logo

trugen jacn
30 Aralık 2015

TÜRKİSTANLI BÜYÜK ŞAİR ABDULHAMİT SÜLEYMAN ÇOLPAN VE MOSKOF ZULMÜ

Kazim GÜLTEPE
Türkistanlı bayak şair ve düşün adamı Abdulhamit Süleyman ÇOLPAN, 1897 yılında Türkistan’ın Fergana vilayetine bağlı Andican kentinde doğdu.Çolpan (Tan yıldızı) onun takma adıdır. Hem Medrese hem Rus okullarında,öğrenim görmüş,Arapça,Farsça,Rusça ve İngilizce öğrenmiştir.Türk ve İslam klasiklerini okumuş,Türkiye ve Azerbaycan Edebiyatınıda yakından takip etmiştir.1917-1920 yılları arasında önemli eserler yazmıştır.
Türkiye’nin emperyalizme karşı verdiği savaşıda yakından takip eden Çolpan, Turan adlı   şiirinde duygularını şöyle ifade etmektedir ;

EY İNÖNÜ,EY SAKARYA,EY İSTİKLAL ERLERİ

YÜRÜ MAZLUMLAR,TUFANININ ÖÇ ALGUÇİ SELLERİ

Çolpan,yukarıdaki mısraları ile,Türkistan Türklerinin  Türkiye ve Türklerin yanında olduğunu açıkca dile getirmiştir.Bu ve benzeri şiirleri yüzünden birkaç kez tutuklanmış ve hapsedilmiştir.

Daha sonraki yıllarda Türkistan’ın üzerine Moskofun nasıl kâbus gibi çoktüğünü görünce ise,şöyle haykırmaktadır ;

GÜZEL TÜRKİSTAN,SANA NE OLDU
SEBEPSİZ VAKİTSİZ,GÜLLERİN SOLDU
Moskova üzerinden Türkistan’a gelen Enver Paşa’nın başlattığı  Türkistan milli harekâtı,Milli Şuur sahibi her Türkistanlı’da olduğu gibi Çolpan’da da büyük bir ümit ve  heyecan yaratmıştır. Enver Paşanın şehadet haberini duyduğunda  ise,buna önceleri inanmak istememiştir. Bu nedenle yazdığı şiirinin bir yerinde adeta feryad eder.
FERYADIM DÜNYA’YI BOĞUP ÖLDÜRSÜN
KAPKARA BAHTIMA,ŞEYTANLAR GÜLSÜN
Abdulhamit Süleyman Çolpan, Kömünist rejim için tehlike idi. Rus Bolşevikleri onu  susturmak için  türlü yollar dendiler.Hatta rejimin şairi olmasını bile kendisinden istediler. Ancak Çolpan ruhunu satanlardan asla  olmadı. Bolşeviklerin işbirliği teklifini anında reddetti. Onun İkna olmadığını gören Bolşevikler  onun  herşeyine el koydular.Kendisinin  hiçbir yerde  ve hiç bir şekilde çalışmasına izin vermediler. Yokluğa ve açlığa mahkum ettiler.

 Doğu Türkistan’ın sembolü İsa Yusuf Alptekin,hatıratında  Çolpan ile ilgili şunları yazmaktadır ; ” Çin konsolosluk göevlisi olarak gittigim Batı Türkistan’daki aydınlar ve milliyetçilerle görüşmek istiyordum. Bu arada Çolpanı,da ziyaret ettim ama  o çok ihtiyatlı konuşuyordu.İkinci kez  gittiğimde ise, ” Beni ziyarete gelmeniz  bana zarar  veriyor. Çünkü Ruslar ve kömünistlerce sevilmeyen bir adam haline geldim.” dediğini ifade etmektedir. Rusların Türklere  ve kendisini  Türküm diye ifade edenlere olan nefret, kin ve düşmanlığı rus Komünizminde de artarak devam etmiştir.(KG.)

Abdulhamit Çolpan,bütün esir Türk yurtlarında olduğu gibi 1930 lu yıllarda katil Stalin’in Sovyet devlet terörü ile   yüz yüze geldi.1937 yılında  son kez tutuklandı.suçu halk düşmanı yani milliyetçi olmaktı.04 Ekim 1938,de kurşuna dizilerek şehit edildi.  Şehit Çolpan’ın cesedi   ailesine teslim edilmedi ve  Rus Bolşevikler tarafından yok edildi.  (Bizim yerli  kızılların insan cenneti dedikleri rejim işte bu rejim idi.KG.)
Günümüzde işin en acı tarafı olan de şu ;  çocuklara sorun hanği futbolcu hangi takımda,avrupanın en iyileri hangisi,hepsinin isimlerini hemen hemen  bir saniyede sayarlar. Ama, bugünümüzün hazırlayıcıları  ve  varlıklarımızın  sebebi olan kahramanlarımızı  ve Türk dünyası büyüklerinin adlarını sorunca hepsi sınıfta kalırlar.
Bu acıklı durum tabiki.  Bu durum sadece çocukların suçu değil,onları yetiştiren eğitim sistemi ve onları terbiye ederek yetiştiren  anne , babalarında da  büyük sorumluluklar olduğunu düşünüyorum.
Abdulhamit Çolpan, şu fani dünya’da haklı olan davasına asla  ihanet etmemiştir .Yani işgalcı Bolşevik rejimine boyun etmemiş ve hiç bir zaman da yalakalık yapmamıştır Rus komünizmi yüzünden  aç kalmış ve perişan olmuştur.Ama ruhunu ve kalemini asla satmamıştır. Çünkü Bir Milletin aydınları onurlarını korudukları sürece mensubu olduğu toplumlar ve Milletler  sonuna kadar kendilerini korurlar ve yaşayabilirler.
Türkistan’ımızın bu büyük Türklük Şairi Abdulhamit Süleyman Çolpan da onurunu koruyarak yaşadı ve şerefi ile şahadet yolunu seçmiştir.
Mekânın cennet olsun büyük Şair !

Nur İçinde Yat ……!

Senin  büyük idealin ve çalışmaların bugün  semeresini vermiş ve Boy adları ile de olsa,Türkistan bağımsız olmuştur. Allah  Türkiye’mizi, Türkistan’ımızı ve bütün Türk Dünyasını korusun ve ilelebed Payidar Kılsın. AMİN

Etiketler: » » » » » » » » » »
Share
1557 Kez Görüntülendi.