logo

trugen jacn
03 Mart 2016

DÜNYA UYGUR KURULTAYI 5.GENEL KURULU TEMMUZ AYINDA PARİS’TE TOPLANACAK

Hamit Göktürk / Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)
Muhacerette yaşayan Doğu Türkistan Türklerinin en üst kuruluşu ve Doğu Türkistan Milli bağımsızlık hareketi’nin global düzeydeki Organı konumundaki Dünya Uygur Kurultayı’nın 5. Genel Kongersi 11-13 2016 tarihleri arasında Fransa’nın başkenti Paris’te toplanacağı açıklandı.
Dünya Uygur Kuruultayı’nın 5.Kongresi ile ile ilgili olarak Özgür Asya radyosuna açıklamalarda bulunan Dünya Uygur Kurultayı’nın ABD.’de yaşayan Genel Başkanı Rabia Kadir şunlarıı söyledi : “ Dünya Uygur Kurultayı İcra Komitesi Başkanı Dolkun İsa ve Başkan Yrd.cısı Asgar Can ve Dünya Uygur Kurultayı’nın Hukuk işleri Danışmanı Dr. Av. Nuri Türkel ve bir kısım Uygur aydınları ile birlikte 29 Şubat 01 Mart 2016 tarihlerinde arasında bir ön hazırlık için Washington’da bir araya geldik.  Görüşmeler çok verimli geçti. Dünya Uygur Kurultayı’nın 5.genel kurulu’nun   11-13 Temmuz 2016 tarihleri arasında Paris’te yapılması için karar alındı. Kurultayın geçmişteki olumlu ve olumsuz  deneyimlerden  dersler çıkarılarak daha kapsamlı,güvenli ve verimli geçmesi için en kısa zamanda bir Hazırlık Komitesi teşkil edeceğiz.Doğu Türkistanlıların yaşadığı ülkelerdeki STK.lar ve Uygur aktivistler, Toplum önderleri ve Uygur aydınları ile görüşmeler yapılacak ve onların de görüş ve düşünceleri alınarak   ve genel kurul delegeleri tesbit edilecektir.


Ben 10 yıldan beri Dünya Uygur Kurultayı’nın genel başkanlığımı yürütüyorum. Kurultay’ın seçilmiş Yönetim ve İcra kurulu üyeleri ile birlikte çok güzel çalışmalar yaptığımızı düşünüyorum. ABD.Kanada başta olmak üzere,Avustral’dan Japonya’ya kadar,AB.ülkelerinin hemen hemen tamamına en az bir kez olmak üzere ziyaret edilmiştir.  Gittiğimiz Ülkelerin devlet ve hükümet yetkilileri,Parlamentoları,siyasi partilerin çeşitli düzeydeki yöneticileri Sivil toplum Kuruluşlarının başkanları  ziyaret edilmiştir.Bu ziyaretler esnasında  Doğu Türkistan  ve Uygur Türkleri sorunun ayrıntılı bir şekilde anlatılmış ve kendilerine muhtıralar sunularak bilgilendirilmiştir. Onların bu konuda destek ve yardımlarını talep edilmiştir. En önemli çalışmalarımızdan biri de BM. İnsan hakları Komitesi’nin her olağan olarak yapılan yıllık İnsan hakları toplantılarına katılmamız olmuştur.Bu toplantı’larda İşgalcı Çin diplomatlarının de hazır bulunduğu toplaanılarda Çin’in Uygur Türklerine ve Doğu Türkistanlılara uyguladığı baskı,zulum,etnik assimilasyon ile dini ve milli soykırımları ve insan hakları ihlalleri kanıtları ile birlikte gündeme getirilmiştir. Çinli delegelerden açıklama talep edilmiştir.  Bugün Doğu Türkistan sorununun uluslar arası bir mesele haline geldiğini düşünüyorum. Ama.bütün bu çalışmalar ve alınan sonuçlar yeterli değildir.Daha çok çalışmamız ve Doğu Türkistan davasına istenilen düzeeye çıkarmamız  gerekir, diye düşünüyorum.İşgalcı Çin’in  halkımız üzerindeki baskı zulüm ve assimilasyon ve soykırımın  en azından hafifletilmesini mutlaka sağlamamız gerekir,diye düşünüyorum. Halkımız kendi ana yurtlarında insani hak ve hukuklarına sahip olarak huzurlu ve mutlu bir şekilde yaşamalarını temin edilmesi en önemli önceliğimizdir.” Dedi
Radyo muhabidirin 5.Genel kurul’un Paris’te toplanamasının nedenleri ile ilgili sorusunu şöyle cevaplandır ; “ Daha önceleri bu kurultayın Washington ve Berlin’de toplanması yolunda fikirler ortaya atııldı. Ama biz son yaptığımız uzun istişarelerden sonra 5.genel kurul’un Merkezi Avrupa’da yer alan Paris’te toplanmasını kararlaştırdık. Çünkü,Paris, modern düşünce sistemlerinin ortaya atıldığı ilk merkez özgürlük hürriyet ve demokrasi mücadelesinde silinmez izler bırakan ve tarihi kent olduğu içindir. Ayrıca,dünya’nın dört bir yanından Kurultay’a gelecek delegelerimiz için yol kolaylığı ve merkez olması durumudur. Bir diğer olumlu yönü ise,Bm.UNESCO Teşkilatı baaşta olmak üzere Avrupa Birliği Parlamenetosu başta bir çok uluslar arası kurum ve kuruluşların merkezlerinin bu kentte olmasıdır.Bir diğer önemli husus ise, Doğu Türkistan Uygur Türkleri sorununun önemli medya organlarınca uluslar arası kamu oyuna duyurulması noktasındaki önemli konumu olmuştur.”de konuştu.

Radyo muhabiri’nin son haftalarda Dünya Uygur Kurultayı yöneticileri arasında 5. Olağan kurultayın toplanma yeri konusunda bazı görüş ayrılıkları konusunda sorusunu şöyle cevaplandırdı ; “ DUK.yöneticileri arasında bazı fikir ayrılıklarının olması gayet normal bir durumdur.Bütün benzer teşkilatlarda hatta devletler bazında dahi  sık  görülen bir durumdur. Demokrasi ve hür düşüncenin gereği budur.  Muhalif ve aykırı fikir ve düşüncelerin olması bir acziyet değil,aksine  bir fikir ve düşünce zenginliği olduğunu düşünüyorum.Farklı düşünceler bizi temel gayemizden asla uzaklaştıramaz ve tavizkar olmamızı de asla gerektirmez. Önemli olan Kurultay Tüzüğünde delegeler tarafından kabul edilen hedef ve gayelerimizden şaşırmadan birlik ve beraberelik ruhu içinde Doğu Türkistan Milli bağımsızlık hareketini daha da ileri noktalara taşımaktır. Kurultayımız gün geçtikçe güçleniyor.Bunun yanında çok deneyimli bir ekiplerimiz  ve kadrolarımız  oluşmuştur. Tecrübeli aktivistlerimizin bundan sonra da Doğu Türkistan’ın Bağımsızlığı olan kutsal gayemiz için daha bir azim  ve gayretle yürüteceklerine ve bulunduğumuz  durumdan kat kat daha ileri düzeye taşıyacaklarından eminim. Yıllarca bu kutsal davayı birlikte omuzladığımız ve yürüttüğümüz bu kadrolara güvenim tamdır.” Şeklinde konuştu.

Etiketler: » » » » » »
Share
2684 Kez Görüntülendi.