logo

trugen jacn
04 Temmuz 2016

DUK BAŞKANI KADİR. LÜKÇÜN VE HANİRİK KATLİAMI ÇİN DEVLET TERÖRÜNÜN BİR SONUCUDUR

rabiye-aliy-kengesh-sozde.jpg

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Rabia Kadir 2013 yılında Turfan’in Lükçün ve Hoten’in Hanırık bölgelerinde meydana gelen ve onlarca Müslüman Uygur Türkü’nün katledilimesi ve yüzlercesinin yaralanması ve tutuklanması ile sonuçlanan olayların Çin işgal yönetiminin Doğu Türkistan’da Müslüman Uygur Türklerine karşı yürüttüğü Devlet terörünün bir sonucu olduğunu açıkladı.
Lükçün ve Hanırık kailamlarının 3.yıl dönümü dolayisiyle Özgür Asya Radyosuna konuşan Rabia kadır  şunları  söyledi;  “ 26 Haziran Lükçün ve 28 Haziran 2013’te Hoten’in Hanırık Cuma mescidi’nde meydana gelen ve onlarca Müslüman Uygur’un şehit edilmesi ile sonuçlanan Çin katliamlarını nefret ve şiddet ile kınıyorum. Bu olaylarda sonra onlarca Uygur Türkü kardeşimiz yaralanmış ve yüzlercesi tutuklanmıştır. İşgalcı Çin’in Uygur Halkının haklı,masumane ve barışçıl talep ve tepkilerini şiddet ve aşırı güç kullanarak kanla bastırmıştır.Bu kardeşlerimiz Çin işgal yönetiminin faşist temelli devlet devlet terörünün kurbanları olmuştur.
Bu katliamalarda şehit edilen Kardeşlerimizi rahmet ile anıyorum.Kaderli ailelerine sabir diliyorum. Acılarını en içten duygularımla paylaştığımı belirtmek istiyorum.Bu şehitilerimizin yetim kalan çocuklarına ve aile efratlarına yurt içinde ve dışında yaşayan bütün Doğu Türkistanlıların maddi ve manevi olarak sahiplenmelerini  çok önemsiyorum.Bu Şehitlerimiz Doğu Türkistan halkının insanı hak ve hukuku,geleceği ve aziz vatan topraklarının savunulması için aziz canlarını feda etmişler ve şahedet mertebesine terfi etmişlerdir. Doğu Türkistan halkı vefakardır, Milleti ve vatanı için fedakarlık yapanların kadir ve kıymetini bilir ve her zaman takdir eder.Onlara ve ailelerine her zaman sahiplenir ve engin vefa duygularını  esirgemezler.Bu Şehitlerimiz için de bu vefa ve kadiribilirlik örneklerini göstereceklerinden hiç şüphem yoktur.” Şeklinde konuştu.
Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Rabia Kadir, daha önceki, bu ve benzer olayların Doğu Türkistah halkının ilk Çin isitilasından beri İşgalcılara karşı verilen bağımsızlık mücadelesinin devamı olduğunu ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü ; “ Günümüzde Doğu Türkistan’da baskı,zulüm,işkence, etnik asimilasyon dini ve ırkı soykırım uygulayan Sosyalist maskesine bürünen Şövenist Çin işgal yönemininin bu icraatları aslında Mançurların, Komindang’in(Çin Halk Partisi’nin), Kanlı Çinli Cellat Şeng Sisey’in uygulamalarının geliştirilimiş bir şeklidir. İşgalçı Çin rejimlerinin Doğu Türkistan’daki icraatları bir birlerinin devamı niteliğinde devam etmektedir. İşgalcı Faşist Kızıl Çin yönetimi Doğu Türkistan’daki toptan yok etme ve soykırım uygulamalarında seleflerini kat be kat geçmiştir.Çin’in günümüzde Doğu Türkistan’da uyguladıkları tam bir soykırımdır.Cinayettir ve insanlık suçudur.Çin bütün bu insanlık dışı cinayetlerini icra ederken, uluslar arası toplumu Uygurları Teröristtir yalanı ile kandırmaya çalışmaktadır. Çin,en küçük bir farklı düşünce ve barışçıl tepki’yi teröristlikle suçlayarak devlet terörü ile katlederek yok etmektedir. Çin Doğu Türkistan’da yargısız infaz yapmaktadır. Uygurların barışçıl tepki ve makul ve haklı taleplerini aynı şekilde barışçıl yöntemelerle dialog ile çözme yerine onlara barış ve diyalog yollarını kapatmakta ve şiddete yönlendirmektedir.Bu durum BM. Başta uluslar arası toplum ve kuruluşlar tarafından gündeme getirilip soruşturulmalıdır. Çin işgal yönetiminin bu haksız ve hukusuz ve  evrensel adalet normlarına tamamın aykırı uygulamaları için hesap sorulmalıdır.”dedi.

26 Haziran 2013 Lükçün Katliamı : Doğu Türkistan’ın Turfan Vilayetine bağlı Piçan İlçesinin Lükçün kenti’nde oturan Uygur Türkleri,topraklarının zorla ellerinden alınarak bölgeye getirilip yerleştirilen etnik Çinli göçmenlere verilmesini kabul etmediklerini beyan için  kent yönetimi ile Polis Merkezi’nin bulunduğu binaya gelerek olayı şikayet ederler.Çin işgal yönetimi bu Uygur köylüleri dinleme yerine İşgal Polislerine emir vererek üzerlerine  ateş açtırır. Çıkan çatışmalarda 35  ile  11  Çin işgal polisi toplam 46 kişi hayatını kaybeder. Onlarca kişi yaralanır.Olaylardan sonra Çin işgal güçleri Lükçün kentini abluka altına alır ve büyük tutuklamalar yapar.Bu olay ile ilgili şimdiye kadar hiçbir resmi açıklama yapılmamış ve olayla ilgili bilgi de verilmemiştir.
28 Haziran Hoten Hanırık(Han Arık) Katliamı : Doğu Türkistan’da Cuma namazının kılındığı merkezi Camiler Cuma günü Çin işgal askerleri tarafından ağır silahlarla abluka altına alınmakta ve Cami’ye gelenlere göz dağı verilerek tehdit edilmektedir.Cuma namazı çıkışı evlerine gitmekte olan gençlere Çini işgal güçleri takip ederek onları tahrik ederler.Bunun üzerine karşılıklı sataşmalar meydanha gelir.  Bunun üzerine Çin İşgal askerleri 2 Uygur’u vurarak katledir. Bunun üzerine halk galayana gelir. Çinli işgalcılar halkın üzerine yayılım ateşi açarlar.Onlaraca kişinin yaralandığı  haberi yayılır. Ancak.,her olayda olduğu gibi bu olayla ilgili  şimdiye kadar hiçbir açıklama yapılmamış  ve bilgi de  verilmemiştir.

Etiketler: » » » » » » »
Share
1967 Kez Görüntülendi.