logo

trugen jacn
03 Eylül 2016

KARDEŞ ÖZBEKİSTAN’DA YENİ DÖNEM

Görünüşe bakarsanız Başbakan Şevket Mirzayef Cumhurbaşkanı olacak, yardımcısı Rüstem Aziyef de dünyayı tanıyan insanlar; özellikle ikinci zat batı’yı ve Türkiye’yi görmüş bir şehsiyet! En azından Türk ve Türkistan deyimlerine uzak bulunmuyorlar! Sanırız durum daha iyi olacak! Yarın cenaze töreni var! Biz ne yapacağız diye sormak ve düşünmek gerekiyor! Şu ana kadar bir devlet temsilcimizin katılacağına dair, herhangi bir emare yok! Geçen hükümette bu görev Tuğrul Türkeş’e aitti, bakalım şimdi ne düşünüyorlar? Sakın çok kalem oynatan birisi olarak “Siz gitmiyor musunuz” diye sormayın, çünkü bizi kabul etmiyorlar!

608x342_342489


Ali BADEMCİ

Bağımsızlıktan, yani 27 yıldan beri kardeş Özbekistan Devlet Başkanlığı görevini yapan İslâm Kerimov’un beyin ölümünün gerçekleştiği, hâlâ ülke siyasetinin belirleyicisi olan Rus kaynakları tarafından da doğrulandı. Ölüm haberine itimatsızlık, elbette daha evvel bu tip haberlerin doğru çıkmamasıdır! Hâlâ haberlere ihtiyatla yaklaşanlar bulunmaktadır; neden böyle, tabiî olarak mesele ülkedeki kapalı rejimdir! Basın ve vatandaşın söz söyleme hürriyeti olmayınca maalesaf böyle oluyor; öyle ki tanıdığımız bir çok dost da kurulacak yeni düzenden korktuğu için öldü veya yaşıyor şeklinde tek kelimelik açıklamada bulunamıyor! Çok yazık; ki dolayısiyle yaşayan 35 milyona yakın soydaşımızın durumunu siz düşünebiliyor musunuz?

Elbette Özbekistan adı sün’i bir adlandırma; buranın gerçek adı merkezî Türkistan’dır! O sebeble Orta Asya adı mutlak olarak yanlıştır ve uydurma bir isimdir! Çoğunluk halk bilerek veya bilmeyerek Özbek diye adlandırıyor; lâkin bunun da tarihî derinliği yoktur; XVI.yüzyıldan beri kullanılan ve etniste ifâde etmeyen bir deyim! Halbûki Türkistan; Türkler’in vatanı, kadim yurdu, yaşadıkları büyük coğrafya demektir! Fakat ne yazık ki 70 yıllık Bolşevik idaresinden sonra elbette bu ismi kullanmak mümkün değildi; çünkü aynı zamanda Türkistan’da diğer Türk kavimleri Türkmen-Kazak-Kırgız hattâ Tacik diye ayrı ayrı devletlere ayrılmıştı! Bunlar arasındaki kadim tarih birliği de çarpıtılmıştır. Ne deniyor ,”Türk soylular” veya “Türkçe konuşanlar”; ne yapalım ona da şükür!

Özbek şîvesi ile asıl adı Islom Abdug’aniyevich Karimov / Ислом Абдуғаниевич Каримов olan İslâm Kerimov 1938 Semerkand doğumlu; Sovyet yetiştirme yurdunda büyüdüğü için âilesi ve kabilesi  hakkında sağlam bilgilerimiz bulunmamaktadır. Tacik diyen de var Özbek diyen de! Özbekistan’da bazı şeyleri anlamak mümkün değildir; kendisi Özbek olmadığı ve nesli Özbekler tarafından Türkistan’dan kovulduğu veya tehcir edildiği halde Timur İmparatorluğu’nun Kurucusu Emir Timur, Kerimov döneminde yaratılmış tarih kahramanıdır! Aslında Barlas olarak tanınan ve bu şekilde Cengiz Han ile irtibatlandırılan Timur, Barlas da değildir. Modern çalışma ve araştırmalar onun Tonyukuk abidelerinde zikredilen Oğuz-Semiz boyundan veya günümüz Mangıt-Lakaylar’dan olduğunu veya olabileceğini ortaya koymaktadır. Çocukluğu ve gençliği elbette hakkında birden fazla doktora yapılmış olan Lakaylar’ı andırmaktadır; hattâ XX. yüzyılda bunlara izafe edilen “Özbek Amazonları” nitelemesi ile de tam bir örtüşme vardır! O sebeble Emir Timur’un Oğuz dolayısiyle Türkmen olduğu ihtimali üzerinde çalışmak gerekiyor!

