logo

trugen jacn
22 Haziran 2016

NERİMAN ANA : ÇİN,RAMAZAN’DA MESCİDLERİ KAPATTI, ÇOCUKLARIMIZA ORUCU YASAKLADI

Neriman bayrak

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

İşgalcı Çin’in baskı ve zulmünden dolayı  24 yıl önce ülkesini terk ederek Norveç’e yerleşen ve Oslo Uygur İslam Merkezi çalışan Turguncan Ahmet’in Babası 75 yaşındaki Ahmet Ahmet Amca ile 72 yaşındakiAnnesi Neriman Ana,Kaşgar’ın Abat( Avat) İlçesi Yalang kenti ve bağlı köylerdeki mevcut 7 Mescid’in 6’sinin Çin yönetimince  Ramazan ayı dolayisiyle kapatıldığını Müslüman Uygurların bu tek Mescit’de ibadet etmek zorunda kaldıklarını açıkladılar.
Özgür Asya radyosunun Tokyo muhabiri Hacı Kutluk kadiri’ye daha önce konuşan  Kaşgarlı yaşlı Çift, Çin’in yurt dışına giderek Norveç’e iltica eden Oğlu Turguncam ile ilgili sürekli baskı ve zulme maruz kaldıkılarını kendilerinin ve diğer aile fertlerinin de sürekli Polis merkezi’ne götürülerek sorgulandıkları ve tehdit edildiklerini açıklamıştı.
Adı geçen Radyo muhabiri’nin 21 Hasiran 2016 tarihindeki ziyaretini kabul eden Kaşgarlı yaşlı Çift, Muhabirin Ramazan ayında yaşadığı Kent’te karşılaştığı yasaklar ve baskılar hakkındaki sorularını da cevaplandırdı.
Adı geçen radyo’da kendi sesinden  canlı olarak  yayınlanan raportajin çözümü aynın Şöyle ;
72 yaşındaki Neriman Ana : Kentimiz ve diğen kent ve köylerden toplanan insanlar topluca civar İlçe Feyizabat ve diğer yerlere götürülerek Haşar adı verilen Mecburi işlerde  zorla çalıştırılıyor.Yaşlı,genç,erkek kadın olması fark etmiyor.Her kes bu Haşar’a gitmek zorunda. Müslüman Uygurlar boş kalırsa kendi aralarında konuşarak organize olurlar ve bize isyan ederler ( Başımıza İş açarlar) düşüncesi ile insanları böyle bir araya toplayıp başına adam dikerek kontrol altında tutuyorlar.İnsanları sürekli nezaret altında tutmak kontrol etmek ve meşgul etmek istiyorlar.Onları moralman çökük durumda kalmasını istiyorlar.(Töven=taban tarikte yaşısun,deydu) bunların (Çin’in) ne düşündüklerini kestirmek çok zor. Bu yılki Ramazan ayında durum çok daha sıkı ve vahim. Hoten,Yenihisar ve diğer bölgelerdeki gibi bizim kentte de her hangi bir olay çıkmasındana çok endişe ediyorlar.Bunlarda insaf ve vicdan asla yoktur. Haşar’a gitmek istemeyenleri tutukluyorlar.Çok yüksek miktar’da rüşvet alarak serbest bırakıyorlar. Parası ve torpili(Puli barlar bilen yoli barler) ve tanıdığı olanlar kurtulabiliyorlar. Olmayanlar ise,(Arka işiki bolmıganlar = arka kapısı olmayanlar) aylarca belki yıllarca boş yere tutuklu kalıyor.Millet endişe ve korku içinde yaşıyor.Korkak olduk hepimiz.Hiç birimizde yürek kalmadı, cesaret yok.

