logo

trugen jacn

ÇİN,MÜSLÜMAN UYGURLARA DİNİ BASKILARININ ŞİDDETİNİ ARTTIRIYOR

Hong Kong merkezli Hong Kong Bağımsız Basın Ajansı  haber sitesinde ” Çin Doğu Türkistan’da Müslüman Uygurlara Dini Baskıları Arttırıyor” adı ile yayınlanan haber analiz,  Uyghurnet.org  için Tilmaç tarafından Türkçe’ye tercüme  edilmiş  ve  aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.

18193854_200610847114671_3149650462482520310_n (2)

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

Çin yönetiminin kuzeybatı bölgesinde bulunan Doğu Türkistan( Xinjiang) eyaletinde Müslüman Uygurlara yönelik yeni şiddet ve baskılarına ait yeni bilgiler ve buna ait raporları ortaya çıkmaya başladı.Bu haberlerin içinde en dikkat çekici olanlarıdan biri ise, Müslüman Uygur bir kadın’in cep telefonundaki sosyal medya hesabında Allah’a övgü bildiren paylaşımından dolayı gözaltına alınarak hapsedildiği bilgisidir. .
Dünya Uygur Kongresi, Tayvan medyasına, Doğu Türkistan(Xinjiang)’da yaşayan Müslüman Uygurlara dini vee etnik baskı ve zulmettiği açıkladı.DUK.Sözcüsü Reşit.ayrıca ülkenin güneyindeki Hoten kenti’nde Çin yönetiminin bir genelge yayınlayarak Cuma hutbesinde Çin Lideri için “Biz ibadetlerimizi Başkan Xi [Jinping] sayesinde yerine getirebiliyoruz.Ona müteşekkiriz.” Şeklinde dua edilmesinin istendiği bunun ise,inanç özgürlüğüne bir saldırı ve Çin anayasasının ilgili maddelerine de tamamen aykırı olduğu bilgisini de paylaştı

Cep Telefonunda Allah’a Övgü ve Dini Cümle ve Motifleri  Terör Suçu
Geçtiğimiz Pazar günü, Doğu Türkistan’daki petrol  ve doğal gaz dağıtım merkezi konumundaki Korla kentinde oturan bir Müslüman Uygur kadın’ın cep telefonunda kullandığı Çin Çin sosyal medyası WeChat üzerinden Allah’a Övgüler ifade eden kelimeler paylaştığı için göz altına alınarak hapsedildiği bilgisi yer aldı. Korla Polis yetkilileri bu tutuklama ile ilgili yaptığı açıklamada adı açıklanmayan bir Müslüman kadının aşırı dini içerikili kelimeler içeren bir paylaşımı (kelimeler ve grafikler) QQ sosyal medya platformuna yüklediği için gözaltına alındığını bildirdi.
Açıklamada ayrıca, “Sorgulandıktan sonra şüpheli aşırı dinci bu kadının dini sözcük ve grafikleri cep telefonu üzerinde QQ sosyal medy platformuna yüklediğini itiraf ettiğini de açıkladı.

Sincan Urumçi camii müslüman
ABD merkezli Hür Asya Radyosu (Radio Free Asia)‘da yer alan bir haberde de Korla’da bir merkezde görevli bir Çin polis memuruna dayandırarak verdiği haberde adı belirtilmeyen bir Uygur genç kızın cep telefonanda kullandığı Whechat üzerinden, Allah’i öven söz ve işaretler yüklemesi nedeniyle gözaltına alındığını söyledi.
Çinli Polis ayrıca, Kuran ayetlerinin ve Allah’ı öven her türlü yazı ve işaretlerin de yasaklandığını de doğruladı.
Korla’da görevli Siber Suçlar Bürosu’nda görevli bir Polis yetkilisi de ( İnternet düzenleyicisi) Korla’da “Kur’an okumanın ve onun propagandasını yapmanın tamamen ayrılıkçı bir eylem olarak tanımlandığı ve bu eylemi yapanın terör suçlusu olarak yargılanacağını ve bunun cezasının de ağır olduğunu açıkladı.

