yetkililerin uygulamaları Uygur halkının dini travmalarına bir yenisini ekleyecek.

Doğu Türkistan’ın Çinli nüfusun az olduğu ve sanayileșmemiș kısmı olan Kaşgar ve Hoten gibi şehirlerde Komünist Parti uygulamaları çok daha acımasız ve şiddetli oluyor. Daha önceki yıllarda da çeşitli oruç karşıtı faaliyetler gündeme gelmişti.

Kaynak : Türk Yurdu Haber ( Kırım Haber Ajansı’ndan (QHA) Alıntı)

Etiketler: » » » » » » » » »
Share
718 Kez Görüntülendi.