logo

trugen jacn
18 Mart 2016

DOĞU TÜRKİSTANLI AKTİVİST DOLKUN İSA,TRUMAN ÖZGÜRLÜK ÖDÜLÜNE LAYİK GÖRÜLDÜ

Davutoğlu-Dolkun
Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

ABD.eski başkanlarından Hanri Turaman tarafından oluşturulan Truman-Reagan Özgürlük ödülü Doğu Türkistanlı Uygur aktivist ve aynı zamanda Dünya Uygur Kurultayı İcra Kurulu Başkanı Dolkun İsa’ya layık görüldüğü açıklandı.

ABD. ve dünyanın en prestijli ödüllerinden olan bu ödül 2.dünya savaşından sonra ABD.başkanı Truman tarafından kurulan Komunizm Kurbanlarını Anma Vakfı (The Victims of Communism Memorial Foundation) tarafından dünya’da komünizmle idare edilen ülkeler veya Doğu Türkistan ve benzeri komünist rejimler tarafından işgal edilen ülkelerin ve bu ülkelerde yaşayan halkların özgürlük mücadelesinde yer alan kişi ve kuruluşlara veriliyor.

Ödül 30 mart 2016 günü ABD.başkenti Washington’da Kongre binasında düzenlenecek bir törenle Dolkun İsa’ya takdim edilecek.

Truman Ödülü

Truman özgürlük ödülü alması  ile ilgili olarak haber merkezimize açıklamalarda bulunan  DUK.İcra Kurulu başkanı Dolkun isa şunları ifade etti,” Truman Vakfı tarafından   2016 yılı özgürlük ödülünün bana layik görüldüğünü bildiren mektubu teslim almış bulunuyorum. Bundan  da son derece mutlu oldum ve gurur duydum.Bu ödülün sadece bana değil,ana yurdum Doğu Türkistan’da Çinli işgalcılara karşı kendi kimliklerini ve kutsal değerlerini korumak için mücadele eden mazlum ve kahraman halkıma verilmiş  bir ödül olarak kabul ediyorum. Ayrıca,diasporadaki Doğu Türkistan özgürlük mücadelesine ve özellikle bu özgürlük mücadelesinin öncüsü ve bayraktarlığını yürüten genel Başkanımız sayın Rabia Kadir Hanımefendi’nin liderliğindeki Dünya Uygur Kurultayı’na verildiğini düşünüyor ve böyle kabul ediyorum. DUK genel başkanı sayın Rabia Kadir Hanımefendi  de  beni arayarak tebrik etti ve bu ödülden duyduğu memnuniyeti ifade etti. Kendisine minnet ve şükranlarımı ifade ediyorum. Ayrıca bu ödülün bana layık görülmesinde birlikte çalıştığımız en az benim kadar çaba ve gayret sarfeden mücadele, mesai ve kader arkadaşlarımın de büyük payı olduğunu ve bu ödülün şerefini kendileri ile paylaştığımı ve ayrıca Rabia Kadir Hanım başta olmak üzere hepisine minnettar olduğumu belirtmek  istiyorum. ” Şeklinde değerlendirdi.

Rabia-Dolkun-Asg.Nuri

Truman Özgürlük ödülü’nun Doğu Türkistanlı aktivist ve DUK icra Kurulu Başkanı Dolkun İsa’ya verilmesi muhacerette yaşayan Uygur Türkleri tarafından memnuniyet ile karşılandı. İsa’ya verilen bu ödülün Doğu Türkistan özgürlük mücadelesinin uluslar arası platformlarda  tanınmasına daha çok katkı sağlayacağını ve bundan dolayı gurur duydukları  bildirildi.

Truman Özgürlük Ödülü şimdiye kadan Katolik dünyasının Ruhani Lideri Papa II.Jdhn Pool,Çek Cumhurbaşkanı Veclav Havel ve Kırım Türklerinin efsanevi Lideri Mustafa Abdulcemil Kırımoğlu’na da verilmişti.

Dünya Uygur Kurultayı genel Başakanı Rabia Kadir’a de önceki yıllarda  Rafto barış ödülü ve geçtiğimizi aylarda de ABD.’lı Senatör Tom Lantos adına ihdas edilen İnsan Hakları ödülü verilmiştir. Ayrıca,kendisi son bir kaç yıldır,  Nobel barış ödülüne de aday gösterilmiş .ulunuyor.

Dolkun-İsveç

Dolkun İsa Kimdir ?

