logo

trugen jacn
19 Aralık 2016

İSİMLERİ FARKLI-UYGULAMALARI AYNI : ÇİN VE İRAN, TÜRKLERE ZULMÜ SÜRDÜRÜYORLAR

Birisi Ateist,Komünist ve İslam Düşmanı Kızıl Maskeli Faşist Çin, Diğeri ise,sözde “İslam Cumhuriyeti”İran.İsimleri ve yönetim sistemleri farklı ve ayrı  görünse de Müslüman Türklere baskı,zulüm,etnik assimilasyon Milli, Kültürel ve Irkı soykırım uygulamalarında icraatları aynı.Çin’in Uyguladığı Han Nazizmi,İran’ın ise FARS Faşizmi.  MÜSLÜMAN TÜRKLERE BASKI VE ZULÜMDE  ORTAK  OLMAK

İran'da tutuklu Türk 56 gündür açlık grevinde

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

 İRAN’DA TUTUKLU TÜRK MURTEZA  56 GÜNDÜR AÇLIK GREVİNDE 
İran’da, tutuklu bulunduğu Tebriz Hapishanesi’nde 56 gündür açlık grevinde olan insan hakları savunucu ve çevre aktivisti Mortaza Moradpour’un durumunun ağır olduğu ve hayati tehlikesinin devam ettiği belirtiliyor.

İran’daki Türklere yönelik insan hakları ihlallerine karşı Türkiye, Avrupa ve ABD’de çalışmalar yürüten AHRAZ (Assosciation of Human Rights od Azerbaijani People in İran) üyeleri, açlık grevindeki Mortaza Moradpour ve onun özelinde, İran’daki Güney Azerbaycan Türklerinin durumuyla ilgili değerlendirmede bulundu.

“TÜRKLERE KARŞI BİR ASİMİLASYON VAR”

Norveç’te yaşayan AHRAZ üyesi insan hakları aktivisti Şahin Helali Khyavi, İran’da 90 senedir Türklere karşı bir asimilasyon politikası uygulandığını savunarak, rejimin, bu kesimden gelen talepleri sert yaptırımlarla bastırdığını öne sürdü.

Uluslararası Dünya Anadil Günü’ne katılanların bile rejim tarafından tutuklandığına işaret eden Khyavi, “En son Mortaza Moradpour, Urmiye Gölü’nün kurumasıyla ilgili itiraz etmiş ve rejim tarafından tutuklanmış. Şu an kendisi 56 gündür açlık grevindedir. Durumu çok ağır ve ölüm tehlikesi söz konusu. Sağlık durumu çok kötü.” dedi.

“BÜYÜK BİR BASKI VE AYRIMCILIK VAR”

ABD’de yaşayan ve AHRAZ adına çalışamalar yürüten Turkmen Gemiçi ise, “Türklere karşı büyük bir baskı ve ayrımcılık var. İran rejiminin Türklere yönelik yaptığı baskı mezhepsel değil, ırksal bir baskı. Türkler temel insan haklarını talep ettikleri ve kimliklerini korumak istedikleri için baskı altına alınıyor. Onlardan biri de Mortaza Moradpour.” şeklinde konuştu.

Gemiçi, temel haklarını ve Mortaza Moradpour’un özgür bırakılmasını istediklerini söyleyerek, “İran’a şunu diyoruz, Mortaza Moradpour’u serbest bırakın çünkü onun isteği hukuki bir istek, kendi kanununuzu uygulayın. Moradpour istemese bile o kanuna göre onu özgür bırakmalılar. Şu an onun can tehlikesi söz konusu. 50 günü aşkın bir açlık grevi devam ediyor. İran’da sadece Farslar ve Şiiler yaşamıyor. Ama biz biliyoruz ki Sünnilere karşı çok büyük bir baskı var. İran’daki tüm farklı gruplar eşit haklara sahip olmadılar. Biz bunu talep ediyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’de yaşayan serbest gazeteci Taha Kirmani de, Moradpour’un hukuksuz bir şekilde hapis yattığını belirterek, şunları kaydetti:

“İran genelde, ‘Bizim hiç siyasi suçlu mahkumumuz yok, hepsi güvenlik nedeniyle cezaevindeler’ der. Ancak buradan şunu sormak istiyorum, bir çevre aktivisti nasıl milli güvenliği tehlikeye sokabilir ki? Sağlık durumu çok kritik durumda. Kara ciğerinin yarısı iflas etmiştir ve böbrekleri de riskli durumda. Annesi ve kardeşi de Tebriz adliyesi önünde destek eylemine başvurdular. İran yetkilileri de Mortaza Moradpour açlık grevine son vermeden yasanın uygulanmayacağını söylüyor ve bu insan haklarına aykırı.”

“REJİM TÜRK TOPLUMUNU GÖZARDI ETMEK İSTİYOR”

İran üzerine yaptığı akademik çalışmalarla bilinen Dr. Arif Keskin de, 29 yaşındaki Mortaza Moradpour’un Güney Azerbaycanlı bir insan hakları savunucusu ve çevre aktivisti olduğunu, İran’ın Türklere yönelik politikalarını sivil eylemlerle protesto ettiği için birkaç defa mahkum edildiğini ve en son 22 Mayıs 2009’da sivil bir eylemde gözaltına alındığını söyledi.

AÇLIK GREVİNDE 56. GÜN

Bu eylemin İran rejiminin yanlış politika uygulayarak Urmiye Gölü’nün kurutmaya çalıştığı gerekçesiyle yapıldığını ifade eden Keskin, “Bu eylemden dolayı 3 yıl hapis cezasına çarptırılıyor. Bu 3 senenin 1’i sisteme karşı propaganda suçuyla, 2 sene ise milli güvenliğe karşı toplanma ve hile yapma suçuyla mahkum ediliyor. Moradpour, 134. ceza yasasına dayanarak serbest bırakılmak isteniyor ama bu talebi karşılanmıyor. Buna itiraz olarak da açlık grevine başladı ve açlık grevi eylemi 56. gününe girdi.” dedi.

Keskin, İran rejiminin Moradpour’un yasal hakkını vermediğini ileri sürerek, şöyle konuştu:

“Rejimin amacı net olarak Mortaza Moradpour gibi aktivistleri ezmek, korkutmak, yıldırmak ve bir şekilde de başarabilirlerse orada ki Türk toplumuna gözdağı vermek. Ve onları kendi kimliksel haklarını isteme konusunda vazgeçirmeyi amaçlıyorlar. İran’ın şöyle bir tezi var, zafer korkudadır, zafer korkutmaktadır. 1979’dan günümüze kadar muhaliflere yönelik siyaseti bu strateji üzerinedir. Toplumun geneline korku yayarak onları caydırmak ve bu süreci de böyle okumak gerekiyor.”

İran’ın bölgedeki milletleri kendine düşman yapmaya başladığını ve böyle devam ederse kendi içinde ciddi gösterilerle karşılaşacağını vurgulayan Keskin, “İran tarihi olarak en kritik, en zor dönemi yaşıyor. İran bölgede çok zafer kazandığını söylüyor ama bence İran çok tehlikeli, riskli bir sürece girmiş. Bölgedeki bütün milletleri yavaş yavaş kendisine düşman yapıyor. Önümüzdeki süreçte eğer İran rejimi değişmezse, dönüşmezse var olan talepleri karşılamazsa çok büyük halk gösterileriyle karşılaşabilir.” ifadesini kullandı.

Kaynak : http://www.milliyet.com.tr/iran-da-tutuklu-turk-56-gundur-dunya-2364244/

Etiketler: » » » » » » » » » »
Share
1232 Kez Görüntülendi.