logo

trugen jacn
16 Haziran 2016

KAŞGAR ÜNİVERSİTESİ ÇALIŞANI : ORUÇ TUTAN VE NAMAZ KILANLAR CEZALANDIRILIR

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Çin devlet Konseyi Ramazan arafesinde yayınladığı sözde “Beyaz Kitap’ “ ta Çin’de ve Doğu Türkistan’da yaşayan ve İslam inancına sahip olan Çin vatandaşlarının dini özgürlüklerinin garantı altına alındığını iddia etmiş ve Çin devleti için bir resmi belge niteliğindeki bu “Kitabın” bütün medya’yı kullanarak propagandasını yapmıştı. ÇKP.güdümündeki Çin medyasında Çin Vatandaşlarının dine inanma – İnanmama özgürlüklerin devletin teminatı altında olduğu iddia edilmişti.  Ancak,çeşitli kaynaklardan edinilen bilgilere göre bu güvence’nın İşgalcı Çin’in diğer vaat ve taahhütleri gibi kağıt üzerinde kaldığı ve hiç birinin pratikte geçerlı olmadığı ve özellikle Ramazan ayında kısıtlama,engel ve yasaklamaların eski yıllardaki gibi bazen daha de şiddetini arttırarak sürdürdüğünü belirtilmişti.
Özgür Asya Radoyusu muhabirileri Ocak 2015’te Kaşgar’da kurulan   Kaşgar Üniversitesinde Oruç,teravih namazı ve diğer ramazan faaliyetleri ile ilgili bilgi almak üzere Kaşgar Üniveresitesi’nde akademisyen olarak çalışan bir Uygur Türkü kişiye telefonla ulaşarak bu konudaki iddiaların doğrulğunu   teyit için bilgi almaya çalıştı.


Özgür Asya radyosu Tokyo(Japonya) muhabiri Hacı Kutluk Kadiri’nin ile yaptığı canlı telefon bağlantısının içeriği şöyle ;
Kaşgar Üniversitesi Eğtim-Öğretim Tarihi bilim dalı Sorumlu : Kaşgar Üriversitesi’nde öğretim üyeleri,Memurlar ve öğrencilerin oruç tutmaları ve namaz kılmaları yıllardan beri zaten yasaklanmış durumdadır.Bu yasaklar bu yıl de devam etmektedir.Özerk Bölge yönetiminin emri  ve Üniversite yönetiminin bu konudaki çıkardığı talimatnameler titizlikle uygulanmaktadır. Emir ve talimatnamelerda Üniversitemiz mensuplarının yanı öğretim üyeleri.Memurlar ve öğrenciler olmak üzere  bütün her kesin dini faaliyetlere katılımları yasaklanmıştır.Bu nedenle hiç kiyse oruç tutamaz ve namaz kılamaz.Cuma ve teravih namazlarına da gitmeleri mümkün değildir.Bu uygulama,Kaşgar vilayeti genelinde ilk Okullardan Üniversiteye kadar eğitim öğretim kurumlarında geçerlidir.İlk Okullardan Üniversitelere kadar Cuma namazına denk düşen saatlerde ders yapılmaktadır. Kaşgar saatı ile 13,30’da dersler başlıyor.Bu nedenle kimse dersi bırakıp Cuma namazına gidemez. Bu konuda Sınıf Mesulları,Bölüm Başkanları ve Üniversite Rektörü’nden başlayarak bütün yetkililer bunun uygulanmasından mesuldur. Bu uygulama yıllardan beri devam ediyor.Dini faaliyetlere katılmaları yasaklanmıştır. Buna uymayanlar, NAMAZ KILAN VE ORUÇ TUTANLAR emir ve Talimatname hükümlerine göre cezalandırılır.” dedi.


Baş Örtüsü Takmak da  Yasak : Kaşgar Üniversitesi öğretim grevlisi,muhabirin öğretim üyesi ve öğrencilerin başörtüsü takıp takmadıkları ve bunun yasak olup olmadığı yolundaki sorusunu ise şöyle cevapladı,” Birkaç yıl öncesine kadar Başörtüsü takmak serbestti.Son yıllarda  ise,başörtüsü takmak yasaklandı.Baş örtüsü de “Yasa dışı dini faaliyetler”tanımı kapsamıhdadır. Kimse baş örtüsü takamaz.Takanlara ise Üniversite yönetimi müdahale eder. Genel’de 40 yaşınının altında olanlar baş örtüsü takmamaktadır.
Cenaze Namazları Serbest : Okulumuz mensupları arasında ölenlerin cenaze namazlarının kılınmasında her hangi bir engel yok. Ayrıca, teaziye kabul törenleri için özel salonlar tahsis edilir.Vakit ,Cumu ve teravih namazları ise,yasaktır.Cenaze namazı  kılınmasında  ve taziye etkinliklerine katılmamızda her hangi bir kısıtlama yoktur.


Ramazan ayında Üniversite, özel olarak  ücretsız yemek verir : İlk okullardan itibaren köyler ve kentler dahil bütün ülke çapında normal’da öğrenci ve öğretmenlere öğle yemeği verilmektedir zaten.Ramazan’da ise,buna özel önem verilir.Sınıf Mesulları,Bölüm başkanları,Öğrenci işleri ve Rektörlük dahil bütün kadamadeki görevliler Ramazan ayında Oruç tutmama ve ücretsiz verilen öğle yemeklerine bütün memur,öğretim üye ve öğrencilerin ekesiksiz olarak  iştirak ettirilmesi ile görevlidir.

Ramazan’da Düzenlenen bu Ziyafetlerde Bira veya İçki ikram edildiğine şahıt olmadım : Ramazan’da Üniversitemizde ücretsiz olarak verilen öğle yemeği ve diğer ziyafetlerde bira ve içki verildiğine şahit olmadım ve duymadım.
Cuma ve Teravih Namazına Gitmedim : Cuma ve teravih namazı Yasa dışı dini faaliyet kapsamında olduğu için eda edilmesi  de yasaktır.Ben de bu yasaklara uyarak yıllardan beri Cuma namazına gitmedim ve Ramazan’a mahsus teravih namazlarını de şimdiye kadar kılmadım. ” şeklinde konuştu.

Etiketler: » » » » » » » »
Share
2264 Kez Görüntülendi.