Müslümanların kutsal kitabı Kurani kerim ayetleri ile buna ait her türlü Dosya ve fotoğraf dahil olmak üzere çeşitli şekilde propaganda yapılıması,yayınlanması vee basılmasının “Dini Aşırılık” ya da “terörizmı” oluşturan suçlar kapsamına alındığını bildirerek, “Bu ve ebenzeri aşırı dincilik ve terör içerikli suçlar devlet güvenliği ile ilgilidir ve bu suçu işleyenlerin tutuklanması,yargılanması ve diğer resmi işlemleri gizlilik gerektirir.” Şeklinde konuştu.
Müslümanların İbadet ve Dualarında Değişiklikler ve Zorlamalar
Almanya merkezli Dünya Uygur Kongresi yaptığı açıklama’da Müslümanlar için kutsal bir gün kabul edilen dini günler ve bayramlar ile haftanın Cuma günü eda edilecek Cuma namazı öncesi vaazlar,Cuma hutbesi ve diğer dualarda değişiklik içeren bir genelge yayınladığı bildirdi.Genelge’de hangi ayetlerin okunacağı ve vaaz ve duaların nasıl olması gerektiği yazılı olarak belirtildiğini hatta Çin Komünist Partisi Lideri Xi Jingping için övücü sözlerin de vaaz ve hütbelerde zorla söyletilmesinin talimatladırıldığını de bildirdi. Bu genelge ve uygulanmasının ise, Çin’in de bizzat imzası ile onayladığı insan hakları evrensel beyannamesinde yer alan din ve vicdan hürriyetinin çiğnemesi anlamına geleceğini ve Çin anayasasında da belirtilen ve güvence altına alınan din’in inanma veya inanmama özgürlüğüne tamamen aykırı olduğunu belirtti ve Çin’in bu uygulamaları ile kendi anayasa ve yasalarını de çiğnemiş olduğunu bildirdi.
Tayvan Merkezı Haber Ajansı yayınladığı bir haber bülteninde Doğu Türkistan’dan elde ettiği bazı bilgi ve fotoğraflara da yer verdi. Hoten il yönetimince yayınlanan genelgede Cuma namazı öncesi verilen vaaz ve hutbede okunacak ayetler belirtiliyor ve tesbihatta ve dualarda şu cümlelerin de söylenmesi talep ediliyor.” Tanrı Büyük- Biz vatanın çocuklarıyız – Vatan harika –Allah büyük- Çin devletine Minnettarız ve Başkan Xi’ye teşekkür ediyoruz. ”

Kur'an-i Kerim İslam Müslüman
Çin,Uygurların Çocuklarına Aşırı Dini İnanç Olduğu gerekçesi ile da ‘aşırı’ Müslümanca isimler verilmesini Yasaklıyor  
Çin yönetimi,Doğu Türkistan bölgesi’nde meydana gelen şiddet olaylarının “ Ayrılıkçılık ya da aşırı dini akımlar”dan esinlenerek meydana geldiğini öne sürüyor. Buna karşılık Müslüman Uygurlar Çin yönetiminin kendilerinin dini inançlarına ve aynı zamanda etnik Uygur etnik Milletinin geleneksel vedeğerlerine karşı grubuna baskıcı politikalar uyguladığını ifade ediyorlar.Çin yönetimi geçtiğimiz günlerde Uygur bebeklere bazı isimlerin ad olarak verilmesini yasakladı ve daha önce bu isimleri kullananların Haziran ayının sonuna kadar Kamu Güvenliği Bakanlığının Nüfus birimlerine baş vurarak bu isimleri değiştirilmesini istedi.Yeni doğan Uygur bebeklerine verilmesi yasaklanan ve değiştirilmesi istenen isimlerden bazıları şunlar ; Cihad, Müslime, İmam,Türkizat,Türkinaz ve Medine diğerleri

Kaynak :  http://www.uyghurnet.org/en/xinjiang-woman-detained-for-sharing-praise-for-allah-on-social-media-reports/

Etiketler: » » » » » » » » »
Share
1167 Kez Görüntülendi.