logo

trugen jacn
28 Aralık 2015

ÇİN’İN YENİ TERÖR YASASI İLE ÇİN ORDUSU’NA YURTDIŞINDA OPERASYON YETKİSİ VERİLİYOR

Çin’de yeni kabul edilen ve ülke tarihinde bir ilk olan terörle mücadele yasasının, orduya yurt dışında operasyon düzenleme yetkisi verdiği bildirildi. Yasanın ardından Çin’in Suriye’ye destek birlik gönderebileceği iddia edildi.

Çin ordusuna yurtdışında operasyon yetkisi

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM) 

Çin Komünist Partisi yöneticilerinden Zang Dejyang, yasanın ülkenin ulusal güvenlik alanında sistematik ilkelerini belirlemesi açısından çok önemli olduğunu söyledi. Yeni yasa, Çin’in terörle mücadele amacıyla diğer ülkelerle ve uluslararası kurumlarla işbirliğini artırmasını ve istihbarat paylaşımını güçlendirmesini öngörüyor. Telefon ve internet sağlayıcılarının da terör faaliyetlerinin önlenmesi için yetkililere teknik destek vermesi amaçlanıyor.

ÇİN TARİHİNDE BİR İLK

Yasanın tüm dünyada DAEŞ ve diğer örgütlerin terör tehdidinin arttığı bir dönemde uygulamaya konması dikkat çekti. Yasa, Çin tarihinde bir ilk oldu. Çin ceza kanununda ‘terör’ konusu daha önce acil durum yasası ve ceza muhakeme usülü çerçevesinde ele alınıyordu.

Uzmanlar,Çin yönetiminin bu yasa’yı bahane ederek  Türkiye’yi de tehdit edebileceğini belirtirken, Çin baskı ve zulmünden kaçarak Türkiye’ye  sığınan  ve yaşayan Çin  muhalifi  Uygur Türkleri için de tehlike ve tehdit oluşturabileceğini ifade ediyorlar.

Kaynak  :  Yeni Akit.com.tr

Etiketler: » » » » » » » » » »

Share
1302 Kez Görüntülendi.