logo

trugen jacn

DUK.İCRA KOMİTESİ BAŞKANI İSA,OXFORD ÜNİVERSİTESİNDEKİ SEMİNERE KATILDI

dolqun-eysa-oxford-kurs.jpg

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

 İngiltere merkezli Oxford Üniversitesi ,Tibet Adalet Merkezi ve Temsil Eoilmeyen Milletler Örgütü(UNPO) tarafoından ortaklaşa düzenlen “ İnsan Hakları ve Diploması “ semineri, 14-15 Ocak, 2016 tarihinde, Oxford Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Dünya Uygur Kurultayı İcra Komitesi Başkanı  Dolkun İsa,bu Seminere “ Dünya Uygur Kurultayı adına iştirak etti. DUK.İcra Kurulu Başkanı İsa, Seminerde Çin’in Doğu Türkistan’da  yürüttüğü insan hakları ihlalleri   ve  bu hak ihlallarının BM. başta Uluslar arası toplantı ve platformlarda   bu sorunların diploması yolu ile ortaya konulması konusunda karşılaştıkları engeller ve zorluklar hakkında  “ Dogu Turkistan / Uygur davasinin BM deki deneyimleri ve zorlukları” konulu sunumunu yaptı.

Özgür Asya radyosuna bu seminer ile ilgili açıklamalarda bulunan DUK İcra Kurulu Başkanı Dolkun isa şöyle konuşutu. “ 14-15 Ocak 2016 tarihlerinde yapılan bu seminer Doğu Türkistan davası açısından çok verimli geçmiştir.Aynıtılı bilgi ve belgeler ve kanıtlara dayanan sunumuz iştirakçılar tarafından çok büyük bir ilgi ile karşılandı.Konu ile ilgili soruları da tatmin edici şekilde  cevaplamaya ve bilgilendirmeye çaba sarfettik.Bu ve benzer  seminer ve toplantıların çok yararlı olduğunu düşünüyorum.” dedi.

 Seminere katılan DUK.Gençlik Komitesi Başkanı Gayyur kurban ise, görüşlerini şöyle ifade etti, “Dünya Uygur Kurultayı olarak son 3 yıldan beri her yıl mutad olarak Cenevre’de toplanan BM.İnsan Hakları Komitesi toplantılarına iştirak edilmektedir. İşgalcı Çin yönetiminin delegelerinin de hazır bulunduğu oturumlarda Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlalleri gündeme getiriliyor ve Çin delegelerin bu ihlallere karşı savunmaları alınıyor. İngiltere’de ise, seminere katılmaktan son derece memnunum.Çok yararlı bir toplantı olmuştur.” Şeklinde değerlendirdi.

      DUK. Heyeti İngiltere Türk Dünyası Dayanışma Platformu Merkezi’nda

Oxford Üniversitesi’ndeki  “ İnsan Hakaları ve Diploması” seminerine katılan Dünya Uygur Kurultayı İcre Komitesi Başkanı Dolkun İsa başkanlığındaki Heyet,Seminer sonrası  Londra merkezli Türk Dünya Dayanışma Platformunun davetine katıldı .Davete DUK.Gençlik Kollanrı Başkanı Gayyur Kurban ile Londra Türk Dünyası Dayanışma Platformu nezdindeki  Doğu Türkistan Temsilcisi Rahime Mahmut da iştirak etti.

 Toplantı’da bir konuşma yapan Türk Dünyası Dayanışma Platformu Başkanı Atilla Abacıoğlu  şunları ifade etti, “ DUK Başkanı Rabia Kadir ve DUK İcra komitesi Başkanı Dolkun İsa ve arkadaşlarının Türkiye’ye girmelerinin yasaklanmış olduğunu biliyoruz.  Uluslar arası ilişkiler ve karşılıklı anlaşmalar sonucu kendilerine vize verilmiyor.Bu durumdan son derece üzüntü ve istirap duyuyoruz.Bu olumsuz durumun geçici olmasını ve en kısa zamanda bu vize yasağının kaldırılacağını ümit ediyoruz. Her ne Kadar Çin ve Türkiye arasında yapılan antlaşma gereği Türkiye’ye girişi yasak olsada  sizler daima  bizlerin Kalplerimizde  ve gönlümüzüde ve öz hanemizdesiniz. Bu nedenle biz evimizin kapısını sonuna kadar   Soydaşlarımıza açtık. İngiltere Türk Dünyası Dayanışma Platformu  olarak  Uygur Türkü Kardeşlerimiz için   bu  toplantıyı düzenledik ve kendilerini  davet ettik. Teşriflerinden dolayı  çok teşekkür ediyoruz.  Toplantıya platform üyemiz Rahime Mahmut Hanım ve Londra’da yaşayan Uygur Türk’ü yazar Aziz İsa da iştirak ettiler. Konu her zamanki gibi Doğu Türkistandaki Uygur Türklerinin Var olma Mücadelesi ve  baskı zulum,assimilosyon  ve soykırım uygulamaları gündeme getirilmiştir.  Dünya’nın dört bir yanına dağılmış olarak yaşamak zorunda kalan ve ve özellikle İngiltere’de yaşayan Doğu Türkistan Türkleri , Türklük konusunda  Türk kimliği ve pasaportu taşıyan bir çoklarından daha   Çok daha iyi birer Türk ve samimi birer Türkiye sevdalısıdırlar.Uygur Türkü Kardeşlerimizin mücadelelerinde her zaman yanında ve arkalarındayız.Uygur  Soydaşlarımıza çıkmış oldukları bu yolda  başarılar niyaz ediyoruz. Rabbim yar ve Yardımcıları olsun.” Şeklinde konuşktu.

Daha sonra  konuşan DUK İcra  Komitesi Başkanı Dolkun İsa, İngiltere Türk dünyası Dayanışma Platformu Başkanına teşekkür etti.İlgive destekleri için minnet ve şükranlarını ifade etti.

 

 

Etiketler: » » » » » »
Share
1748 Kez Görüntülendi.