logo

trugen jacn
18 Haziran 2016

İŞGALCI ÇİN’DEN AŞAĞILIK BİR ZULÜM DAHA : UYGURLARA RAMAZAN’DA ZORLA İÇKİ İÇİRMEK

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Çin işgal yönetimi  kutsal Ramazan ayı  öncesi Doğu Türkistan’da  aşağılık ve alçakça bir uygulamaya imza attı. Müslüman Uygur Türklerini aşağılayarak onları içki içmeye zorladı.  Çinli işgalcılar  Ramazan ayının başlaması dolayisiyle  sözde “Cay Ziyafeti” adını verdikleri İçkili  toplantılar  düzenleyerek katılımcı  Uygur Müslümanları içki içmeye zorladıkları açıklandı.
Almanya merkezli Doğu Türkistan Enformasyon Merkezi(ETİC.)’in haber sitesinde Uygur Türkçesi ile verilen bilgilere göre Ramazan’ın ilk günü olan 06 Haziran 2016 Pazartesi günü Aksu vilayeti ile bağlı ilçe ve kent ve köylerde bölge sakinleri için özel “Çay Ziyafeti” tertip edildiği, zorla iştirak ettirilen Müslüman Uygurları zorla içki içirdikleri  belirtildi.
Aksu İli,resmi kurumsal internet sitesi “Aksu Haberleri”’nde  yer alan bilgilerde  Aksu vilayeti ve bağlı,köy,kent ve ilçelerinde sözde bu ”Çay Ziyafeti”nın 06 ve 07 Haziran 2016 tarihlerinde  üst üste  2 gün düzenlendiği ve ilk günkü ziyafete yaklaşık 500 kişinin katıldığı ifade edildi. Ziyafete katılanlara ” İçkileri  tadarak zevk almaları”   için teşvik  edildiği ve zorla dayatıldığı  belirtildi.

Hoten’de  de “Çay Ziyafeti ”  düzenlenerek  Çinlilerin Karpuz Bayramını  kutlamaya zorladılar

Hoten İl ÇKP Teşkilatı, Gençlik Örgütü (Yaşlar ittifakı = Gençler Birliği) Haber Portalı’nda yer alan bilgilere göre ise, Ramazan’ın 3. günü olan 08 Haziran 2016 Çarşamaba günü bu İl’e Urumçi’den gönderilen   özel  Görev Gurubu, çalışmalar yapmak için geldikleri Hoten’in adı açıklanmayan bir Köyünde “Çay Ziyafeti” tertip  ettiği ve katılımcılara içki ikram ederek Etnik Çinli göçmenlerin Karpuz bayramını kutladıkları  bildirildi.

Dilşat Reşit

Dünya Uygur Kurultayı  Çin’inRamazan’da  İçki Dayatmasını Kınadı

Dünya Uygur Kurultayı Sözcüsü Dilşat Reşit 15 Hasiran 2016’da yaptığı açıklama’da Çin’in Müslüman Uygur Türklerinin kutsal Ramazan ayında yaptığı bu uygulamanın Müslümanların dini inançlarına karşı alçakça bir saldırı ve  kabul edilemez bir aşağılama ve hakaret örneği    olduğunu bildirdi.
Sözcü Reşit açıklamasında şunları de  ifade etti;  “ Çin yönetimi Ramazan öncesi yayınladığı Beyaz Kitap ile Çin’de bütün dini gurupların ve özellikle Müslüman Uygurların dini inançlarına saygı gösterileceğini ve bütün Çin vatandaşlarının Çin anayasasında de belirtilen Dine İnama – İnanmama hürriyetine sahip olduğu açıklamasından hemen sonra sözde bu Çay ziyafetlerini  tertip etmesi bu söylemlerin ne kadar yalanlar ve aldatmalar menzümesi olduğunun açık ve net kanıtıdır. Çin yönetimi, Müslüman Uygurların çoğunlukta yaşadığı Aksu ve Hoten’de bu uygulamaları ile devlet memurları,öğrencilerin oruç tutup tutmadıklarını sınamak istemiş ve  teste tabi tutmştur.Çin bu ve benzer insanlık ve hukuk dışı icraatları ile Müslüman Uygurların dini inanç ve duygularını zayıflatarak  assimilasaayon ve soykırımlarını bir an önce sonuçlandırmak  istemektedir.Çin bu ve benzeri temel insan hakları ve hukukuna ve kendi anayasası,ve son söylem ve taahhütlerine  bir an önce  riayet ederek dönmelidir. ” Şeklinde konuştu.

Etiketler: » » » » » » » »
Share
1496 Kez Görüntülendi.