Özbekistan ve komşuları haritası ile ilgili görsel sonucu

Tekrar konumuz olan Kerimov’a dönersek  ; onun böyle bir geçmişi ve şeceresi bulunmuyor; halbûki Stalin’in katlettiği Özbekistan Cumhurbaşkanı Feyzullah Hoca’nın ( Görev Dönemi:1920-1937/Doğ.1896-Katli: 13 Mart 1938) derin bir soy kütüğü vardır. Maalesef ondan sonra bu makama getirilenler Kerimov ile benzerliği olan insanlardır! Bağımsızlıkta İslâm Kerimov ÖKP birinci sekreteri idi, öylece çoğunluk tarafından kendini Devlet Başkanı seçtirdi! İşte o günden beri ülkeyi demir yumrukla idare ediyor ve 11 Eylül saldırılarından sonra ABD’ye verdiği  üsleri bir süre sonra kapatmasının akabinde dünya’ya tamamen kapalı bir rejim kurdu!

Bağımsızlığın ilk yıllarında Özbekistan’da Milliyetçi ve İslâmcı karakterde çok büyük bir muhalefet vardı. Üstelik Kerimov bunların çoğundan zayıf ve Sovyetçi olduğu için hiç de ilgi gösterilen birisi değildi. Meselâ bir Erk Partisi Kerimov’dan kat kat üstün bir tabana sahipti; onlar 1991 seçimlerine de katıldılar; fakat İslâm Kerimov bunlara “Köktendinci ” damgasını vurarak ABD’nin de onayını almak suretiyle bir   şekilde tasfiye etmesini başardı. Özbekistan’da demokratik bir idare kurmak isteyen Erk Partisi lideri Muhammed Salih kısa sürede sindirildi ve can endişesi ile ülkesini terketti! Erk Partisi’nin 1993 senesinde 54 bin üyesi olduğu devlet kayıtlarında yer aldı ki iktidar partisinin 5 bin üyesi bile bulunmuyordu!

Asya Siyasi Haritası ile ilgili görsel sonucu

Muhammed Salih bir daha Taşkend’e dönemedi, hakkında bir çok karalama kampanyaları düzenlendi! Neden biliyor musunuz ?  Çünkü Türk’tü ve kendini bu şekilde ifâde etmekten hiçbir şekilde imtina etmiyordu! Eşinin ölümünde başsağlığı dilekleri için aradığımızda,” Ben Türk’üm Eke Uğuzum, Uğuz” dedi! Muhammed Salih aynı zamanda iyi bir şair; “Biz kimseyi öldürmedik, ama birgün ellerimizi açtığımızda kanlı olduğunu gördük.” mealinde çok güzel şiirleri de vardır! Bizlerin akranı ve yaşı yetmişe dayanmıştır, kendisi Türkiye’de çocukları Avrupa’da yaşıyor! Maalesef Avrupa Erkçiler’le dolu!

Özbekistan’da demokrasi yok; lâkin ülkenin dış meselesi, yani borcu harcı-kimseye, diyeti de yok! Halk fakir Türkiye’de doktoraya gelen iki fakülte mezunu genç kızlar 500 dolara evlerde hizmetkârlık yapıyor ve eline geçen üç kuruşu memleketine, ana ve babasına gönderiyor! Çok bol resim geliyor, evler kırık-dökük işgal yıllarından kalan toprak ahırlar gibi! Ülkenin uyuyan bir tabiî zenginliği var, Amu Derya ve kollarında  altın akıyor! Ülkede Rus eğitim sistemine rağmen milliyetçilik  canlı ve ayakta, Türk olduğunu söyleyenlerin sayısı bir hayli fazla! Batının abarttığına bakmayın; Fergane  vadide köktendincilik falan yok! Taşkend’de açık görüşlülük, ahlâk ve fazilet önde giden değerler! Ne olacak elbette önümüzdeki zamanda bunu öğreneceğiz!

Müheyyelimizdeki Birleşik ve Büyük Türkistan !

İGdealler,Hayallerle Başlar, iman ve inançla vede samimiyet ile   çalışılırsa  Mutlaka Gerçekleşir.  İnşaallah.

Görünüşe bakarsanız Başbakan Şevket Mirzayef Cumhurbaşkanı olacak, yardımcısı Rüstem Aziyef de dünyayı tanıyan insanlar; özellikle ikinci zat batıyı ve Türkiye’yi görmüş bir şehsiyet! En azından Türk ve Türkistan deyimlerine uzak bulunmuyorlar! Sanırız durum daha iyi olacak! Yarın cenaze töreni var! Biz ne yapacağız diye sormak ve düşünmek gerekiyor! Şu ana kadar bir devlet temsilcimizin katılacağına dair, herhangi bir emare yok! Geçen hükümette bu görev Tuğrul Türkeş’e aitti, bakalım şimdi ne düşünüyorlar? Sakın çok kalem oynatan birisi olarak “Siz gitmiyor musunuz” diye sormayın, çünkü bizi kabul etmiyorlar!

Kardeşlerimiz için Allah hayırlısını versin, dua ediyoruz!

Kaynak : http://www.ulkucukadro.com/2016/09/ozbekistanda-yeni-donem/

Etiketler: » » » » » »
Share
673 Kez Görüntülendi.