Dolkun İsa 1967 yılında Doğu Türkistan’ın Aksu vilayetin’de doğdu.İlk,orta ve Lise öğrenimini Aksu’da tamamladı. 1984 yılında yapılan Üniveresite giriş sınavlarında başarı kazanarak Urumçi Üniversitesi Fizik bölümüne kayıt oldu. Dolkun İsa’nın Urumçi’ye gelmesi onun eğitim,sosyal ve siyasi hayatında büyük dönüşüm ve gelişmelerin yaşanmasına sebep oldu. Mao’nun ölümünden ve 4’lu Çete’nin tasfiyesi ile Çin’de ve dolayisiyle Doğu Türkistan’da oluşan kısmı de özgürlük havasından yararlanarak hapishanelerden serbest bırakılan bir çok Uygur aydın,bilimi adamı ve entellektüellerle Urumçi’de tanışma ve onların fikirlerinden yararlanma imkanını elde etmesini sağladı. 1988 yılının Haziran ayında Türkler tarafından Doğu Türkistan tarihinde ilk kez yapılan öğrencilerin ülkelerinin kaderi  ile ilgili taleplerini dile getiren ve Çin yönetiminin uygulamalarını barışçıl yollardan protesto eden eylemlerin öncü ve lider kadrosu içinde yer aldı.Öğrenciler Çini işgal yönetiminden şu taleplerde bulundular ;

  • Çin  yönetiminin  Uygur Türklerine karşı yürüttüğü  etnik   ayırımcı  politikalarına  son vermesi
  • Egtim  öğretim Şartlarinin ve imkanların  iyilestirilmesi.
  • Uygur Türklerine eğitim’de uygulanan çifte standartların kaldırılması
  • Doğu Türkistan’daki sözde Özerk Bölge yasalarının özellikle icraatlarda da fiilen uygulanması
  • Ülkeye getirilmekte olan etnik Çin göçmen transferinin durdurulması
  • Lob- Nor bölgesinde devam ettirilen nükleer denemelerin durdurulması ve son verilmesi

Dolkun İsaYaklaşık bir hafta  kadar devam eden öğrenci gösterilerine Çin işgal asker ve polisi müdalede bulundu ve Üniversite öğrenciler evlerine gönderilerek  tüm fakülteler kapatıldı. Daha sonra açılan soruşturma’da kendisine Okul’dan uzaklaştırma cezası verildi ve Urumçi’yi terketmesi istendi. Bunun üzerine Pekin’e gitti ve bir süre burada kaldı.Ancak  Çin gizli Polisince sürekli takip ediliyordu. Yönetimdeki bazı Milliyetçi kadroların ve dostlarının ülkeyi terketmesi yoksa tutuklanacağı tehlikesinin bulunduğu yolundaki ısrarlı talep ve tavsiyelerine üzerine Nisan 1994’de Türkiye’ye geldi.Devletimizin Uygur Türklerine verdiği yüksek öğrenim kontenjanından yararlanarak Eskişehir Üniversitesi’ne master öğrencisi olarak kayıt yaptırdı ve bir süre devam etti. Bu arada  Öğrenci iken, teşkilatçılık tecrübelerinden yararlanarak Uygur Gençler-Öğrenciler Birliği adı ile Doğu Türkistanlı gençler ve öğrencileri bir araya getirdi ve onları  organize etti.Bir süre haftalık seminer faaliyetleri  gerçekleştirdi. 1995 yılının Haziran ayında Doğu Türkistan Vakfı’nın himayesinde Doğu Türkistan Lideri Mehmet Emin Buğra’nın vefatınıın 30.yılı etkinliklerini gerçekleştirdi. Merhum İsa Yusuf Alptekin ve merhum M.Rıza Bekin paşa  başta ileri gelen bir çok Doğu Türkistanlıların katıldığı  ve Buğra ailesinin mensuplarının de iştirak ederek konuşmacı oldukları bir günlük bir anma  etkinliklerini yaptı.

1999 yılında Ankara’da 3 gün süren ve  Türk Cumhuriyetlerinden kalabalık bir Uygur gurubu ile dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan Doğu Türkistanlıların katıldığı   etkinlik  düzenledi. TBMM. ziyaret edildi. Heyet, Devlet Bakanı Ahat Endican ve  MHP,Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve BBP.Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu tarafından kabul edildi.Siyasi partiler ziyaret edilerek  Doğu Türkistan sorunları gündeme getirildi.

OXF.Dolkun

1996 yılının Haziran ayalarında Almanya’ya giderek bu ülke’ye iltica etti.Daha sonra Dünya Uygur Gençler Kurultayı adı ile ile bir teşkilat kurdu.Bu teşkilat 1999’da İstanbul’dan Münih’e nakledilen Doğu Türkistan Milli Kurultayı ile birleşerek, 2004 Tarihinde Dünya Uygur kurultayı adını almıştır. Dolkun İsa halen diaspora’daki Doğu Türkistan Milli bağımsızlık mücadelesinin en üst organı ve bayaraktarlığını başarı ile yürüten Dünya Uygur Kurultayının İcra Komitesi başkanlığını yürütmektedir.BM.başta çeşitli insan hakları kuruluşları ile bir çok STK.larının çeşitli ülkelerdeki toplantılarına genel başkanı Rabia Kadir Hanım ile birlikte katılarak Doğu Türkistan davasını başarı ile savunmayı sürdürmektedir.

Tebrik : Truman Özgürlük ödülüne layik görülen DUK İcra Komitesi Başkanı Dolkun İsa’yı tebrik ediyor ve Doğu Türkistan davasına yapacağı değerli çalışmalarında başarılar diliyoruz.(UYHAM)

Etiketler: » » » » » »
Share
2326 Kez Görüntülendi.