logo

trugen jacn
04 Eylül 2016

AVRUPA DOĞU TÜRKİSTAN DERNEĞİ’NDEN ALMANYA BAŞBAKANI MARKEL’E MEKTUP

yawrupa-sherqiy-turkistan-enwerjan-ependi-305Almanya merkezli Avrupa Doğu Türkistan Birliği Derneği Başkanı ve İlham Tohtı İnsiyatifi Gurubu Sorumlu Enver Can 4-6 Eylul 2016 tarihleri arasında Çin’in Hangcu kenti’nde yapılacak G20  Ülkeleri Devlet ve Hükümet başkanları Zirve Toplantısı’na  iştirak edecek Federal Almanya Başbakanı Angela Merkel’e bir mektup göndermiştir. Mektup’ta   Çin’in Doğu Türkistan’daki  baskı uygulamaları ile ömür boyu hapse mahkum  Uygurların Vicdanı Dr. İlham Tohtı ile ilgili hazırladığı bilgi notu ve Almanya Başbakanı’ndan  taleplerini  dile getirmiştir. 

Mektubun  metnini aşağıda bilgilerinize sunuyoruz. (UYHAM)

 

Angela Merkel Resimleri ile ilgili görsel sonucu

 

                                                      Sayın Angela Merkel

                                                                  Federal Almanya Başbakanı

         4-6Eylul 2016 tarihleri arasında Çin’in Huangzhu şehrinde katılacağınız G20 Ülkeleri Devlet ve Hükümet Başkanları Zirve toplanatısının Almanya’nın ve tüm insanalığın ortak sorunlarının giderilmesi için etkili kararlar alınmasını ümidiyle Zat-i Alinize  hayırlı yolculuklar diler, sağlık ve başarılar temenni ederim.

                         Sayın Başbakanım,
1949 yılından beri Çin halk Cumhuriyeti yönetiminde bulunan Çin’in Uygur Özerk Bölgesi olarak tanımladığı Doğu Türkistan’daki temel insan haklarının ihlal edilmekte olduğu keyfiyeti  malumlarınızdır ve bu durum,  uluslar arası toplum’da üzüntü ve endişe yaratmaya devam etmektedir.
Doğu Türkistan’daki Çin baskısı  ve hak  ve hukuk ihlallerini özetle şöyle sıralayabiliriz ;

  1. BM.insan hakları beyannamesinde kabul edilen ve insanların temel hakları olan düşünce ve ifade özgürlükleri,kendi ana dillerinde öğretim ve eğitim,dini ibadetlerini yapmalarına kısıtlama, engelleme ve yasaklamalar getirilmiştir
  2. Özellikle son aylarda bu ülke’de yaşayan Müslüman Uygurlara karşı baskılar,etnik asimilasyon dini ve ırkı ayırımıcılık ve soykırım vebenzeri  uygulamaları  şiddetini arttırarak sürdürülmektedir.
  3. Ülkenin demografik yapısını değiştirmek için bölgeye sürekli etnik Çinli göçmenler getirilip yerleştirilmektedir.
  4. Ülkenin zengin doğal kaynakları bu ülke insanlarının refahı ve günümüz şartlarına uygun, asgarı ve normal hayatlarını sürdürebilmeleri, eğitim, ulaşım,sağlık ve diğer alt yapı hizmetleri için hiç pay ayrılmamakta,ve bütün zenginlikler Çin anayasası ve Özerk bölge yasalarına aykırı olarak Merkezi Çin hükümeti tarafından el konulmakta ve Çjn’e taşınmaktadır.
  5. Bu ülkenini tarihi sakinleri ve asıl sahipleri Uygurlar zorla ve sistemli bir şekilde yaşadıkları kentlerden ve bölgelerden hiçbir alt yapı tesisinin  olmadığı kırsal bölgelere zorla göç ettirilmekte,bunlardan zorla tahliye ettirilen evler,topraklar ve işletmeler Çinli Göçmenlere tahsis edilmeketedir.
  6. Çin Halk Cumhuriyeti yönetimi’nin 1955 yılında ilan ettiği Uygur Özerk Bölgesi yönetiminin uygulamada hiçbir geçerliliği bulunmamaktadır. Özerk Bölge Yönetiminin bütün yetkileri ve yasak hakları Merkezi Hükümet’çe gasbedilmiştir.
  7.  Merkezi idarenin bu uygulamalarına ve Özerk Bölge yasalarının gasbedilmesine karşı barışçıl yollarla tepki gösteren Uygurlar “Milli Bölücü-Devletin Birliğine Kasdeden- Teröristler” suçlamaları ile  derhal tutuklanmakta ve idam dahil en ağır cezalara çarptırılmaktadır.
  8. Pekin Merkezi Milletler Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan ve Uygurların temel hak ve hukuku ile Çin anayasası ve Uygur Özerk Bölgesi  Kuruluş yasasında verilen haklarının uygulamada da verilmesini  yasalarına uygun,düşünce ve ifade özgürlüğü çevçevesinde barışçıl yöntemelerle talep eden Uygurların Vicdanı olarak  anılan Uygur Demokrasi ve Hukuk Hareketi önderi Doç.Dr.İlham Tohtı 2014 yılında tutuklanmış ve Milli Bölücülükle suçlanarak ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştır.

