logo

trugen jacn
14 Kasım 2015

12 KASIM DOĞU TÜRKİSTAN CUMHURİYETLERİ GÜNÜNÜN ANLAMI !

Gökbayrak-İsveç

Yücel TANAY

Doğu Türkistan İslam Cumhuriyeti
1931 yılının Şubat ayında, Doğu Türkistan in kuzeyinde Kumul şehrinde, güneyinde Hoten şehrinde başlayan ve Kumul Ayaklanması diye tarihe geçen Türk milli hareketi, iki yıllık çetin mücadelelerden sonra muvaffak olmuş; 12 Kasım 1933 yılında”Şarki Türkistan İslam Cumhuriyeti” adıyla bir devlet kurulmuştur.
Atatürk’ün Cumhurbaşkanlığı zamanına tesadüf eden Kumul ayaklanması ve kurulan “Şarki Türkistan İslam Cumhuriyetininkuruluşu Türkiye’de büyük alaka ile günü gününe takip edilmiştir.” Bu genç Türk devletine Anadolu’da kurulan Türkiye Cumhuriyeti sahip çıktı. Doğu Türkistan İslam Cumhuriyeti’ne maddi yardım, askeri eğitim için uzmanlar gönderdi. Ancak bu yardımlar, çetin hava şartları sebebi ile Afganistan’dan geçemedi. Hava şartları aylar sonra düzeldiğinde ise Doğu Türkistan İslam Cumhuriyeti işgal edilmişti.


Bu milli kurtuluş savaşının başında şu liderler bulunmaktadır;
Hoca Niyaz Hacı, Salih Dorga, Musul, Maksut – Mahmut Muhiti kardeşler, Hafız Beğ, Mehmet Emin Buğra Bey, Sabit Damolla, Osman Beğ, Şerifhan Töre gibi liderlerin öncülüğünde, önce Hoten ve Kumul da başlayan, sonra bütün Doğu Türkistan’a yayılan ayaklanma, pek çok kan dökülme pahasına muvaffakiyete ulaştırılmış ve yukarıda belirtildiği gibi 12 kasım 1933 tarihin de Kaşgar şehrinde istiklal ilan edilerek, “Şark-i Türkistan Türk İslam Cumhuriyeti” kurulmuştur.

“Şark-i Türkistan Türk İslam Cumhuriyeti kurulduğu tarihten Rus-Çin işbirliği ihaneti neticesinde ortadan kaldırılmasından tam 11 yıl sonra Tanrı dağlarının kuzeyinde yeni bir İstiklal güneşinin parladığı özgürlük teranelerinin yankılandığı çok önemli bir tarihtir.
Doğu Türkistan İslam cumhuriyetinin yıkılmasında Rusyanın büyük rolu vardır.Bu ülke Kendi içinde yer alan büyük çoğunluğu Müslüman Türk olan Müslüman kökenli halkların, Doğu Türkistan İslam Cumhuriyeti’ni örnek almalarından ve isyan etmelerinden korkuyordu.Bu devletin yıkılması için Çine destek verdi. . İngiltere ise Hindistan ve Pakistan Müslümanlarından korkarak, Doğu Türkistan İslam Cumhuriyeti’nin yıkılması için Çin’e destek verdi. Hatta Çin’e maddi yardım yaptı.

Bayrak-Saguni

 

Doğu Türkistan Cumhuriyeti;
1944 yılında Gulca’nın Nilka nahiyesinde ki Avral Dağlarında patlayan Gani Batur önderliğinde ki ayaklanma 7 Kasım 1944’te Gulca şehrine sıçramış ve nihayetinde 12 Kasım 1944’te Alihan Töre’nin başkanlığında mücahitler Doğu Türkistan Cumhuriyeti ilan etmişlerdir.
1944 yılında 3 vilayeti ele geçiren Doğu Türkistan Ordusu, Urumçi’ye doğru yola çıkmış ancak Manas Irmağı kıyısında 3 sene boyunca beklemek zorunda kalmıştır. Resimde Manas Irmağı kıyısında bekleyen Doğu Türkistan ordusu.
Yeni kurulan Cumhuriyet 5 yıl içinde kendi düzenli ordusunu kurmuş, devlet bankasını faaliyete geçirmiş ve bir çok devlet dairesi açarak tam bağımsız bir devlet halinde gelmiştir. Özellikle ordunun iyice güçlenmesinden sonra Çinlilere karşı savaş devam ettirilmiş ve zafer üstüne zafer kazanılmıştır. Tarbagatay ve Altay vilayetleri ele geçirildikten sonra Urumçi’ye doğru sefere çıkılmıştır.
Doğu Türkistan Cumhuriyeti, kendi Merkez Bankasını kurarak kendi parasını basmıştır.
1944 yılında 3 vilayetin ele geçirilmesinin ardından Urumçi’ye doğru yola çıkan Doğu Türkistan ordusu, Manas Irmağı kenarında Rusya ve Çin’in barış teklifleri sebebi ile durmuştur. 3 sene boyunca burada bekleyen ordu Stalin ve Jang Ji Jung’un diğer ayak oyunları sebebi ile başarıya ulaşamamıştır ve Haziran 1947’de buradan ayrılmıştır.
Doğu Türkistan Ordusu çağının en modern silah ve teçhizatları ile donatılmıştı. Resimlerde Doğu Türkistan Ordusu’na ait silahlar gösterilmiştir.

