logo

trugen jacn
10 Aralık 2016

ÇİN’E KARŞI ORTAK AÇIKLAMA: “ HİÇ BİR BASKI BAĞIMSIZLIK MÜCADELEMİZİ YOK EDEMEZ”

hr-open-letter

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

10 Aralık 1948’de BM.İnsan hakları Bildirisinin kabulü yıldönümünde kutlanan Dünya İnsan hakları gününde ÇKP. Ordusu tarafından Bağımsız  yönetimlerine son verilerek işgal edilen Doğu Türkistan,Tibet ve Güney Moğolistan’ın diaspora’da   faaliyet gösteren rejim  Teşkilatları ile ÇKP rejimi karşıtı  Çinli  Demokrat Çinliler ortak bir basın toplantısı düzenleyerek ÇKP.diktatörlüğündeki Faşist Çin rejimine tepki gösterdiler ve ÇKP.iktidarını  kınadılar. Ortak basın açıklamasında Uluslara arası toplum ile demokratik ülkelere çağrıda bulunuldu ve  günümüzde “ÇKP.yönetiminin esareti altında varlık mücadelesi veren Doğu Türkistan,Tibet,İç Moğolistan meselesine ve Çin’deki baskı ve hak ihlallerine karşı  dikkat etmelerini ve bu konuda Çin’e baskı yapmalarını istediler.
Özgür Asya radyosu internet sitesinde yer alan bilgilere göre Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Rabia Kadir, Uluslar arası Tibet Hareketi Dorci Saten,Güney Moğolistan İnsan Hakları ve Enformasyon Merkezi başkanı Engibatu Tuguçok ile Rejim karşıtı Çinlilerin Teşkilatı olan Çin Vatandaşlarının Gücü örgütü Temsilcisi Yang Ciyenli ortak imzası ile yayınlanan ortak bildiri’de Doğu Türkistan,Tibet ve İç Moğolistan’ın ÇKP.yönetimi tarafından askeri güç kullanılarak işgal edilen bağımsız ülkeler olduğu,ayrıca Kit’a Çini’nin de ÇKP tarafından insan hak ve hukuku çığnenerek Çin halkının esaret altına alındığı vurgulandı. ÇKP.iktidarının bütün baskılarına rağmen, ortak bildiride imzası bulunan ülkelerin  hiçbir zaman bağımsızlık taleplerinden vargeçmeyecekleri ve özgürlük ümitlerini asla kaybetmeyecekleri beliritildi ve şu hususlar vurgulandı :
1. 2016 yılı Çin esareti yaşayan Milletler ve halklar için temel insan hak ve hukuklarının çok daha fazla engel,kısıtlama ve yasaklarla  çiğnendiği bir yıl olmuştur.
2. Uygur Türkleri ile Tibetlilerin Pasaportlarına zorla el konularak seyahat özgürlükleri kısıtlanmış ve engellenmiştir.
3. Doğu Türkistan’da Müslüman halkın dini inançları yasaklanmıştır. Dini İbadetlerine engellenmektedir.
4. Doğu Türkistan,Tibet ve Güney Moğolistan topraklarının doğal ortamı insansızca tahrip edildi ve ÇKP. yönetimi bu bölgelerde büyük çevre felaketlerinin yaşanmasına bilerek göz yummuştur.
5. Bu ülkelerin doğal güzellikleri ÇKP.’nın Ordusu için inşa edilecek karargah ve üsler için tahrip edildi.,Çin maden şirketlerine verilen sınırsız haklar dolayisiyle yer altı zenginliklerinın çıkarılması bahanesi ile telafisi imkansız bir şekilde  bozularak dönüştürüldü.
6. Binlerce Tibetli Budist Rahip Doğu Tibet’te bulunan Larung Tapınağından zorla çıkarılarak uzaklaştırıldılar.
Biz ÇKP.iktidarının işgal, baskı ve zulmüne uğramış DoğuTürkistan,Tibet ve Güney Moğolistan halklarının Diaspora’daki Temsilcileri ve Çin Vatandaşlarının Gücü Örgütünün insan hakları ve demokrasi değerlerini benimseyen vekilleri olarak şu ortak düşünce etrafında birleşmiş bulunmaktayız, ÇKP.’nın despot yönetimlerinin işgalı altındaki bölgeler ile Kıt’a Çini halkının temsilcileri olarak ÇKP.rejimine şu çağrıda bulunmak istiyoruz ; baskı,zulüm,etnik ayırımcılık ve dini ve milli soykırım uygulamalarının bir an önce son veriniz. Temel İnsan haklarına  ve demokrasi değerlerine saygı gösteriniz. Biz uluslar arası topluma ve Demokratik Ülkelere şu çağrıyı yapıyoruz ; Ülkelerimiz işgal altında ve Halklarımızın varlığı ve geleceği tehdit altında bulunmaktadır.Bu duruma bir an önce son verilmesi için Çin yönetimine çağrıda bulununuz.İnsan haklarının korunması için daha çok çabalar gösteriniz.Bu konuda yapacağınız girişimlere hemen başlayınız.

Etiketler: » » » » » » » » »
Share
971 Kez Görüntülendi.