logo

trugen jacn

ULUSLAR ARASI TÜRK AKADEMİSİ(TUBA) DÜNYACA ÜNLÜ 3 BİLİM ADAMINI ÖDÜLLENDİRDİ

TÜRKİYE BİLİMLER AKADEMİSİ (TUBA) New York BMT’de 28 Mart’ta yapılan Sempozyum sonrasında 3 bilim adamını birer altın şeref madalyası ile ödüllendirdi.Ödül takdim edilen 3 önemli bilim adamı şunları ; Uluslar arası Türk Akademesi(TUBA) Şeref Üyeleri Prof. Aziz Sancar ve Prof. Kemal Karpat.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Uluslararası Türk Akademisi (UTA) tarafından 28 Mart günü New York Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde düzenlenen ödül töreninde TÜBA Şeref Üyesi ve Nobel Ödül’ü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar ve yine TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Kemal Karpat ile Edward Allworth’a altın madalya takdim edildi.
Prof. Dr. Sancar, Prof. Dr. Karpat ve Prof. Dr. Allworth altın madalyaya, İpek Yolu ve üzerindeki Orta Asya ülkeleri ile ilgili yaptıkları araştırma çalışmaları sayesinde halklar arasındaki iş birliğinin güçlendirilerek, kültürel bağların derinleştirilmesine yaptıkları katkılarından dolayı layık görüldü.
Uluslararası Türk Akademisi’nin düzenlediği “BM 2030 Gündemi için İpek Yolu Güzergâhındaki Sinerji” konulu uluslararası sempozyum çerçevesinde gerçekleştirilen ödül törenine Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nin üst düzey yetkililerinin yanı sıra, uluslararası teşkilat başkanları, diplomatlar ve önde gelen akademisyenler katıldı.
Prof. Dr. Aziz Sancar kimdir?
TÜBA Şeref Üyesi ve Kuzey Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Sancar, kanser tedavisinde ‘ritmik saat’ buluşuna imza atarak dünyaca çapında üne kavuşmuştu. 1946 yılında Mardin’de dünyaya gelen, Sancar, ‘DNA tamiri’ ve ‘hücre döngüsü kontrol noktası’ gibi konularda yaptığı çalışmalarla da adını duyurmuştu.
Prof. Dr. Aziz Sancar 1946’da Mardin, Savur’da 8 kardeşin 7’ncisi olarak dünyaya geldi. Sancar, 1963 yılında girdiği İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni 1971 yılında bitirdi ve eğitim için ABD’ye gitti. 1997 yılından bugüne ABD North Carolina-Chapel Hill’de North Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü’nde görev yapan Prof. Sancar, gerçekleştirmiş olduğu 300’e yakın bilimsel makale ve bu makalelere yapılan 12 binden fazla atıfla, bilimsel araştırmada eşine az rastlanır bir başarıya imza attı.
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdikten sonra yurt dışında yaptığı çalışmalarla Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi’ne kabul edilen Sancar, buraya kabul edilen üç Türk’ten biri olmuştu.
2006 yılından bu yana TÜBA üyesi olan Prof. Dr. Sancar, hücrelerin hasar gören DNA’larını nasıl onardığını ve genetik bilgisini nasıl koruduğunu haritalandıran araştırmaları dolayısıyla Kimya alanında 2015 Nobel Ödülü’ne layık görüldü.
Prof. Dr. Kemal Karpat kimdir?
Prof. Dr. Kemal Haşim Karpat, 1924 yılında (Babadağ, Dobruca) Romanya’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Washington ve Rewington Üniversiteleri’nde siyasal ve sosyal bilimler üzerine yüksel lisans ve doktora yaptı. Romanya’da tarih eğitiminin ardından Amerikan tarihi, Rus tarihi, Ortadoğu tarihi ve Osmanlı tarihi konularında çeşitli kurslara katıldı. Akademik çalışmalarına 1950 yılında New York ve Washington Üniversiteleri’nde başladı. Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi’ndeki görevinin ardından sırasıyla Montana Devlet Üniversitesi, New York Üniversitesi, Princeton Üniversitesi, Robert Kolej, Bilkent Üniversitesi, ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, AÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi, Harvard Üniversitesi, John Hopkins Üniversitesi, Colombia Üniversitesi ve Ecole des Hautes Etudes en Science Sociales gibi eğitim kurumlarında öğretim üyeliği ve yöneticilik faaliyetlerinde bulundu.
Prof. Dr. Kemal Karpat’ın 300’den fazla makalesi ve 27 adet kitap veya kitap bölümü yayınlandı. Uluslararası düzeyde büyük ilgi gören ve Wisconsin Üniversitesi tarafından basılan “Osmanlı Nüfusu” (Ottoman Population) başlıklı kitabını yazdı. Çok sayıda ulusal ve uluslararası kongre ve toplantıya davet edildi, bu kurulların düzenleme ve danışma kurullarında yer aldı.
Tarih Kurumu Şeref Üyesi Prof. Dr. Kemal Karpat, Ovidius University ve Chuwashia National University’den fahri doktora, University of Wisconsin Üniversitesi’nden Hilldale Ödülü, TÜBA Seçkin Türk Bilimci Ödülü, IRCICA Ödülü, Türk Tarih Kurumu Avrupa Tarih Ödülü, Romanya Medal of Independence, Bucharest University Dimitri Cantemir Medal for Scholarly Excellence, TBMM 2009 yılı Onur Ödülü aldı. Wisconsin Üniversitesi Tarih Bölümü’nden emekli olan Prof. Dr. Karpat, 2014 yılında TÜBA Şeref Üyesi seçildi ve halen ABD’de sürdürdüğü çalışmaları yanında İstanbul Şehir Üniversitesi Tarih Bölümü’nde tarih profesörü olarak çalışıyor.
Prof. Dr. Edward Allworth kimdir?
1920 yılında ABD’de dünyaya gelen ve Türk Devletleri ve eski Sovyet Cumhuriyetleri tarihi uzmanı Prof. Dr. Edward Allworth, Amerika’daki Orta Asya Araştırma Merkezi’nin müdürlüğünü ve Sovyet Birliği Halkları Araştırma Merkezi yöneticiliğini yaptı. Prof. Dr. Allworth’ın aynı zamanda Orta Asya konusunda yayımlanan birçok kitabı bulunuyor.

Kaynak :  tuba.gov.tr

Etiketler: » » » » » »
Share
1236 Kez Görüntülendi.