logo

trugen jacn

İNSAN HAKLARI ÖRGÜTÜ ÇİN’İN UYGURLARA MÜSLÜMANCA İSİM YASAĞINA TEPKİ GÖSTERDİ

Çin’in işgalı altındaki Doğu Türkistan’da  Müslüman Uygur Türklerini dinsel,kültürel ve etnik olarak toptan yok etme amaçlı uygulamalarına karşı batı dünyası’ndan tepkiler gelmeye devam ediyor. Tük-İslam dünyasının ümit,ilham ve ışık kaynağı Aziz Türkiye’mizi dört bir yandan kuşatma altına almak isteyen iki yüzlü Batı, bu kez Doğu Türkistan’da Çin’ in  Müslümanlara yönelik isim yasağına  bir bildiri  ile  tepki göstermiş bulunuyor. 
Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü Çin hükümetinin ülkede yaşayan Müslümanların ön adlarına getirdiği yasağı sert bir dille eleştirdi. Örgütten yapılan açıklamada “Bu absürd bir sınırlamadır” ifadesini  kullanıldı.

 Batı’nın bu  iki yüzlülüğüne karşı “TEK YÜZLÜ – ONURLU,İNSAN HAK HUKUK VE MAZLUMLARI SAVUNMAK AMACI İLE KURULDUĞUNU ÖNE SÜREN  VE EN ÖNEMLİSİ DE İSLAMİ  TANIMLI  ” Türkiye  ve İslam Ülkeleri merkezli  STK.larndan hala hiç bir ses ve soluk çıkmaması çok büyük bir hayret  ile karşılanmakta ve düşündürücü bulunmaktadır. Çin yamyamlığı ve  Han vahşetine karşı ortak  bir basın açıklaması tarzında bile tavır takınılmaması ve tepki gösterilmemesi  insanı,milli ve islami bir tutum ve davranış asla değildir. İslam İşbirliği Teşkilatı başta olmak üzere Ülkemizde sayıları onbinlerce olduğu düşünülen insan hakları  Tandanslı   STK.ların    en azından  iki yüzlü batı’nın  Doğu Türkistan konusunda gösterdiği   bu son   insanı tutumu  dahi göstermemeleri  ve suskunluğunu sürdürmeleri anlaşılamaz ve izah edilemez bulunuyor. 

China Uiguren (picture-alliance/dpa/H. W. Young)

Uygur Haber ve Araştırıma Merkezi(UYHAM)

İnsan Hakları İzleme Örgütü HRW, Çin’de Müslümanların ön adlarına getirilen yasağı sert dille eleştirdi. Örgüt Müslümanlara yönelik bu yasağın, “absürd bir sınırlama” olduğuna dikkat çekti.
İnsan Hakları İzleme Örgütü New York’ta yaptığı açıklamada, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yaşayan Müslümanların çocuklarına dini isimler vermesine yasak getirmesini sert dille eleştirdi. Örgüt, ön adların ebeveynler tarafından seçiminin çok özel bir konu olduğuna işaret etti ve bu noktada devletin müdahale edemeyeceği vurguladı.
Medyada çıkan haberlerde Pekin yönetiminin, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yaşayan yaklaşık 10 milyon kadar Müslüman Uygur halkının yeni doğan çocuklarına dini isimler vermesini, “dinî istekleri kamçılar” gerekçesiyle yasakladığı yer almıştı.

Çin makamları bundan böyle dini isimler taşıyan Müslüman çocukların adlarını nüfusa kaydetmeyecek. Sözkonusu isimleri taşıyan çocukların, kamu okullarına gitmeleri ve sosyal hizmetlerden yararlanmaları mümkün olmayacağı belirtiliyor.

Uiguren in der Türkei (Reuters/U. Bektas)

Yasağın, Çin’deki İslam yasası kapsamında uygulandığı bildirildi. Çin hükümeti Nisan ayı başında başörtüsü ve uzun sakal bırakılmasını da yasaklamıştı.
‘Uygurları baskı altında tutmak için bahane’
Pekin bu önlemleri İslamcı terörizm ve radikal eğilimler ile mücadele kapsamında aldığını öne sürüyor. İnsan hakları savunucuları ise Çin hükümetinin dinci radikalleşme konusundaki korkuları, Uygurları kültürel baskı altına alma yönünde malzeme olarak kullandığı suçlamasında bulunuyorlar.
Kaynak :  Deutsche Welle Türkçe

Etiketler: » » » » » » » » » »
Share
1111 Kez Görüntülendi.