Mescitleri Kapattı,Cocuklarımıza Oruç Tutmayı Yasakladı : Kentimizde mevcut 6 Mescid’i kapattı. Sedece birisi açık.Biz kadınıların Mescitlere gidip namlaz kılmamız yasak.Ramazan gelmeden kent yönetimi bize birer taahhüname imzalattı.Çocuklarımız oruc tutmayacak.namaz kılmayacak ve ramazan ibadetlerine katılamayacak diye.Aksi olursa,bizi sorumlu tutuyor.
Atalarıkmızdan Kalan evleri yıkıyorlar : Hükümet, Atalarımızdan bizlere intikal eden yüzlerce yıllık evlerimiz yenisini yapacağız diye yıkarak ortadan kaldırıyorlar.Evleri yıktıktan sonra da yerine yenisini de yapmıyorlar.Millet evsiz barksız sokakta kaldı. Yapacağız diyorlar ama.ne zaman yapacakları belli değil.
Muhabirin bütün bunları kendisine anlattığı için Çin yönetimi tarafından başının ağrıtılacağı endişesinin olup olmadığı yolundaki sorusuna ise,şöyle cevaplandırdı ;
Birinin bunları mutlaka anlatması Gerek : doğru söylüyorsunuz.Her kes korku,endişe ve tedirginliki içinde yoşıyor.Siyaset konuşmak yasak ve tehlikeli.Haşar’da çalıştırılan belki onbinlerce kişi var.Ama korkudan bunları söyleyemiyorlar.Yürek bırakmadılar.Bunları dile getirmeye hukukları ve kudretleri yok.Siyasete karışmayız diye her şeye  razı oluyorlar.Ama bütün bunları birilerinin söylemesi ve dile getirmesi lazım,Ben bizzat gördüklerimi ve yaşadıklarımı ve doğru bildiklerimi anlattım,Bana bu yaşımdan sonra bu olan bitenleri anlattığım için bir şey yapmazlar her halde.Yaparlarsa da yapacak bir şey yoktur.Kaderimizde ne varsa onun çekeriz elbet.

nurimanxan-ana-qiz-newre.jpg

Neriman Ana,Kızı ve Torunları ile Birlikte  Eyidgah Camii Önünde –  Kaşgar

75 yaşındaki Ahmet Amca : Yaşağımız Yalang(Çıplak,Hafif giyinmiş manalarında)köyünde mevcut 7 Mescit’in 6’sını kapattılar. 3-5 Km.uzaklıktakı diğr köylerden İnsanlar bu açık olan Mescid’e mecburen gelerek vakit ve teravih namazlarını kılabiliyorlar.18 yaşından küçük çocukların camilere girmesi yasak. Kadınıların de Cami ve Mescitlerde namaz kılmaları de yasaktır.Cami ve Mescit Kapılarında görevliler var. Onlar tanımadıklarına kimlik kontrölü yapıyor.18 yaşından küçüklerin ve kadınların cami’ye girmelerini engelliyorlar.Karşı gelenleri tutuklayıp cezalandırıyorlar.Bize dedikleri “Bütün Mescitleri kontrol edecek ve güvenliğini sağlayacak güvenlik elemanımız yok.Her Mescid’e en as 4-5 kişi görevlendirmemiz lazım,.Bu kadar güvenlik elemanımız olmadığı için Mescid’leri kapattık.” şeklinde. Buna rağmen her gün 40-50 kişi yine Mescid’e teravih kılmak için geliyor.

uyghur-hashar-osteng-chepish.jpg

Halkı zorla toplayarak Zorla Çalıştırıyor : başka ilçelere götürüyor ve orada haksız olarak (Haşar’da) çalıştırıyorlar.Çin yönetimi her gün bizleri toplayarak Çin’in siyasetelerini bize anlatıyor ve Haşar’a gitmemiz için baskı yapıyorlar.Haşar’a gitmeyenlerden günlük 100 Yen ceza parası alıyorlar.

Ahmet Amca,muhabiri “ Oğlum,çok konuştuk.Size telefon parası fazla gelmesin.”diyerek konuşmasını sonlandırıyor.

 

Etiketler: » » » » » » » »
Share
1570 Kez Görüntülendi.