logo

trugen jacn
15 Şubat 2016

İŞGALCI ÇİN DOĞU TÜRKİSTAN’DA KABİR ZİYARETLERİNİ DE YASAKLADI

Kaşgar Dönüşüm

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
İşgalçı Komünist Çin yönetimi faşist yöntemler kullanarak esareti altındaki Müslüman Uygur Türklerine karşı sindirme,bastırma ve ardından dönüştürerek, assimile ederek toptan imha etme uygulamalarına her gün yenilerini ekliyor
İşgalcı Çin’in Doğu Türkistan’da kabir ziyaretlerine de kısıtlama ve yasaklamalar  getirdiği bildirildi.

Ülkemize gelen görgü şahitlerinin ifadelerine göre geçen ekim ayının sonlarından itibaren tarihi Kaşgar şehrinin Hazret,Kasap Mahallesi,ve Tahta köprük semtlerinrde bulunan ve yüzlerce yıllık geçmişe sahip tarihi mezarlıkların etrafını çevirerek mezarlıklara giriş çıkışları de kontrol altına  aldıkları bildiriliyor
Mezarlık kapılarında görevli güvenlik elemanları Perşembe ve Cumartesi günlerinin dışında Müslüman Uygur Türklerinin mezarları ziyaret etmeleri ve kur’an okumalarına yasak olduğu gerekeçesi ile izin vermiyor. Ayrıca,gönüllü olarak mezarlıklarda kur’an okuyan din görevlilerinin de bundan böyle bu  görevlerini yapmalarının yasaklandığını bildirdikleri   açıklandı.
Mezarlıkların  kapıları sadece cenazelerin gömülmesi için açılıyor ve gömme işleminden sonra  kur’an okunmasına müzaade ediliyor. Mezarlıklar diğer gün ve  zamanlarda halkın girişine ve ziyaretlerine  kapatılmış bulunuyor.

UYGUR TÜRKLERİ ÇİN’İN ZORLA YERLEŞTİRDİĞİ EVLERDEN KAÇIYOR.

İşgalcı Çin’in tarihi kaşgar şehrinin binlerce yıllık kültürel ve tarihi dokusunu yok ederek ortadan kaldırmak amacı ile, 2005 yılından itibaren Kentsel Dönüşüm adı altında yıkmaya başladıkları  biliniyor.Bu kültürel ve tarih soykırımı dünya’da büyük tepki ile karşılanmış ve Çinli bilim adamları dahi bu yıkım işleminin hatalı ve  yanlış olduğu yolunda açıklamalar yapmıştı.

Çin yönetimi  binlerce yıllık geçmişe sahip jeostratejik konumdaki Kaşgar şehrini  Çin’in tarihi Batı’ya Taşma ve Yayılma ve Türkistan coğrafyasını işgal ve istila  emelleri için büyük bir ileri üs olarak kullanmak amacı ile etnik Çinliler ile doldurmaya çalışıyor.
Kaşgar’in tarihi evlerinde  oturan Müslüman Uygur Türklerini şehirin kuzeyindeki  alt yapısı olmayan bölgelerde yeni yerleşim bölgeleri kurarak şehir merkezlerinden uzakalaştırmıştı. 1-2-3..giibi rakamlar ile adlandırılan  bu toplu konutlar (Olturak Rayonlar)’ın giriş çıkışları kontrol altında tutuluyor. Burada oturanların kimlik kontrölü ile ancak,  girip çıkmalarına izin veriliyor.Ayrıca,eve gelen ziyaretçilerin de geçişlerine izin verilmiyor.Ancak.ev sahibinin bizzat onlar için bir güvenlik belgesi imzalayarak götürmlerine izin veriliyor.Burada oturan Uygurlar için , dini inançlarını yerine getirme imkanı verilmiyor. Dinlerini   yaşayabilmeleri için ibadet yeri,Cami ve mescitlerin  yapılmasına de  müsaade edilmıyor. Burada oturan Uygurlar  burada adeta bir hapishane veya toplama kampı hayatı yaşıyorlar.Bunun üzerine bu yeni toplu konut sakinleri evlerini satarak kaşgar şehir merkezine ve Uygurların yaşadığı köylere yerleşmeye çalışıyorlar.Bu nedenle bu toplu konutların fiyatların çok düştüğü ve fırsattan istifade eden etnik Çinli göçmenlerin bu evleri devletin de ekonomik yardımı ile satın alarak yerleştikleri bildirilıyor.

Etiketler: » » » » » » »
Share
1541 Kez Görüntülendi.