logo

trugen jacn
27 Mayıs 2016

KAZAKİSTAN’İN ÇİN’E TOPRAK KİRALAMA KARARI ALMA-ATA’DA PROTESTO EDİLDİ

Kazakistan’ın eski başkenti Almatı’da geçtiğimiz hafta sonu hükümetin gündemindeki “toprak reformu” ile ilgili protesto gösterileri yapıldı. Çin’e toprak kiralanmasına karşı olan Kazak Türkleri , 21 Mayıs tarihinde Almatı’nın Cumhuriyet Meydanı’nda bir miting düzenlemek için sosyal medya aracılığıyla çağrı yaptı. Ancak belirtilen tarihte Cumhuriyet Meydanı polis tarafından çevrildi. Abay-Furmanov sokakları kesişiminde eylemciler toplanmaya başladı; bu durum polis tarafından engellendi. Medyada kısmen yer alan haberlere göre bazı eylemciler polis tarafından gözaltına alındı.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Almatı’da geçtiğimiz hafta sonu hükümetin gündemindeki “toprak reformu” ile ilgili protesto gösterileri yapıldı. Yapılacaklara karşı olanlar, 21 Mayıs tarihinde Almatı’nın Cumhuriyet Meydanı’nda bir miting düzenlemek için sosyal medya aracılığıyla çağrı yaptı. Ancak belirtilen tarihte Cumhuriyet Meydanı polis tarafından çevrildi. Abay-Furmanov sokakları kesişiminde eylemciler toplanmaya başladı; bu durum polis tarafından engellendi. Medyada kısmen yer alan haberlere göre bazı eylemciler polis tarafından gözaltına alındı.
Protestoların merkezinde tarım topraklarının yabancılara 25 sene müddetle kiralamalarına olanak sağlayacak yeni yasanın geri çekilmesi bulunduğu belirtiliyor. Hali hazırdaki düzenlemede yabancılar 10 sene süre ile tarım arazilerini kiralayabiliyordu. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, protestolara sebep olan yasayı halka tam olarak anlatamadıklarını öne sürerek yürürlüğe girmesini 2017’ye ertelemişti.

بىر قازاق قىزى: بۇ تۇپراقلار مېنىڭ ساتمايمەن

Kazak Kız : Kazakistan Benim Toprağım.Asla kiralanamaz ve satılamaz

Protesto Sonrası Hükümetten Açıklama
Geçtiğimiz hafta sonu Almatı’da yapılan protestolar sonrası yetkililer açıklama yaptı. Yetkililerin Mitingden Sonra Yaptığı Açıklamada “Ülkenin Topraklarının Satılması Ve Kiralanması Hususu Halk Tarafından Belirlenecek” denildi. Kazakistan Başbakan Birinci Yardımcısı Bakıtjan Sagınatyev, yabancıların toprak kiralama meselesinin, Toprak Reformu Komisyonu’nca 28 Mayıs’ta görüşüleceğini açıkladı. Halkın konuyla ilgili tavsiyelerinin hükümete sunulacağını belirten Sagınatyev, yabancılar ya da tüzel kişiler tarafından toprak kiralama meselesinin dört gruptan oluşturulacak Toprak Reformu Komisyonu’nca görülmesi planlanılıyor, söz konusu dört grubu girecek insanlar, ülkede iyi itibara sahip olan tanınan isimler, dedi. Sagınatyev, “28 Mayıs’ta düzenlenecek toplantıda görüşülecek konuların başlıkları şöyle: “Toprak satılmıyor.” ve “Toprak satılıyorsa şartlar nedir?, dedi. Öte yandan Sagınatyev, yabancıların toprak kiralama şartlarının de bu toplantıda ele alınacağını söyledi.

Kaynak : Türk Yurdu Haber /  Türkkazak.com

Etiketler: » » » » »
Share
2095 Kez Görüntülendi.