logo

trugen jacn
13 Kasım 2015

DOĞU TÜRKİSTAN CUMHURİYETLERİ GÜNÜ TÜRKİYE’DE VE DÜNYA’DA COŞKU İLE KUTLANDI !

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

12 Kasım 1933’de Kaşgar’da kurulan Doğu Türkistan İslam Cumhuriyetnin 82.yıl ile yine 12 Kasım 1944’de Gulca’da ilan edilen Doğu Türkistan Cumhuriyetinin 71.yıl dönümleri Türkiye’de ve dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan Doğu Türkistan Türkleri tarafından coşku ile kutlandı.

rabia-kadir

         DÜNYA UYGUR KURULTAYI BAŞKANI RABİA KADİR KUTLAMA MESAJİ YAYINLADI.

Diaspora’da yürütülmekte olan Doğu Türkistan bağımsızlık hareketinin Almanya merkezli en üst organı olan Dünya Uygur Kurultayı’nın ABD.’de yaşayan Genel başkanı Rabia Kadir bir bildiri yayınlayarak Doğu Türkistanlıların Cumhuriyet günlerini kutladı. DUK.Başkanı Kadir mesajında şunları ifade etti.”Bu Cumhuriyetlerimiz,ecdatlarımızın ve Doğu Türkistan Türklerinin yüksek kültür ve medeniyet değerlerine, temel insan hakları ve  demokrası değerlerinin bilincine sahip olduklarının çok önemli ve net  göstergesidir. Bu Cumhuriyetlerimizin kurulduğu günler, Rus ve Çin emperyaliziminin birleşik saldırılarına karşı halkımızın bağımsız ve özgür yaşamak iradesini haykırdığı ve bu yüksek değerleri canları pahasına elde ettiği kutlu bir gündür.Cumhuriyetlerimiz bizim günümüzdeki esaretten kurtulma ve bağımsız devletimizi ve  Cumhuriyetimizi kurarak öz ata toprakalarımızda mutlu yaşama irademizin ilham kaynağıdır. Doğu Türkistan Türkleri bu Cumhuriyetleri kurmak suretiyle en kötü şartlarda dahi ecdatlarından aldığı ilham ve güçle bağımsız devlet kurabilme yeteneğine sahip olduğunun açık bir ispatıdır. Doğu Türkistan Cumhuriyetlerimiz ,günümüzde yürütmekte olduğumuz esaretten kurtulma ve  milli bağımsızlık mücadelemiz için  ilham ve güç kaynağımızdır. Hürriyet ve bağımsızlık   arzu ve isteklerimizden asla ve kat’a  vaz geçmeyeceğimizin  açık ve net kanıtıdır. Dünyanın çeşitli ülkelerinde muhaceret hayatı yaşayan bütün Vatandaşlarımız ve onların kurdukları STK.larımız bu bayaramı görkemli ve en iyi şekilde kutlamaları en büyük temennimizdir. Bütün Doğu Türkistanlı Kardeşlerimizin ve Türk dünyasının Cumhuriyet günlerin yürekten kutluyorum. ”  dedi.
Doğu Türkistan Türklerinin en kalabalık olarak yaşadıkları  ve  Özbekistan’da bu ülke yönetimlerinin Çin’in baskısı ile açık hava ve salon toplanatıları  hukuksuz olarak engellendiği için Restoran ve Kafelerde toplanarak kuran tilaveti yaparak şehitilerimizi andılar. Cumhuriyetlerimizin canlı şahitleri   anılarını paylaştılar ve  çeşitli konuşmalar yapılarak Cumhuriyetlerimiz gündeme getirildi.

ikki-jumhuriyet-istanbul-1.jpg

TÜRKİYE’DEKİ KUTLAMALAR 

Türkiye’de İstanbul,Kayserİ ve Ankara’da yaşayan Uygur Türkleri  toplantılar ve çeşitli etkinlikler gerçekleştirerek Cumhuriyetlerimizi kutladılar.

İstanbul Merkezli Doğu Türkistan Maarif ve Dayanıışma Derneği 12 Kasım 2015 günü saat 19,00’da  Dernek Merkezi’nde  Cumhuriyetlerinmiz anma toplantısı düzenledi. Şehitlerimiz için kuran tilaveti  ile başlayan anma toplantısında yapılan  çeşitli konuşmalarla  Cumhuriyetlerimiz bir kez daha gündeme taşındı.

N.Erb.-1

        ÜNİVERSİTELERDE ANMA
Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Akademik Düşünce ve Araştırmalar Topluluğu de 10 Kasım tarihinde Doç.Dr.Erkin Emet’i davet ederek bir konferans tertip etti.Toplantı’da Doğu Türkistan Cumhuriyetleri gündeme getirildi ve şehitilerimiz için dua edildi.
Niğde Üniversitesi ise, bu gün 12 Kasım 2015 günü saat 14.’de Doğu Tükistan Cumuhuriyetleri konulu bir toplantı ile Cumhuriyetlerimizi gündeme taşıdı.

ABD.DEKİ ANMA TOPLANTISI

Ayrıca,ABD.’de faaliyet gösteren Amerika Uygur derneği ve Uygur İnsan Hakları ve Demokrası vakfı birlikte organize ettikleri etkinlikler  ile Cumhuriyetlerimizi kutladılar.

