logo

trugen jacn
03 Mart 2016

MİLLİYETÇİ ÇİN’İN DOĞU TÜRKİSTAN SİYASETİNE GENEL BİR BAKIŞ

Adı, ister Milliyetçi Çin(1911-1949) , ister komünist Çin  olsun,Çin işgal yönetimlerinin tamamı Han Şovenizmi  Çin  Faşizmi fikrinin en sadık  takipçisidirler. Hepsi    Müslüman Doğu Türkistanlıların can düşmanıdır. Bu nedenle Doğu Türkistan siyasetlerinin parametresi etnik Han  Aşırı (Çin) milliyetçiliğidir.

Yücel TANAY
1911 de Feodal Mancu-Çin idaresine son verilerek yerine Milliyetçi Çin idaresi kurulmuştur. Milliyetçi Çinin kurucusu Dr . Sun Yat Sın Çin Halk Partisi (Komintang)’ın 1924’deki I . Kurultayında hazırlamış olduğu «Millî Kalkınma Programı­ nın» 4. maddesinde Çin’de Türklerin mevcut olduğunu, bunların Doğu Türkistan’ın yerli halkı olduğunu, bunların hepsinin Müslüman olduğunu ve onlara kendi kaderlerini kendilerinin tayin etme hakkının verilmesi gerektiğini benimseyip kabul etmiştir . Ne var ki , Dr . Sun Yat Sun’un ölümünden sonra iktidarı ellerine alan Chang Kay Şek ve onun taraftarları, Komintang Partisinin I . Kurultayında kabul edilen bu kararı hasır altı etmekle kalmayıp, Doğu Türkistan halkını «parçalamak», «eritmek» ve böylece « Birleşik ve Büyük bir Cunghua  (Çin) milleti yaratmak» siyasetine yönelik uygulamalar yürütmüşlerdir. Milliyetçi Çin devresinin en büyük tarihçilerinden bir i olan Prof.  Li Dung Fang, «Da Han Cu-i» yani «Büyük bir Çin milleti» teorisini icad etmiştir. Prof. Li Dung Fangın bu teorisine göre, Çin sınırları içindeki bütün milletler (Çinliler, Türkler, Moğollar Tibetliler vs.) «Büyük Çin milletinden türemiştir». Dolaysıyla bu milletlerin tekrar «Büyük Cunghua= Çin milletinin ühdesinde birleştirilmesi» gerekmektedir. Prof. Li Dung Fang, Doğu Türkistan’ın yerli halkı olan Uygur Türk Müslümanlarının Hunlardan türediğini, Hunların ise «eski Çinlilerden» geldiğini, bunun için de Uygur Türk Müslümanlariyle aynı «ırka» mensup olduğunu ileri sürmüştür.
Chang Kay Şek ve onun taraftarları Prof. Li Dung Pangın bu teorisinin bir numaralı savunucusu olmuştur. Nitekim Çiang Kay Şek, «Çin’in Mukedderatı» (Chinas Destiny) adlı eserinde, Çin’deki milletlerin bir tek «Cunghua» (Çin) milletinden türemiş olduğunu, bu milletin bir tek «ırktan» türediğini, bu bir ırktan türeyen milletlerin birbirlerinden sadece ufak itiyadlar, örf – adetler, dini itikadlar ve coğrafik bölgelerle ayırd edildiklerini, bunların «kan» ve «ırk» bakımından bir farklılık taşımadıklarını, bunun için de Çin’deki bu «ırkların» sadece bir milleti değil aynı zamanda bir «ırkı» da temsil ettiklerini belirtmiştir.  . Milliyetçi Çin, idarecileri komünistlere mağlup olup Taiwana sığındıktan sonra da, bu görüşlerini  asla değiştirmemişlerdir. Eğer Yang Zin Şin (1911 – 1928), Cin Şu Rin (1928 – 1933), Şing Şi Sey (1933 – 1944), U Cung Şi (1944 – 1946) ve Cang Ci Cung (1946 – 1947) gibi Çinli Genel Valilerin Doğu Türkistan’daki siyaseti gözden geçirilecek olursa, bu siyasetin Çiang Kay Şek’in ileri sürmüş olduğu görüş­lere tamamen uygun olduğu görülecektir. Chang Kay Şek döneminin bu «parçalama», «eritme» ve «büyük bir Çin milletinin uhdesinde birleştirme» siyasetine karşı çıkan 300 bin Doğu Türkistan’lı imha edilmiştir.
Milliyetçi Çinlilerin işgal altında tutukları bölgeler ve halklarla ilgili politikası Han Nazizmi  ve Çin Faşizminin düşüncesini yansıtması açısından şaşırtıcı değildir.Bu nedenle milliyetçi Çinlilerin Doğu türkistana bakışı ırkçı,kendilerini üstün görme ögeleri taşır.

Etiketler: » » » » » »
Share
2043 Kez Görüntülendi.