logo

trugen jacn
25 Ağustos 2016

BİR ÇİN FIKRASI: KURTULUŞ YOLU……………………

4ede7be7beaddf1533f54d103918fe05

Mehmet Emin HAZRET

ABD deniz kuvvetleri,  Güney Çin denizinde toplanmış ve savaş tertibatı almış durumda.

Çin deniz kuvvetleri de  tüm savaş gemilerini güney Çin denizine seferber etmiş vaziyette.

Çin toplumunda, ABD – Çin arasında her an savaş çıkabilir, endişesi hakim. Çin sosyal medyası bu konuya odaklanmıştır. Bu konunda en çok okunan bir fıkrayı Çin dilinden tercüme ederek Türk okuyuculara aktarıyorum.

Çinli bir çiftçinin oğlu: Baba. Ben askere yazılacağım. ABD ile savaşmaya gidiyorum. der.

Baba: Neden savaşa gidiyorsun?

Oğul: Topraklarımızı  korumak için.

Baba: Oğlum, Çin’de toprak devlete aittir. Oturduğumuz evin tapusu bile bize ait değil. Hangi toprağını koruyorsun?

Oğul biraz duraklıyor ve; – ABD, Çin’i işgal ederse, Çin’i de ABD toprağı yapacak. Bunu nasıl kabullenebiliriz?

Baba: Oğlum, imkanım olursa bir gün  ABD  vizesi alabilirsem  New York,  Waghington ve diğer ABD.şehirlerini  görmek istiyorum, diye   her zaman söyleniyor ve arzulamıyor muydun?  ABD, Çini işgal ederse, iki ülke bir ülke olacak. ABD’ye vizesiz gidebilirsin. İstersen köyümüzde, istersen ABD de yaşarsın. Fena mı olacak?

Oğul:  Baba, Amerikalılar Çini işgal ederlerse, o beyaz ırk bizi aşağılayacaklar. Bizi köle yapacak. 21. Yüz yılda kölemi olalım?

Baba: Bak oğlum, biz 3 bin yıllık tarihe sahip köklü bir milletiz, ancak biz Çinliler 21. yüz yılda  köy muhtarını seçme hakkımız bile olmadı. Oğlum, ABD deki kölelik tarihe karıştı. ABD de demokrasi var. Bir kişi bir oy hakkına sahiptir. Eğer Çin, ABD nın bir parçası haline gelirse, bizde oy hakkına sahip olacağız. ABD 300 milyon nüfusa sahip, Çin nüfusu 1.5 milyar. Her kişi bir oy kullanırsa devlet başkanı kesinlikle Çinlilerden seçilecektir.  O zaman kim, kimi köle yapacak?

Oğul düşünüyor ve diyor ki; –  Baba. Senin bir deha olduğunu hiç anlamamışım. Okuduğumuz ders kitaplarında Çin’i   Moğullar, Mançurlar, Batılı  yabancı güçler   ülkemizi işgal ettiklerinde hep saray vezirleri, ve  üst düzey ülke yöneticileri işgalcilerle  işbiriliği yapmış ve onlara rehberlik yapmıştır, diye yazılıyordu. Onlardan çok nefret etmiştim. Şimdi anladım. ABD ordusu gelirse ben rehberlik yapacağım.

Baba gülüyor: Kurtuluşun başka yolu yok, oğlum.

 

Etiketler: » » » » » » » »
Share
962 Kez Görüntülendi.