logo

trugen jacn

UYGUR KURULTAYI BAŞKANI KADİR : ÇİN’İN YARKENT KATLİAMINI ASLA UNUTMAYACAĞIZ.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Almanya merkezli Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Rabia Kadir Çin’iin Yarket/İlişku’da masum sivil halka karşı gerçekleştirdiği İlişku katliamının 3.yıl dönümü münasebeti ile bir bildiri yayınlayarak  bu katliamı şiddetle kınadığını açıkladı.
Özgür Asya Radyosuna konuşan DUK.genel başkanı Kadir 28 Temmuz 2014’de Yarkent’in İlişku,Hangdı ve civar bölgelerde yaşayan masum sivil halka karşı Çin işgal ordususunun ağır silahlar,Savaş uçaklar  ve hava araçları ile saldırarak büyük bir devlet terörü  estirdiğini  belirterek şöyle dedi, “ Çin yönetimi Yarkent-İlişku ve civarı bölgelerde Ramazan ayının son günü akşam saatlerinde bir evde toplanarak ibadet eden kadın ve çocukları tutuklaması üzerine halk barışçıl bir şekilde bu tutuklamalara tepki göstermiştir.Çin işgal yönetimi bu olayı  karşılıklı diyalog ve görüşmeler yolu ile çözüme kavuşturmak yerine orantısız güç kullanmış ve bölge sakinlerine devlet terörü uygulamıştır. Çin İşgal ordusu’nun Yarkent katliamında hayatlarını kaybeden aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet ve mağfiret.kaderli ailelerinin acılarını yürekten paylaşır ve sabir  diliyorum.  Katliam sonrasında tutuklanan  Vatandaşlarımıza ve onların  dert ve elem dolu  yüreği yaralı ailelerine geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.” Dedi.


DUK başkanı Kadir,Yarkent katliamı Çin yönetiminin Doğu Türkistan’da son yıllarda gerçekleştirdikleri en büyük katliam ve soykırımlardan biri  olduğunu vurgulayarak açıklamasını şöyle sürdürdü ; “ Yarkent katliamının 3.yılında uluslar arası topluma bir kez çağrıda bulunuyorum.  BM.başta olmak üzere Uluslar arası insan hakları ve hukuk teşkilatları ile uluslar arası toplum Yarkent katliamını unutmamalıdır. 3 yıldır sürekli tekrarladığımız gibi bağımsız gözlemciler katliam bölgesine giderek olaylar ve sonuçlarını bizzat yerinde inceleyerek bir rapor halinde olayı aydınlatmalıdır.Çin yönetimi Yarkent katliamı hakkında 3 yıldır, sessizliği sürdürüyor ve bu konuda hiçbir resmi açıklama yapmıyor. Çin’in bu tutumu kabul edilebilir bir durum değildir.” Dedi.

Yarkent-İlişku Katliamı : 28 Temmuz 2014’te Yarkent’in en kalabalık yerleşim yerlerinden İlişku ve Hangdi kentlerinde bir eve toplanarak ibadet eden kadın ve onların küçük çocukları Çin polisi tarafından tutuklanarak Polis Merkezi’ne götürülmesi ve ardındarn tutuklanması üzerine  olaylar meydana gelmiştir. Kadın ve çocukların aileleri Polis Merkezi önüne gelerek eş ve çocuklarının serbest bırakılması talebi ile barışçıl gösteriler yapmıştır.Bunun üzerine Çin işgal Ordusu orantısız güç kullanarak bölge’yi abluka altına almış ve devlet terörü estirmeye başlamıştır.Olayları bastırmak için Çin işgal ordusu tanklar,ağır silahlar,uçaklar ve İHA.de kullanarak haftalar süren bir askeri operasyon yapmıştır.Ebubekir Rahim adlı bir Uygur gencin Çin’in sansür duvarını aşarak yurt dışına yolladığı bilgilere göre Çin işgal Ordusu 15.-16 ve 17.Kent olarak tabir ettikileri 3 kenti savaş helikopterleri kullanarak bombalamış ve sonuçta 3 – 5 bin civarında masum sivil halk hayatını kaybetmiştir. Çin yönetimi  olaydan 3 yıl geçmesine rağmen,hiçbir inandırıcı açıklama yapmıyor ve bilgi de vermemektedir. Katliamlardan sonra kitlesel tutuklamalar yapmış ve yüzlerce kişi tutuklanarak İl merkezi Kaşgar’a getirilerek yargılanmıştır. Onlaraca kişi idama ve yüzlerce kişi çeşitli ağır hapis cezalarına çarptırılmışlardır.

Etiketler: » » » » » » » »
Share
1917 Kez Görüntülendi.