       Çin Halk Cumhuriyeti yönetimi, Uygurların anavatanı Doğu Türkistan’da uygulamakta olduğu bu temel insan haklarına tamemen aykırı ve olumsuz uygulamalarını devam ettirmeleri halinde bu toprakların tarihi sakinleri ve sahipleri olan Müslüman Uygurların tarihte benzerlerine rastladığımız bir çok Uluslar gibi tarih sahnesinden silinerek yok olacaklardır.

       Günümüzde Çin yönetiminin terörizme karsı yürüttüğü toptan mücadele, aslında evrensel hukuk ve insan hakları düşünce ve ifade özgürlüğüne tamamen aykırı uygulamalar olduğu açıktır. Çin devletinin ifade  ve fikir hürriyetine karsı yürütüğu bir karşı koyma ve yok etme  hareketidir.
Bu uygulamalar  ise,tamamen  bir soykırım olarak ancak tanımlanabilir.Bu durum bizleri derin endişe ve ümitsizliğe  sevketmektedir

                   Sayın Başbakan

              Geçmişte Doğu Türkistan’da yaşayan Uygurların  dramatik durumu ve Uygurların Vicdanı Dr.İlham Tohtı ile ilgili olarak arzettiğim mektubuma cevabı yazınızda Dr.İlham Tohtı ve Uygurların insan hakları ve genel durumunun  Almanya – Çin arasında yapılan görüşmelerde gündem maddesi olarak ele alındığını ve bundan sonra da Uygurların insan hakları durumunun iyileşetirilmesine yönelik çalışmalarınızı devam ettirileceğini  ifade ederek bizleri son derece sevindirmiş ve çok mutlu etmiştiniz.
Avrupa-Doğu Türkistan birliği Derneği ve “İlham Tohtı İnsiyatifi Gurubu” olarak size minnet ve şükranlarımızı bir kez daha sunuyoruz.

                                   Sayın Başbakan,

         4-6 Eylül 2016 tarihlerinde Çin’de yapılacak G-20 zirvesinde genel görüşmeler ve Çin Liderleri ile yapacağınız ikili ve özel  görüşmelerde Doğu Türkistan’da toptan yok edilme tehlike ve tehdidi ile karşı karşıya bulunan Uygurların durumunu bir kez daha gündeme getirmenizi ve Uygurların temel insani hakları, fikir ve ifade özgürlükleri,kendi ana dillerinde eğitim ve öğretim haklarının  verilmesi, dini ibadetlerinin serbestçe yapabilmeleri.geleneksel örf ve adetlerinin serbestçe yerine getirebilmeleri, düşünce suçluları ile tutuklu yazar,şair ve gazetecilerini serbest bırakılması,ülkeden elde edilen zenginlik kaynaklarının Çin ve Özerk Bölge yasalarına Uygun olarak bu ülke insanlarını refahı ve mutluluğu için pay ayrılması ve alt yapı yatırımları yapılması ve ömür boyu hapse mahkum edilen Dr.İlham Tohtı’nin serbest bırakılıması, ayrıca Çin’in yeni kabul ettiği “Terörizm ve Teristlerle Topyekin Mücadele ve Savaş” yasalarının ve buna bağlı uygulamaların tehlikeli ve telafisi mümkün olmayan sonuçlar getirebileceği hususlarının gündeme getirilerek görüşülmesi   bizleri son derece sevindirecek ve mutlu edecektir.
Ayrıca imkan olduğu takdirde,Urumçi’de mahkum Dr.İlham Tohtı’nın Avukatı ile görüşme imkanı bulabildiğiniz takdirde, ömür boyu hapse mahkum  Uygurların bu  Özgürlük Kahramanı Dr.Tohtı için büyük bir destek,moral ve güc kaynağı olacakatır.
Size hayırlı yolculuklar dilerken,G20 Zirvesinin başarılı geçmesini ve insanlığın mutluluğu ve refahı ve özellikle Uygurların ve diğer mazlum toplulukların insani haklarının  verilerek iyileştirilmesi ve tekrar elde etmeleri yolundaki çabalarına büyük destek kararları çıkması ümidi ve temennisi ile,  size başarı dileklerimi ve en derin saygılarımı arz ederim.

Enver Can
Avrupa Doğu Türkistan Birliği Derneği Başkanı
Ve Ilham Tohti Insiyatifi Gurubu Sorumlusu

Etiketler: » » » » » »
Share
1194 Kez Görüntülendi.