logo

trugen jacn

UYGURLARI DESTEKLEDİĞİ İÇİN ZİNDANA ATILAN RESUL REZAVİ AÇLIK GREVİNE BAŞLADI

Təbriz zindanında aclıq aksiyası keçirməkdə olan Rəsul Rəzviyə dəstək məqsədi ilə ehsan verilib

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
İşgalcı Çin’in gectiğimiz 2015 yılı Ramazan ayında Doğu Türkistan’da Müslüman Uygur Türklerine orucu yasaklaması ve Ramazan ibadetlerine engeller ve kısıtlamalar getirmesi  Türkiye’miz başta bazı Türk ülkelerinde ve bütün dünya’da  gösteriler ve  eylemler yapılarak  tepki ile karşılarmış ve  protesto edilmişti.
Uygur Türkleri için yapılan destek gösterileri içerisinde en anlamlı ve etkili  olardan  biri de günümüzde İran’ın yönetiminde kalan Güney Azerbaycan’ın merkezi  Tebriz şehrinde yaşayan Türk kardeşlerimizin eylemleri idi.

Kendilerinin   zaten zor ve sıkıntılı bir  durumda olmalarına  aldırmadan  Uygur Türkü Kardeşlerini unutmayan, Tebriz’li Kardeşlerimiz İran’ın en yakın müttefiki ve stratejik ortağı “İslam Cumuhuriyeti” İran yönetimine rağmen,İşgalçı,baskıcı ve yasakçı Çin’in Uygur Türklerine karşı uyguladığı insanlık dışı asimilasyon ve soykırım politikalarını günlerce süren eylemlerle proteston etmişler ve tepkilerini göstermişlerdi.  Çin’in protesto edildiği gösterileri bahane eden İran yönetimi gösterilere katılan yüzlerce kişiyi gözaltına alarak onlara şiddet uygulamış ve onlarca kişiyi tutuklayarak hapsetmişti.
Uygur Türklerini destekledikleri için Türk Tebriz’de tutuklanan bu vefakar ve fedakar Gönüldaşlarımızdan biri de Resul Rezavi idi.Resul Rezavi Kardeşimiz geçen Temmuz ayından beri İran Zindanlarında haksız ve hukuksuz olarak hapsedilmiş durumdadır.
Güney Azerbaycanlı Uygur Türklerinin insanı hak ve hak ve hukuku için kendisini kahramanca ortaya atan İnsan Hakları aktivisti Resul Rezavi kendisinin ve diğer tutuklu ve hükümlü Türk Kardeşlerimize yapılan insanlık dışı ve kötü muameler ile Hapishane şartlarını protesto amacı ile 03 Ekim 2016 tarihinde açalık grevine başlamıştır. Resul Rezavi Kardeşimiz açlık grevi yapmak suretiyile İran yönetimine Güney Azerbaycan Türklerine karşı olumsuz ve yasa dışı tutumu ile diğer tutuklu kardeşlerinin durumuna İran,Türkiye ve uluslar arası toplumun dikkatini çekmek için yaptığını ifade etmiştir.
Alınan   bilgilere göre bir gurup Güney Azerbaycan Türkü, Tebrizli İnsan hakları aktivisti ,Milli ve Madeni Faaliyetçi Resul Rezavi’nın açlık grevine ve diğer tutuklu ve hükümlülerin durumlarına dikkat çekmek ve halka duyurmak amacı ile 11 Ekim 2016 Aşure gününde Tebriz’de 4 bin kişi’ye yemek paketi ile hazırladıkları bildirileri halka dağıtmıştır.
Tebriz Halkına dağıtılan bildiri’de şu ifadeler yar almaktadır ;

“ Azərbaycan’ın milli kimliyi və Çində işgəncələr altında yaşayan müsəlmanları müdafiə etdiyinə görə İslam Cümhuriyyətinin zindanında həbsdə saxlanılan Azərbaycanın qeyrətli oğlu Rəsul Rəzəvi’yə, Azadlıq yolunun şəhidi Hüseyn xatirinə dua edək. O məhərrəm ayının əvvəlindən Kərbəla şəhidin xatirəsinə və hökumətin onun hüquqlarına qarşı laqeyd münasibətinə etiraz olaraq aclıq aksiyasına başlayıb”- deyə Bildiridə qeyd olunub.
ETTELAAT (İran Kəşfiyyat Nazirliyi) İdarəsinin onunla bağlı dosye təşkil etməsi və zindanda qeyri-insani davranışlar və işgəncələrə məruz qaldığına etiraz olaraq aclığa başlayan fəal, azadlığa buraxılanadək aksiyanı davam etdirəcəyini bildirib.
Budan öncə R.Rəzəvi müxtəlif zindanlarda saxlanılan bir neçə digər məhbusla birlikdə tanınmış fəal Abbas Lisaniyə dəstək məqsədilə ötən may ayının 19-da aclıq aksiyasına başlamışdı. Lakin, o, Lisaninin sərbəst buraxılması ilə aclığa son qoymadı və başlatdığı aksiyanı davam etdirdi. O daha əvvəl şərti azadlıq qanununa şamil olan 6 ay həbs müddətinin təkrar icraya qoyulması və haqqında başladılmış əlavə bir məhkəmə prosesinin gedişatına etiraz bildirmək üçün aclıq aksiyasına başlamışdır. Fəal 28 gün aclıqdan sonra Azərbaycan Milli Hərəkatı ağsaqqlarının müraciətindən sonra aksiyanı dayandırmışdır.”

fatigul-tebriz

Uygur  Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)  : Doğu Türkistan’daki Çin işgalini  ve bu tarihi Türk ana vatanında Uygur Türklerinin maruz kaldığı baskı,zulüm.,etnik asimilasyon dini ve ırkı soykırım uygulamalarına dikkat çekmek amacı ile protesto gösterilerine öncülük ederek Çin’i protesto eden Uygur Türklerinin ve Türk dünyasının Cesur ve Kahraman evladı,Tebriz’in yiğit Kür-Şad’ı Resul Rezavi Kardeşimize geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz.

Allah’tan kendisine dayanma gücü ve Sabri cemil ihsan buyurmasını diliyoruz. İran zindanlarında bulunan bütün mahkum kardeşlerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.Allah hepinizi en kısa zamanda kurtarsın ve en doğal hakkınız olan özgürlüğünüze bir an önce kavuştursun.
Tebrizli Kahraman ve vefakar Kardeşlerimize Dualarımız,selam ve muhabbetlerimizi yolluyoruz.

Allah sizleri  daima korusun ve  Aziz Eylesin.Amin.
Uygur Türkleri Kardeşleriniz Sizlere minnettardır !
Lütfen bu yazıyı paylaşarak yayalım ve  Açlık grevindeki Resul Rezavi Kardeşimiz   için dualarımızı eksik etmeyelim !
FacebookTwitterGoogle+LinkedInEmailPrintFriendly ‘de Paylaşalım Lütfen.

Kaynak : http://www.gamac.info/az/2016/10/13/t%C9%99briz-zindaninda-acliq-aksiyasi-kecirm%C9%99kd%C9%99-olan-r%C9%99sul-r%C9%99zviy%C9%99-d%C9%99st%C9%99k-m%C9%99qs%C9%99di-il%C9%99-ehsan-verilib/

Etiketler: » » » » » » »
Share
5240 Kez Görüntülendi.