logo

trugen jacn
15 Kasım 2015

İŞGALCI ÇİN, HÜSEYİNCAN’I DİNİ MESAJ İDDİASI İLE 15 YIL HEPİS CEZASINA ÇARPTIRDI.

ababekri-rehim-uchur-erkinliki.jpg

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

İşgalcı Çin yönetimi, Doğu Türkistan’da her gün yeni insanlık dışı baskı zulum, işkence ve toplu tutuklama uygulamalarını hız kesmeden ve  pervasızca sürdürüyor.
Aksu vilayetinin Abat(Abat) İlçesinde bu yılın Temmuz ayında İlçe’ye bağlı çeşitli köy ve kentlerden yaşları 15-30 şayları arasında değişen toplam 30 Uygur gencini sözde açık hava Halk Mahkemesinde yargılayarak 3,5- 15 yıl arasında değişen çeşitli hapis cezalarına çarptırdıkları açıklandı.
Özgür Asya Radyosu internet sitesinde yer alan bilgilere göre bu ilçenin Yeniırık(Yeni Arık) kenti Lenger köyünde oturan 22 yaşındaki Uygur gencinin akıllı telefon kullandığı ve bu telefonla arkadaşlarına “Radikal dini içerikli mesajlar yolladığı ve yasa dışı dini propaganda yaptıkları ”  iddiası ile tutuklanmıştır. Aynı suçtan yargılanan biri Lise öğrencisi 3 genç 3,5-15 yıl arasında hapis cezasına çarptırılmıştır.Bu gençler Aksu ve civarındaki Hapishaneler dolu olduğu için Urumçi.,Kaşgar ve Hoten Hapishanelerine yollanmıştır.
Radyo muhabirlerine konuşan Abat ilçesinde “Hizmet Gurubu Terkibinde Urumçi’den Geçici Görevle gelen” İstikrarı sağlama Yetkilisi(Mukimlikni Saklaş Kadiri) bir Memur şunları ifade etti,” Biz ilçeye Urumçi’de görevli iken,istıkrarı sağlamak ve kontrol etmek görevi ile geldik.Görevimiz Vatandaşların kullandığı akıllı (iktidarlık) telefonları kontrol etmektir.Polislere yardımcı olarak bu görevi yapıyoruz. Polis ve biz sürekli  belirli zaman aralıkları ile telefonları kontrol ederiz.Yasa dışı dini içerikli,bölücülük ve devletin güvenliğine yönelik tehdit içeren mesajlara rastladığımızda bunları derhal gözaltına alır ve Mahkemeye çıkarırız,. Bölgemizden tutuklanan bu gençlerden biri 22 yaşındaki Hüseyincan 15 yıla,Lise öğrencisi bir genç derste iken tutuklandı.Diğer genç ise bekar 20 yaşlarında biridir. Bu 3 kişi tesbbit edildi ve çeşitli hapis cezalarına çarptırıldı.” Şeklinde konuştu.
Adının açıklanmasını istemeyenbir Uygur Türkü  konu ile ilgili şöyle konuştu,”Doğu Türkistan’da telefon kullanmak çok tehlikeli bir hal almış durumda.En ufak bir bahane ile insanlar gözaltına alınıp götürülüyor.Viber ve benzeri haberleşme programları ile dahi haberleşmek çok tehlikeli. Siz aramazsanız bile,başka birisi sizi aradığında veya mesaj göndermesi sizin suçlu olmanız için yeterli.Benim yakınlarım rica etti ve teleon açmamamı söyledi.”dedi.

Etiketler: » » » » » »
Share
1377 Kez Görüntülendi.