logo

trugen jacn
27 Mayıs 2016

EYUP ANADOLU LİSESİ’NDE DOĞU TÜRKİSTAN KONFERANSI YAPILDI

IMG-20160526-WA0010.jpg görüntüleniyorIMG-20160526-WA0010.jpg görüntüleniyorIMG-20160526-WA0010.jpg görüntüleniyorEyup Konf.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)
İstanbul’un önemli dini mekanların yer aldığı tarihi Eyup ilçesinde bulunan   Eyup Anadolu Lisesi’nde “Doğu Türkistan’in Dünü ve Bugünü” konulu bir konferans  düzenlendi.
Eyup Anadolu Lisesi’nin girişimi ile tertip edilen Konferans,İstanbul merkezli Gençlik Vakfı, Hamle Derneği’nin desteği ile yapılan Konferans 26 Mayıs 2016 Perşembe günü 11,oo-13,oo saatleri arasında  2 bölüm halinde anılan Lise’nin Konferans salonunda yapıldı.
Konferans davet üzerine Uyghurnet.org.Haber Sitesi yayın yönetmeni ve Araştırmacı-Yazar Hamit Göktürk tarafından verildi.
Okul öğrencisi  ve Konferans düzenleyicilerinden Gizem Dik’in hazırladığı  Doğu Türkistan’daki Çin zulmünü anlatan kısa bir film gösteriminden sonra Konferansın açılış konuşmasını Hamle Derneği Başkanı Ekrem Kubilay Karadeniz yaptı.Türkistan Coğrafyasının tanınmış aydın ve 1930’lu yıllarda Stalin tarafından şehit edilen Özbek Türkü şair Abdulhamit Çolpan’in unutulmaz şiiri “ Güzel Türkistan Sana Ne Oldu ?”’’dan dizeler okuyarak başladığı konuşmasında 1949 yılından beri Çin işgal ve istilası altında dini ve milli kimliklerini korumak mücadelesi vermekte olan Doğu Türkistanlı Kardeşlerimizin meselelerinin gündeme getirilmesinin çok önemli olduğunu belirterek şöyle konuştu ; “ Doğu Türkistan ‘in Türk İslam dünyası için önemi büyüktür.Bu ata yadıgarı topraklarda İşgalcı Çin, günümüzde tarihin en acımasız ve vahşi bir asimilasyon ve soykırımlarını uygulamaktadır. Doğu Türkistan’da yaşayan Müslüman Uygur Türkü Kardeşlerimiz bütün sözde madeni dünyanın gözü önünde alçakça yok edilmeye ve tarih sahnesinden silinmeye çalışılıyor.Bizlerin bunu kabul etmemiz asla mümkün değildir.Bu benzer toplantılar ile gençlerimize ve Türk kamu oyuna bu davayı anlatarak onların Doğu Türkistanlı Kardeşlerimizi unutmamalarını  gündemlerinde tutarak destek olmalarını ve dua etmelerini talep etmeyi sürdüreceğiz. Mazlum  Doğu Türkistanlı Kardeşlerimize Allah’tan  dayanma gücü vermesini ve bir an önce özgürlüklerine kavuşturmasını niyaz ediyorum.”sözleri ile tamamladı ve Konferans vermek üzere Hamit Göktürk’ü kürsüye davet etti.

Hamit Göktürk bu konferansı düzenleyerek dünyanın en mağduru ve mazlumu Doğu Türkistanlı Kardeşlerini gündeme taşıdıkları ve genç öğrenci Kardeşlerimize anlatma fırsatı verdikleri için Okul Müdürlüğüne,Türkiye Gençlik Vakfı ile Hamle Derneği’ne ve bu konferansın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti. Slayıt gösterimi eşliğinde verilen konferans’ta önce Doğu Türkistan coğrafı olarak tanıtıldı ve tarihi dönemlerdeki önemi hatırlatıldı.Doğu Türkistan Çin baskı,zulüm,etnik asimilasyon dini ve milli soykırım uygulamaları hakkında bilgiler verdi. Uygurların Vicdanı Doç.Dr.İlham Tohtı hakkında de bilgilerin verildi. Doğu Türkistan’da son haftalarda meydana gelen olayları hakkında de duruldu. Göktürk Öğrencilere en son olarak şunları söyledi ; “ Genç Öğrenci Kardeşlerim,bugün Doğu Türkistan’da sizin yaşınızda olan kardeşlerinizin Dinlerini,dillerini öğrenmeleri yasaklanmış durumda.Sizin kullandığınız akıllı telefonları onlar kullanamıyor.Çünkü,telefonları okuluna gidip gelirken ve okulda iken Çin işgal Polisi tarafından sürekli kontrol ediliyor.Telefon ekranında dini içerikli bir mesaj veye görüntülere rastlanıldığında ise,derhal tutuklanıyorlar.Bugün Doğu Türkistan bir açık hava hapishanesi haline getirilmiştir.Sizler özgürlüğün ve bağımsız bir ülke’de Türkiye Cumhuriyeti devletinde yaşadığınızın kıymetini iyi biliniz.” Sözleri ile sonlandırdı.
Daha sonra öğrencilerin Doğu Türkistan hakkında sorduğu çeşitli sorular cevaplandırıldı.
Saat 11,oo-12,oo ve 12,oo-13,oo saatleri arasında iki kez değişik öğrenci guruplarına verilen konferans, Okul Müdür Yardımcıları,öğretmenler ve kalabalık bir öğrenci topluluğu tarafından ilgi ile takip edildi.
Hamit Göktürk Konferans bitiminde Okul Müdürü Sayın Selam Karataş’ı ziyaret ederek teşekkür etti ve kendisine Dr.Tohtı’nın yazı görüş ve fikinlerinin yer aldığı ^Yolum ve Gayem “ adlı kitabını takdik etti.

Doç.Dr.Erkin Emet’in “05 Temmuz 2009 Urumçi Olayları” kitabı ile Abdulhekim İltebir tarafından yazılan ve Rabia Kadir Hanımın hayatının anlatıldığı kitaplar öğrencilere hediye edildi.

 

Etiketler: » » » » » » »
Share
1448 Kez Görüntülendi.