logo

trugen jacn
20 Eylül 2016

DOĞU TÜRKİSTANÍN GUMA İLÇESİNDE PATLAMA : EMNİYET MÜDÜRÜ VE 3 ÇİN POLİSİ ÖLDÜ

urumchi-partlash-bazar-qarshiliq-4.jpg

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi ((UYHAM)

Doğu Türkistan Hoten vilayetine bağlı Guma İlçesinde Çin işgal güçlerinin ihbar üzerine bir eve operasyon düzenledikleri ve evde bulunanlarla işgal güçleri arasında çıkan çatışmalarda Guma ilçesi emniyet müdürü’nün de bulunduğu 4 Çin polisinin  patlama sonucu öldükleri açıklandı.
Özgür Asya radyosu internet sitesinde yer alan bilgilere göre Guma ilçesine bağlı Köktirek(Mavi Kavak) köyü 23 No.lu yerleşim biriminde bir ihbarı değerlendiren İlçe Emniyet müdürü Gayret Mahmut’un yönettiği bir operasyon yapıldı. Operasyon yapılan   evde kimsenin bulunmadığı ancak,evin  avlusunda bulunan bir üzeri kapatılmış bir Geme(gizlenmiş çukur) nın kontrol edilmesi sırasında  büyük bir patlama meydana geldiği,patlama sonucunda İlçe Emniyet Müdürü Gayret Mahmut ile  yanındaki diğer 3  işgal polisi toplam 4 Polisin öldükleri bildirildi.
Radyo muhabirlerine konuşan İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde görevli bir polis memuru 45 yaşındaki Elçe Emniyet Müdürü’nün olay yerinde öldüğünü,diğer 3 kişinin ise,hastaneye kaldırıldığı bunların hayatta olup olmadıkları hakkında bilgisi olmadığını ifade etti.
Patlamanın Operasyonlar sırasında Polislerin evin  avlusunda bulunan gizlenmiş  Çukur’un   kontrol ettikleri sırada aniden meydana geldiğini ,patlayıcıların EYP. veya bombaların patlaması sonucu meydana geldiği ma  ve bu olay hakkında henüz resmi bir açıklama yapılmadığı belirtildi.

Guma Map.jpg

Bölge Sakinleri Olayı Doğruladılar
Radyo’ya konuşan köy sakini “ Ben patlama olayını Komşulardan duydum.İlçe Emniyet Müdürü’nün patlama sırasında bulunduğu bodrum’da öldüğünü duydum.Diğer ölenlerin isimlerini bilmiyorum,diyerek daha fazla konuşamayacağını bildirerek  telefonu kapattı.
Köktirek Polis merkezi’nde görevli Polis memuru Mehmet Ali : Patlama ile ilgili ayrıntıları bilmiyorum. Ancak patlamanın olduğu doğrudur.Olay çok yönlü olarak soruşturuluyor” dedi. .
öğretmen koleji önünde bulunan  Restoran İşletmecisi : Polis merkezi’ne olayla ilgili 4 yaşında çocuğu bulunan 30 yaşlarında bur Hanım tutuklandı.Kadın’ın ailesinin zaten radikal görüşleri nedeniyle sürekli gözetiliyordu  ve bu aile kara listeye alınmıştı. Kadın’ın eşinin ve diğer fertleri hakkında  daha fazla bilgim yoktur.

No. 21 No.lu Köy  sakini  çiftçi ise,  şunları söyledi: “Bazı insanlar bombalar patladı, polis dışında evde kimse bulunmuyormuş,söylentilerini  ifade ediyorlar. Ama diğer insanlar polis girdiğinde sahibi ve onun arkadaşları mahzende saklanıyorlarmış diyorlar.  “

Police on the Lookout for Three Uyghurs
Uzmanlar Hoten’in Guma ilçesi ve çevresinin milli ve dini duyguların çok güçlü olduğu  yerlerin başında geldiğini önceki yıllarda da bu İlçe’de benzer şiddet içerikli olayların meydan gelmiş olduğunu bildiriyorlar. Çin işgal yönetimi Doğu Türkistan’da temel insan hakları ve hukuk kuralalarına riayet etmediği ve Müslüman Uygur Türklerine karşı baskı ve soykırım uygulamalarını  bu şekilde devam  ettirirlerse bu ve benzer karş koyma eylemlerinin daha da şidetleneceği fikrinde birleşiyorlar.

Etiketler: » » » » » »
Share
1098 Kez Görüntülendi.