logo

trugen jacn

ABD-UYGUR DERNEĞİ BAŞKANI : KARAKAŞ EYLEMİNİN NEDENİ ÇİN’İN BASKI VE ZULÜMÜDÜR.

Dr.İlshat Hasan resimleri ile ilgili görsel sonucu

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Washington merkezli Amerika Uygur Derneği Başkanı ve siyaset bilimci Dr.İlşat Hasan 28 Aralık 2016’da Çin işgalindeki Doğu Türkistan’ın Karakaş İlçe Merkezinde bulunan Çin Komünist Partisi İlçe Teşkilatına yapılan 5 kişinin öldüğü ve sayısı belirtilmeyen kişilerin yaralandığı araçlı bombalı intihar saldırısının tek ve gereçek sorumlusunun Doğu Türkistan’da etnik ayırımcılık,dini ve ırkı soykırım uygulamaları yürüten Çin işgal yönetimi olduğunu bildirdi
Özgür Asya radyosuna son eylemi değerlendiren Dr.Hasan, Karakaş’ta son meydana gelen intihar saldırısı eylemini Pekin’in Urumçi’ye atadığı Hitayist Han Irkçısı ÇKP.bölge genel sekreteri Çin Çüvenggou’nun bölge’de uyguladığı devlet terörü temelli politikasından ayrı değerlendirmenin mümkün olmadığını,Doğu Türkistan’da Uygurların karınlarını doyurmakla her şeyin düzeleceğine inanılan yanlış görüş ve uygulamaların   bu kanlı sonuca götürdüğünübelirterek şunları   söyledi;
” Çin işgal yönetimi her vesile ve fırsatta Doğu Türkistan’da yaşayan Uygurların hayatını iyileştirdiklerini iddia ederler.Özellikle Ağustos ayında Urumçi’ye atanan yeni ÇKP.genel sekreteri bir biri ardı sıra uygulmaya koydu etnik ayırımcı temelli ve Müslüman Uygurların inançlarına,adet ve geleneklerini yasaklayan icraatları ile “İkiz ve Akraba Aileler oluşturmak iddiası ile yürüttüğü bir birinden kötü ve baskı temelli  icraatlar bölge genelinde büyük infial uyandırımış ve toplumsal huzursuzluklara yol açmış bulunmaktadır. Genel Sekreter Çin,” Uygurlara bir paket pirinç,2 paket un,bir kilo koyun eti vermekle Uygurların gündelik hayatını refaha  ve bütün sorunlarının sona erdiğini sanmaktadır. Buna karşılık Uygurlar mevcut durumdan  hiç te memnun değiller  ve üstelik  çok müstaripler.Çünkü,yer yüzünde yaşayan diğer onurlu Milletler gibi Müslüman Uygurlar da ruhlarının ve düşüncelerinin serbest ve hür olmasını arzu ve talep ederler.Ruhsal özgürlük Uygurlar  için nihai bir hedeftir. ÇKP’nın bölgedeki işgal yönetimi ” biz Uygurların karnını duyurduğumuz zaman bütün işler hallolur düşüncesinde. ÇKP.nin Uygurlar konusundaki bu düşüncesi  tamamen hatalı ve gerçeklere aykırı bir tutumdur. “ dedi.
Dr.Hasan,ÇKP.işgal yönetimi bölge’de Uygur siyasetini düzenlerken,bölgenin tarihi sakinleri ve esas sahipleri olan Uygurların fikrine müracaat etmediğini  ve onların manfaatlarını hiç kaale almadığını ve hesaba katmadığını  belirterek sözlerini şöyle sürdürüyor , “ Çin İşgal yönetimi ve özellikle bölge’ye Tibet’teki acımasız ve vahşi uygulamaları ile tanınan ÇKP.bölge genel sekreteri Çin Çüvenggu’nun son aylardaki politikaları bölgeye zorla ve ekonomik ayrıcalıklar tanınarak yerleştirilen etnik Han Çinliler ile bölgenin gerçek sakin ve sahipleri Müslüman Uygurlar arasındaki uçurum günden güne açılmaktadır.  Bu etnik uçurum lk işgalin başladığı 1949’dan beri sürekli artmakta ve  günümüzde ise, içinden çıkılmaz hale gelmiştir, Bu olumsuz ve çatışmacı sonucun tek sorumlusu ÇKP.yönetimidir. ÇKP.iktıdarının 10-15 kişi arasında değişen Pekin’deki Mültimilyarder Kodamanları Doğu Türkistan politikasını Pekin’de oturarak kurgulamakta ve buradan verdiği kesin emirler kan,gözyaşı ve ölüm pahasına de olsa zorla  uygulatmaya  çalışmaktadırlar. Bu 10-15 kişilik ÇKP.Politbürosu üyeleri kendi manfaatlarına göre Uygur Politikasını yürütmek istemektedir. Bütün sorun bu yanlış teori ve uygulamadan kaynaklanmaktadır.”şeklinde değerlendirdi.
Rejim Muhalifi Çinli Hou Ping :Bütün Sorunların tek Sorumlu ÇKP.nın hatalı uygulamalarıdır.
Son karakaş saldırısını değerlendiren ABD’de yaşayan rejim muhalifi Çinli aydın ve “Pekin Baharı” Dergisinin Başyazarı Dr.Hou Ping, şunları ifade etti, “Doğu Türkistan’daki bu ve benzeri şiddet olaylarının meydana gelemesinin esas sebebi ÇKP.nin yeni bölge genel Sekreteri Çin Çüvenggu’nun sınır tanımayan ihtırası ve yanlı etnik uygulamalarıdır. ÇKP.iktidarının ırkçı uygulamaları bölge’de yaşayan etnik Çinliler ile Müslüman Uygurlar arazındaki duygusal kopma,karşılıklı Güversizlik ve kendi aralarında  etnik kin ve düşmanlıkları meydana getirmiştir. 1980’lı yıllarda etnik sorun günümüzden daha iyi bir noktada idi. Bu ve ebenzeri olayların temel nedeni  04 Haziran 1989 Tienenmin katliamından  sonra yürütülmeye başlanan baskı ve ÇKP.diktatörlüğünü ön plana çıkaran  basakıcı uygulamalardır.”dedi.

Etiketler: » » » » » » » » »
Share
1869 Kez Görüntülendi.