logo

trugen jacn
23 Aralık 2015

ZEHİRLİ SARMAŞIK (ÇİN İLE İŞBİRLİĞİ )

Devletin  biran önce, bu durumu görüp, önlemlerini alması gerekmektedir. .İlişkiler tabiki tamamen  kesilmez.Ama, karşılıklı ticari ilişikilerin  zarar  verici yönleri mutlaka ortadan kaldırılmalıdır.

Melih Togay (milliyet.com.tr/melihce)

Ülkeler arası, ekonomik anlaşmalar ve işbirliği sözleşmeleri, tabiki güzel birşeydir. Ancak, bu işbirliği ve toplantılarda, anlaşmalarda söylenen ve verilen güzel sözlere karşı, uygulama safhasında, verilen sözlerin tutulmaması ve anlaşmaya taraf ülkelerden birisinin gücünü yok etmek söz konusu olunca, sıkıntı yaratır. Hepimizin bildiği üzere, son dönemlerde, Çin ile Türkiye arasında ekonomik işbirliği ve anlaşmalar yapılmaktadır. Özel sektör olarak da, işin maneviyatı göz ardı edilerek tamamen ekonomik çıkarlar doğrultusunda hareket etmek, ülkeyi ileride daha zor bir duruma sokmaya neden olabilir. Özel sektör firması yapısı gereği, sadece karını nasıl maksimize edeceğini düşünür. İşin sosyal tarafını düşünmez. İşte devletler bunun için vardır. Devlet, yapmış olduğu anlaşmanın uygulamasını yakınen takip etmelidir.

Çin, ülkemiz ekonomisi için resmen zehirli sarmaşık gibidir. Finans açısından, dünyanın en büyük Çin bankasının bazı sektörlere kredi açması ama daha sonra da o krediyi, yine kendi firmalarına tahsilat yapması, sıkıntılı bir durumdur.

Örneğin Çinli firmalarla, yapılan bazı anlaşmalarda, uygulamaya bakarsak verilen sözlerin tutulmadığını görebiliriz. Ankara’da raylı sistemler konusunda, sözde Çinliler yapacakları yatırımların % 51 ni, yurtiçinden alacaklardı, uygulamaya bakıldığında bir çöp dahi almadıkları ve tamamını Çin’den ithal ettikleri görüldü. Füze ihalesinde, anlaşma safhasında teknoloji transferi yapacaklarını belirttiler, lakin yapmadılar, bugün, yarın oyaladılar. Şimdi yine GSM altyapı sektörünü, damping yaparak Türkiye’de kurulumunu üzerlerine aldılar. Ancak tüm malzemeler Çin’den geliyor. Burada operatörlerde, özel sektör oldukları için , karlarını düşünüyorlar ama yarın BTK dan iyi bir ceza yerlerse, bakalım karı bırakın, ne kadar zarar edecekler. Çünük yapılan yatırımların ilk yıl % 30 u , takip eden yıllarda da % 45 i yurtiçinde üretim yapan KOBİ lerden alınma şartına bağlıydı. Tabi bu şart Çinli firmayı bağlamamaktadır.

Sözde Türkiye’ye yatırım yaptılar, karar vericler Çinli, sadece belli bir oranda personeli sekreterya gibi çalıştırıyorlar. Çin ile yapılan ticarete dikkat etmek gerekir. Bu ülke, sektör canavarı, KOBİ canavarı ve üretim canavarıdır. İlk önce göze güzel görünür, sonra, içeriye sızdıkça, yerli üretimi kıstırtır peşinden tamamen işsiz bırakır. Ardından da, ülkeyi sömürmeye başlar. Böyle giderse, yarın GSM operatörleri, kablo kelepçelerini bile Çin’den almak zorunda kalacaklar, çünkü üreticisi kalmayacak. Tıpkı oyuncaklar gibi, tıpkı takım tezgahları gibi. Üreticler kalmadı bu sektörlerde ve artık bu saatten sonra da kimsenin gireceğini sanmıyorum. Zehirli sarmaşık zehirini göstermeye başladı. Aynen kan emici yarasa gibi ve işi uyanmayalım diye de, uyuşturucu sıvısını enjekte ediyor ülkemize, Çin bankası kredi veriyor Türk firmalarına.

Devletin biran önce, bu durumu görüp, önlemlerini alması gerekmektedir. Tamamen tabiki ilişkiler kesilmez ama, zarar verici yönleri ortadan kaldırılmalıdır.

Kaynak : http://blog.milliyet.com.tr/Zehirli_Sarmasik__Cin_ile_isbirligi_/Blog/?BlogNo=517272

Etiketler: » » » » » » » » »
Share
1054 Kez Görüntülendi.