logo

trugen jacn
24 Haziran 2016

İŞGALCI ÇİN’İN POLİS AMİRİ : TERAVİH KILANLARI KONTROL EDİYOR VE GÖZETLİYORUZ

Hitay - Ruypaş

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Çin İşgal yönetimi’nin Doğu Türkistan’ın Aksu kenti’nde  Oruç ve Ramazan yasaklarını sürdürdüğü,teravih namazı kılmak için Camilere girmek isteyenleri kimlik kontrölü yaptığı ve kayıt altına alındığı açıklandı.

Özgür Asya radyosu muhabirlerinin Aksu vilayeti Kızılkörük(Kızılköprü) Polis merkezi’nin Uygur asıllı Çin işgal Polis amirine telefon açarak Aksu’da bu yıl ramazan ayındaki uygulamalar ve genel durum hakkında bilgi almaya çalıştı.
Kızılköprü Polis Merkezi Amiri’nin adı geçen radyonun internet sitesinde canlı yayınlanan konuşması şöyle ; Kızılköprü Polis Merkezi Amiri’nin adı geçen radyonun internet sitesinde canlı yayınlanan konuşması şöyle ;
“ Ramazan ayında teravih namazının okunuduğu Cami’lerin çevresinde gerekli emniyet tedbirlerimizi alıyoruz.Sivil kıyafetli olarak çalışıyoruz.Cami’ye girenleri kimlik kontrölüne tabi tutuyoruz.Başka bölgelerden veya diğer şehirlerden gelenlerin GBT.araştırması yapıyor ve Parmak izlerini alıyoruz.Ayrıca kendilerini bu Cami’ye niçin ve hangi sebepten geldikleri hakkında sorguluyoruz.Her kesin kendi bölgesindeki camilerde teravih namazını kılmalarını öğütlüyoruz ve kendilerini yönlendiriyoruz.

meschit-nazaret-tekshurush-aparat.jpg

Her hangi bir olay Çıkmaması için Herkesin Namazını Kendi bölgesindeki Cami’de kılıması gerekir ; Özellikle ramazan ayında halkın ibadet amacı ile toplu olarak bulunduğu Mescit ve Camiler hassas mekan ve bölgelerdir.Burada her hangi biri olay çıkmaması ve istikrarı ve huzurun temini için her türlü tedbirleri alıyoruz. Yatsı ezanından önce Camilerin önünde gerekli tedbirleri alıyoruz.Ayrıca, şehrin önemli kavşak ve köşe başında bulunan Kontrol ve gözetim noktaları ile de sıkı koordinasyon halindeyiz.Biz sürekli kontrol ve gözetim hizmetlerini titizlikle yerine getiriyoruz. Bizim merkez’de 6 polis memuru görev yapar.Ancak,ramazan’da Mahalli yönetim görevlileri ve Gönüllü Halk Askerlerinden de ( Ming Bing’lerden) takviye ve destek alıyoruz.

 

ÇKP.üyeleri,Devlet Memuruları ve Öğrencilerin Namaz kılmaları yasaktır : ÇKP.üyeleri,devlet memurları ve öğrencilerin oruç tutmaları ve namaz kılmaları kesinilikle yasaktır.Bunlar tesbit edildiğinde haklarında soruşturma açılır.Polis memurlarından da teravih namazı kılanlar tesbit edilirse haklarında soruşturma açılır.Ayrıca ideolojik durumları hakkında araştırma yapılarak üsü makamalarına rapor edilirler.
Uygur Din Adamı İsa Sabit : İşgalcı Çin,Müslüman Uygurlardan  Kokuyor
Hollanda’da yaşayan ve kendisi de Aksu şehrinden olan İsa Karı Sabit, Çin’in Aksu’daki Ramazan ve oruç yasaklarını özgür Asya radyosuna değerlendirdi.İsa Sabit şöyle konuştu ; “ Çin yönetimi, bu yılki Kutsal ramazan ayında geçmiş yıllarda olduğu gibi yine engeller, kısıtlamalar ve yasaklarını sürdürüyor.Teravih namazı kılanlar kontrol ediliyor ve gözetleniyor.Bunun sebebi ise,İşgalci Çin,Müslüman Uygurlardan çok korkuyor.Onların dini duygularının güçlenmesinden ve kendilerinin bilinçlenmelerinden çok endişe ediyorlar.Çünkü,dini duyguları güçlendiği takdirde kendilerine olabilecek itiraz ve tepkileri artacaktır. Onları oini duygularından ayırmak ve bilinçlenmelerini engellemek için ibadetleri engelliyor ve oruç tutmayı yasaklıyor. Çin işgal yönetimi bu insanlık dışı durumu uzun süre devam ettiremeyecektir, diye düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Cami_Yasak levhası

Doğu Türkistan’da Bir Cami kapısına Asılmış Yasaklar Levhası.
Aşağıdaki kişilerin Cami’ye girmeleri ve dini faaliyetlerde bulunmaları kesinlikle Yasaktır .

  1. Çin Komünist Partisi Üyeleri ve Adayları
  2. Devlet Memurları ve Devlette İşçi  Olanlar (Emekli olanlar da dahil)
  3. 18 yaşını bitirmemiş Cocuklarx
  4. Mahalli (Belediyeler Yerel Yönetim) Memurları
  5. Kadınlar

 

Etiketler: » » » » » » »
Share
2157 Kez Görüntülendi.

BENZER HABERLER