logo

trugen jacn

MALEZYA BAŞBAKAN YRD.CISI ZAHİD : 28 MÜSLÜMAN UYGUR SIĞINMACI’Yİ ÇİN’E TESLİM ETTİK

Malezya ve Çin Liderleri resimleri ile ilgili görsel sonucu

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)
Bir İslam ülkesi olan Malezya’nin Başbakan Yardımcısı ve aynı zamanda  bu ülkenin İç işleri Bakanlığı görevini de  yürüten  Zahit,  2013 yılından beri Ülkemize sığınan 28 Müslüman Uygur’u Çin’e teslim ettiklerini,Çin’e teslim edilen bu mülteci Uygurların Malezya  üzerinden Ortadoğu’daki çatışma bölgelerine giderek İŞİD (DAİŞ) ve ebenzeri terör örgütlerine katılmaları önledikleri “ öne sürdügü  açıklandı.
Özgür Asya radyosu internet sitesinde yer alan haberlere göre Malezya Başbakan Yardımcısı Zahid, 11 Ocak 2017’de resmi bir ziyaret için Çin’e gelen ve aynı zamanda İç İşleri Bakanı de olan Zahit, başkent Pekin’de bir basın toplantısı düzenlediği açıklandı. Basın toplantısında konuşan Zahid, ülkesine sığınan Uygurların “ Doğu Türkistan İslami Hareketi” örgütü mensubu olduklarını iddia ederek şöyle konuştu, “ Sığınmacı bu Müslüman Uygurlar üçüncü ülkelerin resmi belgelerini kullanarak Türkiye üzerinden Suriye ve Irak’a gideceklerdi. Malezya’nın bu Uygurları tutuklamadan önce bunlar ile ilgili Çin yönetimi ile  bu konuda görüşmeler yapılmış ve bunlar hakkında bilgi alış verisinde bulunmuştur. Çin’in kendilerine verdiği fiziki bulgu ve kanıtlara dayanarak bun mülteci Uygurları Çin’e teslim ettik. Çin yönetimi kendilerine teslim  ettiğimiz Uygurlar için ülkemize teşekkür etmiştir.” Şeklinde konuştuğu bildirildi.
Ancak Malezya Başbakan Yardımcısı bu iddialarını kanıtlayacak bir belgeler ile Çin’e teslim edilen bu Uygur mültecilerin isimleri ve kimlik bilgilerine ait her hangi ayrıntılı açıklamada bulunmadığı  açıklandı.
Öte yandan Malezya ‘da yayınlanan “ New Cannale Gazette” adlı bir  günlük bir  gazete Malezya Başbakan Yardımcısı Zahid’in açıklamalarına yer vererek şunları yazdı ; “ Malezya Başbakan yardımcısı Türkiye,Irak ve Suriye’de Çin vatandaşlarının yaşadığını biliyoruz. Onlar diğer ülkeler üzerinden bu ülkelere gitmişlerdir. Bunların amacı Suriye ve Irak’ta savaşan DAİŞ saflarına katılmaktır. ” dediğini aktardı.

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi
DUK BAŞKAN YRD.KANAT : MALEZYA’NİN İADE ETTİĞİ UYGURLARIN TERÖRLE BAĞLINTISI ŞÜPHELİ
Malezya Başbakan Yardımcısı Zahid’ın bu açıklamaları üzerine Amerika’nın Sesi radyosu aracılığı ile  açıkılamalarda bulunan ve bu sözlere tepki gösteren Dünya Uygur Kurultayı Başkan Yardımcısı Ömer Kanat ; Malezya Başbakan Yardımcısı Zahit’in Uygurlara yönelttiği bu iddia ve suçlamaların gerçeklerden yoksun ve temelsiz bir iddia olduğunu belirtti .Radyoya konuşan Kanat şunları ifade etti.” Malezya yönetiminin insanı kaygı ve değerleri hiçe sayarak Çin’e teslim ettiği bu Uygurların Terör şüphelisi olduğuna dair hiçbir belge veya kanıt yoktur.Malezya Uygurları toptan Teröristlikle suçlayan Çin’in kendilerine verdiği Çin yapımı sahte belge ve kanıtları öne sürerek onları Çin’e teslim etmiştir. Bu Uygur Kardeşlerimizi masumdur.Amaçları Çin’in baskı,zulüm ve soykırım uygulamalarından kaçmak ve Türkiye’ye giderek insan gibi yaşamaktır. Malezya’nın bu tutumu asla kabul edilemez.Bu durum şunu açık ve net olarak göstermiştir ki ; Türkiye’den başka diğer Müslüman ülkeler ve Türk – İslam dünyası sığınmacı Uygurlar için asla emin ve güvenlikli yerler değildir.

DUK.GENEL SEKRETERİ İSA : MALEZYA,MAZLUM  UYGURLARIN DEĞİL, ZALİM  ÇİN’İN TARAFINDA YER ALMIŞTIR.

Özgür Asya radyosuna açıklamalarda bulunan Dünya UYgur Kurultayı’nın Almanya’da yaşayan genel sekreteri Dolkun isa  Malezya yönetimini  bu açıklamaları ve insanlık dışı ve ahlakı olmayan tutumundan dolayı şiddetle  kınadığını belirterek şunları söyledi ; ” Malezya Başbakan Yardımcısı Zahid’in kendilerine sığınan Uygurları Çin’e teslim etmesini şiddetle kınıyorum.

Ayrıca,kendilerine sığınan Uygurlar hakkındaki iddialarını üzüntü ile karşıladığımı ifade ediyorum. Malezya İslam İşbirliği Örgütü’nün faal  bir üyesi ve İslam dünyasının her bakımdan önde gelen ülkelerinden biri olması sıfatı ile kendilerine sığınan Uygurlara bağrını açması ve onlara sığınma hakkı vermesi dini ve insanı bir vecibesi iken,aksine davranarak  Çin’e teslim etmesi kabul edilemez bir insanlık ayıbıdır. Malezya Çin’in Doğu Türkistan’daki baskı ve soykırım politikalarını çok iyi bildiğini tahmin edebiliyorum.Malezya yönetimi Çin’in mazlumu olan Müslümün Uygurların hak ve hukukunu aramak ve bu konuda Çin’e diplomatik baskı yapmak yerine baskıcı ve  soykırımcı Çin yönetiminin yanında yer alması ve onun iftiralarına inanması asla kabul edilemez. Malzya bu yanlış tutumu ile,  insan hakları,demokrasi ve uluslar arası taahhütlerine aykırı bir tutum izlemiş ve hareket etmiştir.Bunun için Malezya yönetimini en şiddetli şekilde protesto ediyor ve kınıyorum. Malezya’nın kendisinin öncelikli olarak Müslüman bir ülke olduğunu ve demokrasi değerlerine bağlı kalması gerektiğini  ve insanı ve müslüman  karakterine geri  dönmesini  hatırlatmak istiyorum.

Etiketler: » » » » » » » »
Share
1856 Kez Görüntülendi.