logo

trugen jacn

ÇİN’İN GİZLİCE TUTUKLADIĞI UYGUR ABDURREŞİT’i İŞKENCE İLE ÖLDÜRDÜĞÜ AÇIĞA ÇIKTI

ئۇيغۇر ئاكادېمىك ئىلھام توختى ئۆمۈرلۈك قاماق جازاسىغا ھۆكۈم قىلىنغاندىن كېيىن قامالغان ئۈرۈمچى شەھەرلىك 1-تۈرمە. 2014-يىلى 24-سېنتەبىر، ئۈرۈمچى.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Kırgizistan’ın başkenti Bişkek’te ticaret ile uğraşırken, Türkiye’ye 2 kez ziyarette bulunan ve ülkesine döndükten sonra ortadan kaybolduğu belirtilen Artuş’lu   Abdurreşit Hacı’nın Çin yönetimi  tarafından tutuklanarak hapsedildiği ve 27 gün sonra kendisinin kalp krizi sonucu öldüğü ileri sürülerek cesedin’in ailesine teslim edildiği açıklandı.
Özgür Asya radyosunun verdiği habere göre Kaşgar’ın Artuş İlçesi Azak kenti’nden olan Abdurreşit Hacı,  bir gece ansızın kayboldudğu bildirilmiş.  Daha sonra 2016  yılı 16 Aralık günü  ortadan kayboldu ve aradan bir hafta sonra kendisinini  tutuklandığı ortaya çıkmıştı.  Tutuklanmasından 27 gün sonra  13 Ocak 2017’de  Abdurreşit Hacı’nın   yine Artuş’un Azak kenti’nde bulunan eşi ve oğluna Abdurreşit Hacı’nın hapishanede tutuklu iken,kalp krizi  sonucu  hayatını kaybettiğini bildirerek cesedin polis nezaretinde defnedebileceklerini belirtmiştir.Bunun üzerine ailesi Hapishane’ye giderek cesedi teslim almıştır.Polis ailesine Cesedin yüzünü görmelerine izin vermiş ancak.bedenin diğer yerlerine bakmalarına müsaade etmemiştir.Ayrıca ailenin cesedi evlerine getirme talebi de reddedilmiş ve Polis nezaretinde bir gece yarısı defin ettirildiği  ve  cesede otopsi yapıldığına dair de bir bilgi verilmemiştir. Merhum’un Azak kenti’nde yaşayan ailesi Çini işgal yönetiminin baskı ve tehditleri sonucu babalarının ölümü hakkında soruşturma açılması için adlı makamlara başvurmaya cesaret edemedikleri bildiriliyor. Abdurreşit Hacı’nın Kırgizistan’da iken.Suriye’ye gitmek isteyen 80’den fazla Doğu Türkistanlı Uygur’a vize almasına aracılık ve yardım ettiği Çin makamlarınca iddiasi ile gizlice tutuklandığı ve Artuş’un Uluğçat kenti’nde bulunan  bir özel Hapishanede  “Cihatçı Terör Örgütlerine  yardım ve yataklık suçundan ” sorgulandığı  belirtiliyor. Abdurreşit Hacı’nın Kırgizistan’daki   Kumaş dükkanını 5 yıl önce kapattığı ve bu arada Türkiye’ye 2 kez kısa süreliğine gelip gittiği de açıklandı.

Çin UYgurlara zulüm resimleri ile ilgili görsel sonucu

Özgür Asya radyosu muhabirlerinin Artuş’in Azak Kenti’nden telefonla aldığı bilgiler şöyle ;
Azak kenti ÇKP. Kent Sekreteri Uygur : Biz kendisi kaybolduktan 3 gün sonra Güvenlik birimlerince tutuklandığı bilgisine ulaştık.Kendisi Kırgizistan ile Azak kentı arasında sık sık gidip gelirdi.Ailesi burada idi zaten. Kumaş ticaret işine 10 yıl önce başladığını bizlere söylemişti.Toptan Kumaş tüccarlarından mal alarak onun ticaretin yaptığını söylerdi.Benim edindiğim bilgilere göre kendisi “Devlet Güvenliği Yönelik olarak Ağır zararlı Faaliyetlerde Bulunduğu “ gerekçesi ile tutuklanarak sorgulanmış ve hapeshaneye konulmuş. Tutuklandıktan 29 gün sonra cesedi ailesine teslim edilmiş bulunuyor.Daha fazla bilgim yoktur.
Abdurreşit Hacı’nın Oğlu : Babamı Şubat ayının sonlarına doğru gözaltına alıp götürdüler.Bize verilen bilgiler, Babamın Suriye’ye gitmek isteyen 80’dan fazla Uygurlara vize aldığı ve onlara yardım ettiği yönünde. Daha fazla bir şey söylenmedi.

Uzmanlar :  Çin işgal yönetiminin Doğu Türkistan’da Abdurreşit Hacı örneğinde görüldüğü gibi Müslüman Uygurları   gizlice tutuklaması ve baskı ve işkence  ederek öldürmesi ve benzeri olayların olağan bir uygulama olduğunu bildiriyorlar. Ailelerin  bu ve benzer  işkence ve yargısız infaz uygulamalarında itiraz, soruşturma için dilekçe ve otopsi istemek gibi  asgari adalet ve hukuk kurullarının  talep etmenin  yasak olduğunu belirtiyorlar.Paris’te yaşayan göçmen bir Çinli’nin Fransız Polisi tarafından yargısız infaz sonucu öldürülmesi sonunda  Çinli göçmenlerin  şiddet içerikli protesto eylemleri yapması ve Çin yönetiminin öldürülen tek  etnik Çinli göçmen için  özel açıklama yapmasının Çin şövenizminin  boyutlarının oerecesini gözler önünre serdiğini ancak buna karşılık Çin işgal yönetiminin esareti altındaki  Doğu Türkistan’da her gün benzer katliam ve yagısız infazlar gerzekleştirmesinin  ”  Bir Etnik Han Çinlisi Çin’e Bedeldir.” tanımlamasını akla getirdiği belirtiyorlar.”

Etiketler: » » » » » » »
Share
1205 Kez Görüntülendi.