logo

trugen jacn
18 Kasım 2015

İŞGALCI ÇİN’DEN VAHŞİ KATLİAM  : AKSU- BAY FEDAİ’LERİNİ TOPTAN ŞEHİT ETTİ

xitay-herbiy-qoralliq-saqchi-charlash.jpg

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Çin İşgal yönetiminin ekonomik assimilasyon ve etnik talan amacı ile Çinli göçmenlere peşkeş çektikleri Aksu vilayetinin Bay İlçesi Tirekbazar Sogan Kömür Madeni’nde 18 Eylül 2015 tarihinde 50-70 arasında insanın hayatını kaybettiği bir eylem ve aradından büyük çatışmalar meyedana gelmişti.  Çin İşgal Ordusunun olaydan  56 gün sonra içlerinde bebek ve çocukların da bulunduğu  3 aileden oluşan Müslümarn Uygur Türkü Fedaileri  bombalamak sureti ile  vahşi, insanlık dışı ve faşist yöntemlerle topluca katledildiği  bildirildi.
Özgür Asya radyosu’nun bildirdiğine göre, 13 Kasım Paris saldırılarının hemen akabinide Çin resmi Ajanslarında bu eylemle ile ilgili  haberler yer aldı. 56 gündür sürek avı başlatılarak yapılan  operasyonlarda (İz Surup Kattık Zarbe Biriş Hareketi’nde) teröristlerin tamamının bambalanarak yok edildiği bilgisi yer almış ve kısa bir süre sonra bu haber geri çekilmişti. Bu operasyon’un nerede ve niçin yapıldığı hakkında her hangi bir bilgi de verilmemişti.
Ancak,bu haberin Tirekbazar kömür işletmesi eylemini gerçekleştiren Fedailere ait olabileceğini tahmin eden Özgür Asya radyosu muhabirleri olay bölgesindeki Emniyet birimlerine ve Polis Merkezlerine telefonla ulaşarak bu bilgilerii teyit ve ayrınıtılara ulaşamaya çalıştı.
Tirekbazar kenti’ne bağlı Kiyir Polis Merkezi’nda grevli bir işgal Polis memuru 13 Kasım 2015 Cuma günü öğleden sonra operasyon bilgisini mesai arkadaşlarından aldığını,daha sonra ise, olay hakkında Polis Merkez’nde bir toplantı düzenlendiğini ve kendilerine operasyon hakkında bilgi verildiğini açıkladı. Ancak ayrıntılı bilgi vermekten kaçındı.
Adı geçen radyo’ya konuşan Bay İlçesi Emniyet Müdürlüğü’nden bir Polis Memuru operasyonların 13 Kasım Cuma günü sona erdirildiğini eylemcilerin bombalanarak toptan imha edildiğini belirtti. Bir diğer Polis ise, öldürülen eylemcilerin sayısı ve diğer ayrıntılar hakkında bilgi vermenin henüz erken olduğunu ifade ettiği bildirildi.
Sosyal Medya’da bir Polis memurunun el yazısı ile paylaştığı bir bilgiye göre ise ,İşgalcı Çin’in bu yargısız infaz yaparak bebek, çocukların da bulunduğu şüphelilerin  katletme operasyonunun 13 Kasım Cuma günü saat 15 sıralarında sonlandırıldığı bilgisi yer aldı. Ancak, katledilen Fedailer gurubunun  ne tür bir silah ile öldürüldüğü ve katliamın nasıl yapıldığı konusunda bilgi verilmedi.
Çin İşgal yönetimi bu kez de  yargısız infaz yaparak  gerçekleştirdikileri toptan öldürme operasyonları hakkında şimdiye kadar hiçbir  açıklama yapmadı.

aKSU-bAY hARİTASI

Aksu İli, Bay İlçesi Tirak Bazar Eylemi Hakkında Bilgi :

Aksu İli’ne bağlı,Bay ilçesinin Tirekbazar kenti yakınındaki Sogan mevkiinde yeni keşfedilen kömür madeninin işletilmesi bölgeye göçmen olarak getirilen bir etnik Çinli göçmenlere ekonomik ayrımcılık yapılarak peşkeş çekilmişti. İşletme sahibi tnik Çinli,bölgede yaşayan  işsiz Uygur bölge insanlarını işe almak yerine etnik ayırımcılık yaparak Çin’den getirdikleri işçileri istihdam etmesi, işsiz olan ve ekonomik olarak  zor durumda olan bölgenin esas sakinleri  Uygur Türklerinin tepkisine sebep oldu. Bu durum birkaç kez İşletme sahibi ve  İşgalcıların çeşitli  kademelerindeki yetkililere  şikayet edildi. Ancak  olumlu bir sonuç alınamadı. Bunun üzerine bölge insanlarından Avcılık ve Hayvancılık ile uğrayşan Ahmet Tohtiniyaz adında 60 yaşlarında bir kişi kardeşleri,gelinleri,damatları ve dünürleri olmak üzere içlerinde bebek ve çocukların da  bulunduğu 17-23 arasında tahmin edilen bir Fedailer gurubu kurdu. 18 Eylul 2015 tarihinde gece saatlerinde kömür madeninin dinamit deposundaki kapsül ve paylayıcıları ele geçirmek için bir operasyon düzenlediler.Ancak.dinamit deposu boştu.Bunun üzerine burada kalan Çinli işçiler ile aralarında çatışma çıktı. Çin işgal polis ve ordusu gelerek çatışmalara katıldı. Çıkan olaylarda taraflardan 50-70 kişi arasında insanın öldüğü söylendi.  Fedailer usta avcı  ve yöreyi çok iyi bildiklerinden  Tenrı dağlarının zirvelerine çekilerek izlerini kaybettirdiler. Çin işgal güçleri 56 gündür tanklar, zırhlı araçlar,Helikopterler,İnsansız hava araçları ve savaş uçaklarının kullanıldığı geniş çaplı operasyanlar yaptılar.Bölge’de olağanüstü hal ilan edilerek  okullar ve resmi daireler tatil edildi. Okullar İşgalcı Çin ordusunu’nun Operasyon ve savaş karargahlarına dönüştürüldü. Bölge insanlarından yaklaşık 100 bin kişinin ellerine sopalar verilerek zorla bu operasyonlara Çin işgal Ordusu’nun öncüse olarak ileri hatlara yem olarak sürüldü. 20 bin  kişi ise, yine aynı şekilde ellerine sopalar tutuştularak yollarda, dağlarda tepelerde gözetmenlik ve nöbetçi olarak kullanıldı. Bölge’de Uygur Türkü Hanımlar gece gündüz nöbetleşe operasyonlar yapan İşgal güçlerine cebirle yemek  hazırlatıldı.Bundaki  asil amaç ,bölgede yaşayan Uygur Türklerini yanlarında tutmak ve kontrol altında bulundurmuk idi.Buna rağmen Müslüman Uygur Türkü Fedaileri 56 gün süren operasyornlardan sonra ancak, faşist Nazilerden daha beter yönötemlenr kullanan Üniformalı haydutlar bebek,çocuk ve kadınıların bulunduğu Fedailerin üzerine bombalar yağdırarak hepsini toptan şehit etti.

Allah’tan  Tirekbazar ve bütün şehitlerimize rahmet ve mağfiret niyaz ediyoruz. 
Aksu-Bay  Fedailerimiz Doğu Türkistan Bağımsızlık Mücadelesinin yüz akları ve örnek birer kahramanlarıdırlar.

Kendilerine minnet ve şükranlarımız sonsuzdur.

Etiketler: » » » » » »
Share
1284 Kez Görüntülendi.