ABD.Parlamentosunun alt kanadı Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler komisyonu salonunda yapılan  anma toplantısına DUK.Başakanı Rabia Kadir ve ABD.Uygur Cemiyeti Başkanı Alim Seyitof de iştirak ederek birer konuşka  yaptılar.Cumhuriyetlerimizin kuruluşu ve bağımsızlık mücadelesi ile ile ilgili konuşmalar yapıldı ve şehitlerimiz rahmet ve minnet  ile yad edildi.

ikki-kumhuriyet-bishkek-qirghizistan.JPG

KİRGİZİSTAN’DAKİ KUTLAMALAR

Doğu Türkistan Cumhuriyetlerinin anma toplantısı Uygur Türklerinin en kalabalık olarak yaşadıkları başkent Bişkek ve civarında yapıldı. Uygur İttifak Cemiyeti tarafından tertipilenen bu anma toplantısı,Bişkek yakınlarındaki Alameddin İlçesindeki  bir konferas salonunda yapıldı. Kuran kerim okundu ve şehitilerimiz için dualar edildi.Daha sonra kürsüye gelen Kirgizistan Uygurları İttifak Cemiyeti Başkanı Artık Hacı iştirakçıların ve  Doğu Türkistanlıların Cumhuriyet gününü kutladı.Daha sonra konuşan Cemiyet Başkan Yardımcısı Bahtiyar Kasım her iki Cumhuriyetimizin kuruluşu hakkında bilgiler  vererek şunları söyledi,” Cumhuriyetimilerimizin kuruluş safhalarından,olaylardan ve tarihten dersler almalıyız.Günümüzde bağımsızlık mücadelemiz için en gerekli isilahlar silahlanmalıyız.Günümüzde Milli mücadelemizin silahları, hukuk,tarih, siyaset,ekenomi başta olmak üzere modern ve pozitif bilim dallarıdır.Kendimiz ve gençlerimize bunları çok iyi öğretmemiz lazımdır.”şeklinde konuştu.  Daha sonra Doğu Türkistan Milli Ordusu’nun hayatta olan Askerlerine çeşitli hediyeler takdim edilmesi ile anma toplantısı sona erdi.

urumcide-yasanan-olaylar-kazakistanda-yasayan-uygurlar-tarafindan-protesto-edildi-1

KAZAKİSTAN’DAKİ KUTLLAMALAR

Restoranda bir anma programı düzenlediler.Kuran-i Kerim  tilaveti ve dua edilmesinden sonda  kürsü’ye  gelen Kazakistanlı   emekli Yarbay ve siyasetçı ve Uygur insan hakları aktivisti Cumuhuriyetlerimizin kuruluşu hakkında bilgi verdi.Uygur Türkçesi,örf adetler,gelenek ve göreneklerin korunması ve yaşatılmasının önemi üzerinde durdu.Kazakistan’ın da demokrası değerlerinin yükselmesinin diğer vatandaşlar ile birlikte Uygurlar için bir çok avantajlar sağladığını bundan yararlanılması gerektiğini ifade etti.Daha sonra Milli ORdu askerlerinden hayatta olanlara hediyeler takdim edilerek teşekkür  edildi.

ALMANYA’DAKİ KUTLAMALAR
Münih merkezli Dünya Uygur Kurultayı ile Avrupa Doğu Türkistan Birliği  14-15 Kasım  2015 tarihlerinde   2 gün süre ile geniş katılımlı bin anma toplantısı düzenliyor.Avrupa Doğu Türkistan Birliği’nin 25.kuruluş yıldönümünün de kutlanacağı etkinliklere dünyanın çeşitli ülkelerinden  Doğu Türkistan Kuruluşlarının temsilcileri ve misafirlerin   davet edildiği bildiriliyor.iştirakı yapılıyor.

Almanya, Hollanda,Fransa,İsviçre,İsveç,Norveç,Finlardıy a,Norves ve Danimarka ve uzak kıt’a Avustralya ile Japonya’da hayatı yaşayan Doğu Türkistanlı Uygur Türkleri yaşadıkları ülkelerin yasalarına bağlı kalarak çeşitli etkinliklerle bu iki Cumhuriyetelerimizi kutlayarak çocuklar ve genç nesillerimizin iştirakını sağlayarak  onların de Doğu Türkistan konusunda bilgi sahibi olmalarını  sağlamaya çalışıyorlar.

İsveç Uygur Derneği bu günü çeşitli etkinlikler ile kutladı. Bu ülkedeki Uygurların kurduğu “Meşrip Meclisi” önceki gün bir  bu güne özel bir oturum düzenleyerek  şehitlerimizi  ve Cumhuriyetlerimizi  andı.

Avustralya,Japonya Türkmenistan, Rusya,  Suudi Arabistan,Mısın Arap Cumhuriyeti, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdün’de yaşayan Uygur Türkleri kendi aralrında  toplanatıları yaparak  Cumhuriyetlerimizi andı ve şehitlerimiz için dua ettiler.

Etiketler: » » » »
Share
1100 Kez Görüntülendi.