logo

trugen jacn
15 Şubat 2016

TÜRK-İSLAM DÜNYASININ ÜNLÜ DÜŞÜNÜRÜ YUSUF HAS HACİP YILI KUTLAMALARI BAŞLIYOR

Türk İslam dünyasının büyük ve ünlü siması, şair, bilim adamı ve düşünürü ve devlet adamı, Kaşgar merkezli ilk müslüman Türk devleti olan  Karahanlıların  Özel saray başdanışmanı(Hashacıbı) Yusuf Has Hacib doğumunun 1000. Yılında  Türkiye’de ve tüm Türk dünyası’nda anılmaktadır.

33. Dönem TÜRKSOY Daimi Konseyi’ne katılan  Türkçe Konuşan Ülkeler kültür bakanlarının oy birliği ile almış olduğu karar sonrasında 2016 yılı, Türk dünyasında Yusuf Has Hacip Yılı olarak ilan edilmiştir.

2016 Yusuf Has Hacip Yılı Açılışı

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Yusuf Has Hacıp, 1016 yılında Karahanlı Devleti’nin  sınırları içinde yer alan ve bugünkü Kırgizistan’daki Balasagun şehrinde doğdu. Kaşgar baaşta o devrinh en önemli bilim markezlerindeki Medreselerde  ilim tahsil etti.  1069-1070 yılları arasında Türk-İslam tarihi ve kültürü açısından son derce önemli olan Kutadgu Bilig  adlı felsefi eser ve  siyasetnamesini yazdı.  Ünlü düşünürün bin yıl önce kaleme aldığı eserine Kutadgubilik( Mutluluk veren bilgi’’  adını vermiştir. Yusuf Has Hacip  Bin yıl önce  yazdığı ünlü eserinde ‘’Bak, insan doğdu, öldü, ama sözü kaldı, İnsanın kendisi gitti, adı kaldı. Ey hakîm, ey bilgin, kendin ölümsüz bir dirilik istersen, İşin de sözün de iyi olsun.’’   mısraları ile  kendinden sonraki nesillere ideal insanı tasvir ederek, yol göstermiştir.

Kırgizistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev geçtiğimiz  yılın Kasım ayında imzaladığı bir  Cumhurbaşkanlığı emri  ile 2016 yılının Kırgizistan’da “Yusuf Has Hacıp Yılı” olarak kutlanmasını kararlaştırmıştı.

Yusuf-Has-Hacip-Türbesi

Yusuf Has Hacıp’in Kaşgar’da bulunan Türbesi 

2016 YUSUF HAS HACIP YILI  ETKİNLİKLERİ İSTANBUL’DA YAPILACAK  AÇILIŞ TÖRENİ İLE BAŞLIYOR

Yusuf Has Hacip’ın doğumunun 1000.yılı etkinliklernin  açılışı 19 Şubat 2016 Cuma günü   İstanbul’da Zeytinburnu Belediyesi Kazlıçeşme Kültür Merkezi’nde yapılıyor.

Açılış etkinlikleri TÜRKSOY, Kırgızistan  Cumhuriyeti Kültür Bilgi ve Turizm Bakanlığı, Kırgızgizistan  CumhuriyetiAnkara Büyükelçiliği ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği işbirliğinde gerçekleştirilecektir.

Tarih: 19 Şubat 2016 Saat:16.00
Yer: Zeytinburnu Belediyesi Kazlı Çeşme Kültür Merkezi-İstanbul

Etiketler: » » » »
Share
1613 Kez Görüntülendi.