logo

trugen jacn
24 Haziran 2016

İŞGALCI ÇİN, KAŞGARLI NERİMAN ANA’NİN 40 YAŞINDAKİ OĞLU MEHMET AZİZ’İ TUTUKLADI

Neriman bayrak

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Çin işgal yönetiminin Doğu Türkistan’daki Ramazan yasaklarını  ve başına geleneleri çesur ve açık şekilde anlatan ve Kaşgar’da yaşayan Neriman Ana’nın  40 yaşındaki oğlu Mehmet Aziz Ahmet’i tutukladıkları bildirildi.

24 yılıdır Norceç’te yaşayan Uygur din adamı Turguncan Ahmet  özgür Asya radyosuna yaptığı açıklama’da  Ağabeyi  Mehmet Aziz Ahmet’in 23 Haziran 2016’de çalıştığı harman yerinde Çin işgal polisleri tarafından gözaltına alınarak tutuklandığını bildirdi.
İsveç’te yaşayan ve başkent Oslo’daki Uygur İslam Medeniyet Merkezi’nde çalışan  ve cesur anlatım ve çıkışları ile tanıdığımız Neriman Ana’nın oğlu Turguncan Ahmet,Ağabeyinin tutuklandığı haberi ile ilgili şunları söyledi ; “Ramazan ayı içerisinde Annemi ve babamı birkaç kez aradım. 23 Haziran günü öğle saatlerinde Annemi yine aramıştım.Harman’da çalıştıklarını söyledi. Bu arada Uygurca ve Çince sesler telefona yansıdı. Anneme sordum. Polisler gelip Ağabeyim Mehmet Aziz’i gözaltına alıp götürdüklerini anlattı. Duyduğum sesler Çinli polisler ile Annemin tartışma sesleri imiş.Annem anlattı. Çin polisi Ağabeyimi sık sık bu şekilde tutuklayıp   benimle ilgili olarak sorguluyorlardı.Bu kez de aynı amaçla götürmüş olabileceklerini düşünüyorum.”
Tutuklanma haberinin bilgisini alan  Özgür Asya radyosu Tokyo muhabiri Hacı Kutluk Kadiri tutuklanma olayını teyit etmek ve daha ayrıntılı bilgi almak için Kaşgar’ın Abat İlçesi Yalang köyünde oturan 72 yaşındaki Neriman Ana’ya telefon etti.

Aksu Yargı

Neriman Ana oğlu Mehmet Aziz’in tutuklanmasını şöyle anlattı ; “ Ekinleri biçip Harman’a toplamıştık.Daha sonra yağmur yağdı.Şimdi yağmur durdu ve aynı köyden komşularımızdan 3 kişi’yi gündelikçi olarak kiralayarak Harmanı kaldırmak için 23 Haziran Perşembe günü işe başladık. Öğle saatlerine doğru Yalang kenti’nde görevli Polis memuru Alimcan’in de içinde bulunduğu sivil giyimli 4 Polis yanımıza geldi.40 yaşındaki oğlum Mehmet Aziz’i Polis Merkezi’ne götüreceğiz.seninle bir az işimiz var diye alıp götürmel istediler.  Ben itiraz ettim.Harman’da çalışmakta olduğumuzu buğdayları bir an önce kaldırmamız gerektiğini benim de ilaç alarak ayakta durduğumu ve tansiyon hastası olduğumu anlattım.Oğlumun niçin götürüldüğünü sordum.Polis Alimcan, bana “oğlunu silah zoru ile götürmüyoruz. İtiraz etme ve işimize karışma” diye kaba bir şekilde  bana çıkıştı. Ben de kendisine daha önce de oğlumun kafasına silah dayayarak götürdüğünü  ve tartakladığını yüzüne karşı söyledim.Buna çok bozuldu. Buna rağmen oğlum Mehmet Aziz’i alıp götürdüler. Şu mübarek ramazan ayında çok üzüntülüyüm  ve tedirgin bir durumdayım. Ne yapacağımı bilmiyorum.”dedi.
Oğlum’dan Çok Endişe Ediyorum : Oğlum 40 yaşlarında pek bir şey bilmeyen ve etliye sütlüye pek karışmayan kendi halinde bir insan.Eşinden boşandı ve kızı ile birlikte bizimle kalıyor. O kardeşi Turguncan ile görüşmez. Turguncan ile sadece ben ve babası ile görüşür. O bu konuda pek bir şey bilmez.Buna rağmen onu götürmelerine çok üzülüyorum.Daha önceleri de birkaç kez götürmüşlerdi.Her götürdüklerinde ona baskı ve işkence yapıyorlar. Dövüyorlardı. Bazen ise,bir kaç saat göz altında tutarak  ve  sorgulayarak bırakıyorlardı.Çok endişeliyim. Oğlumu yine dövmelerinden ve işkence etmelerinden endişeliyim.” Şeklinde konuştu.
Özgür Asya Radyosu Tokyo muhabiri tutuklanma olayı ile ilgili bilgi almak için Abat İlçe Emniyet Müdürlüğü ile Yamang kenti Polis merkezi’niaradığını ancak,teleona çıkan olmadığını belirtti.

Uzmanlar : Kaşgar Abatlı 72 yaşıındaki Neriman Ana, Çin işgal yönetiminin  Ramazan yasakları ve baskı ve zulümlerini cesur ve açık bir şekilde  anlattığı için, 72 yaşındaki Neriman Ana’yı tutuklamak yerine oğlu Mehmet Aziz Ahmet’ı tutuklamış olduklarını belirtiyorlar.

Etiketler: » » » » » » » »
Share
1585 Kez Görüntülendi.