logo

trugen jacn

ÇİN,MÜSLÜMAN UYGURLARI NAMAZ YERİNE KIZIL MARŞ VE ŞARKILAR SÖYLEMEYE ZORLUYOR

İlgili resim

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Çin İşgal yönetimi Doğu Türkistan’da Müslüman Uygur Türklerine karşı yeni bir akıl ve  insanlık dışı bir uygulama başlattığı,namaz vakitlerinde Müslümanların namaz kılmalarına engel olmak için onları meydanlara zorla  toplayarak komünizmi ve Çin’in işgalini öven kızıl şarkılar ve komünist Marşlar söylemeye zorladıkları  bildirildi.
Özgür Asya radyosuna konuşan Doğu Türkistan ziyaretinden dönen ve adını açıklamayan bir Uygur Türkü,Kaşgar’ın Yenihisar İlçesinde ÇKP.yönetimi Müslüman Uygurların özellikle sabah namazlarını kılmalarını önlemek için  namaz saatinde ve kutsal Cuma günlerinde ise, Müslümanların Cuma namazı kılmalarıne mani olmak  için tam Cuma namazı saatlerinde bütün ilçe genelinde Müslüman Uygur Türklerini zorla meydanlara toplayarak
Çin faşizminin ve esaretinin sembolü olan Çin bayrak törenleri düzenledikleri,bayrak töreninden sonra da kızıl şarkılar,Komünist marşlar ve Çin usulü yarım elma oyunu oynamaya mecbur ettiklerini bildirdi.

Uygur Türklerine Çin zulmü resimleri ile ilgili görsel sonucu

Yenihisar ilçesinde ayrıca kadınların başörtüsü takmalarını önlmek için onları doppa(Çiçek motifli Kadın Başlıkları)takmalarını mecburi hale getirdikleri ve bütün Uygur Kadınılara 90 Yuan (15 $ç0 50 TL.)karşılığı doppa satın almaya zorladıkları belirtildi.

Yaşlı Erkeklerin Cami’de Namaz Kılmaları Önleniyor
Yaşlı Müslüman Uygurların Mescit ve Camilere giderek cemaat ile namaz kılmalarını önlemek için özellikle akşam ve Yatsı namazı saatlerinde bunları ÇKP.yerel Yönetim binalarına davet ederek burada düzenledikleri “Meşrep” ( Sözlü Sazlı Oturmalara) katılmaya veya “Kutlama=Tebrikleş” adı altında kızıl şarkılar ve komünist marşlar söylemeye  mecbur edildiklerini  de belirtti.
Özgür Asya muhabirleri Yenihisar ilçesindeki bu uygulamalar hakkındaki haberlerin teyidi için yaptıkları telefon görüşmelerinde radyo’ya konuşan Doğu Türkistan sakinleri bu uygulamaların doğruluğunu teyit ve bundan daha kötü baskı ve zulümlerin gün geçtikçe şiddetini arttırarak sürdürüldüğünü açıkladılar.

İlgili resim

Kuçar Kenti Sakini : ÇKP.Yerek Teşkilatı bizim dini ibadetlerimizi yerine getirmenizi önlemek için namaz vakitlerinde meydanlara toplayıp,namaz yerine şarkılar ve marşlar söylemeye zorluyorlar. Kutsal Cuma gününün Hafta sonu olduğunu iddia ederek,daireler daha tatile girmeden sırf Cuma anamazı kılmamızı engellemek için tam Cuma namazı saatinde Bayrak merasımı ve ardından oyunlar oynamaya ve kızıl şarkılar ve marşlar söylettiriyorlar.Uzun etekli ,başörtüsü takan ve pardesü ile sokağa çıkan hanımlar her sokak başında bulunan Polis kontrol noktalarında durdurularak başörtüsü zorla müsadere ediliyor.Uzun etek ve pardesüleri Polisler tarafından zorla makasla kesilerek kısaltılıyor.


Korla Şehri Sakini : Korla’da yaklaşık bir yıldır başörtüsü takan uzun etek ve elbise giyen Hanımlara sokaklarda rastlamak mümkün değil. Bu yasakların en önce başladığı ve pilot bölge olarak yürütüldüğü kent Korla kenti idi.
Hoten şehri Sakini : Hoten şehir merekezi ile Karakaş,Lop,Kirye ve Niye ilçelerinde 50 yaşının altındaki erkeklerin sakal ile dolaşmaları yasaktır.Polis buna uymayanları yakalamakta ve özel berberlere götürerek kücreti kendilernden alınmak suretiyle sakallarını zorla kestirmektedir.Bu uygulamanın Kargalık ve Yarkent şehirilerinde de uygulandığını duydum.

Çin baskı ve zulüm resimleri ile ilgili görsel sonucu

Uzmanlar, Çin işgal yönetiminin bu sıra ve insanlık dışı uygulamalarının uluslar arası itemel insan hakları normları aykırı olduğu gibi,ÇKP. İktidarının kendilerinin kabul ettikleri Çin anayasasına da aykırı olduğunu ifade ediyorlar.

Etiketler: » » » » » » »
Share
1291 Kez Görüntülendi.