Komutanlar 3
Ağustos 1944’te Ahmetcan Kasım ve diğer Doğu Türkistanlı liderler Rusya’nın davetini kabul ederek Moskova’ya gitmek için uçakla yola koyulmuşlardır. Gani Batur ise uçağa binmeyi reddederek;”Ben atımla gideceğim” demiştir. Ahmetcan Kasım ve diğerlerinin içinde bulunduğu uçak Moğolistan üzerinde çok esrarengiz bir biçimde düşmüştür. Bu liderlerin tamamının hayatını kaybettiği açıklanmış ardından tanınmayacak durumda ki cesetler Doğu Türkistan’a getirilmiştir. Ancak daha sonra liderlerin uçakta olmadıkları, liderlerin tamamının diktatör Stalin tarafından Moskova civarindaki bir hapishanede hayatinin sonuna kadar işkence ederek öldürdükleri öğrenilmiştir. Gani Batur ise bu hadiseden sonra Kazakistan’a yerleşmiş ve hayatının sonuna dek burada kalmıştır. Olayda ordu kumandanları da şehid edildiği için 60.000 kişilik Doğu Türkistan ordusu kumandansız kalmıştır.
Bu elim hadiseden sonra, Rusya ve Çin işbirliği yaparak Seyfettin Azizi, gibi komünistleri Doğu Türkistan yönetimine getirmişlerdir. Seyfettin Azizi Devlet Başkanı olup, Çin ile bir anlaşma yapmıştır. Anlaşmaya göre Çin 2 sene süre ile Doğu Türkistan’da kalacak ve yeni kurulan devlete yardım edecektir. Halk tarafından çok tepki gören bu anlaşma sonucunda tek kurşun dahi sıkılmadan Çin Doğu Türkistan’ı işgal etmiştir. Wang Jin’in komutasındaki Çin ordusu Doğu Türkistan’a girmiş ve kısa bir sürede 2 milyona yakın din ve devlet adamını idama mahkum etmiştir. 1955 yılında ise Çinliler Doğu Türkistan İsmini değiştirererek buraya Xinjiang(yeni kazanılmış) Otonom Bölgesi adını vererek bu kadim Türk yurdunu tamamen sömürgeleştirmişlerdir.
Tarihi delillere baktığımızda kurulan her iki devletinde Sovyetler Birliği’nin siyasi oyun ve menfaatlerine kurban gittiğini açıkça görmekteyiz. Ancak tarihin tekerrürden ibaret olduğunu ve defalarca bağımsız olmayı başarmış Doğu Türkistan’ın yakın gelecekte istiklalini kazanmasının hiçte şaşırtıcı bir sonuç olmaması gerektiğini Çin işgalcilerine hatırlatırız.
Bu bağımsız Cumuhuriyetlerimizin kuruluşunda aziz canlarını feda eden mübarek Şehitlerimizi rahmet ve minnet ile anıyoruz.
Çin,devasa nüfusuna rağmen Doğu Türkistan Bağımsızlık hareketini engeleyemez,Çin halk cumhuriyeti denen uluslar hapishanesinin sonuda Sovyetler birliği gibi olacak,Çin halk cumhuriyeti tarihe gömülecek,Çin işgali altında Doğu,Türkistan,Tibet, İç Moğolistan özgür olacaktır.Bu bir realitedir.

Kaynak : blogradikal.net

Etiketler: » » » » » » »
Share
1150 Kez Görüntülendi.