logo

trugen jacn
06 Kasım 2015

İŞGALCI ÇİN’DEN EVLENECEK MÜSLÜMAN UYGURLARA “ DÜĞÜN İÇİN PARA CEZASI”

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)
Doğu Türkistan’ı işgal altında tutan Faşist Çin işgal yönetimi BU KEZ Müslüman Uygur Türklerinin evlenme törenlerine ve düğünlerine yeni engeller ve cezalar yürürlüğe koydu. Düğün yapmak isteyen damat ve gelin düğün için nikah ve tören yapmadan önce Bankaya Teminat parası yaptırma mecburiyeti getirildi.
Özgür Asya radyosu internet sitesinde yayınlanan bir habere göre Çin işgal yönetiminin bu uygulamayı Kaşgar’in merkez Konaşeher(Eskişehir) ilçesinde başlattığı bildirildi.
Nikah kıydırmak ve Düğün yapmak için Yerel Halk İşleri Birimine müracaat eden ailelere Köylerde 500 Yen( 85$) şehirlerde ise bin yen(195 $) tutarında bir mablağın Emanet hesabına teminat olarak yatırılması talep edriliyor.Halk işleri Bürosu teminat olarak yatırılan para makbuzunu gördükten sonra resmi işlemleri ancak yapıyor.Buna göre düğün yapacak aile düğün esnasında çıkabilecek olayları (Çin işgalı karşıtı) olayları ve söylemleri engelleyecek ve istikrarı temin ile yükümlü olacaktır.Ayrıca,düğünde mutlaka davul-zurna ve sazlar çalınacak ve davetliler de mutlaka oynayacaktır.Her hangii olay reji karşıtı söylem vee tepki amaçlı eylemlerin vukuu halinde yatırdığı teminat para de iade edilmeyecektir.Ayrıca, bu para cezası düğünde oynanmaması ve sazlar çalınmaması halinde de teminat geri iade edilmeyecektir.


Özgür Asya Radyosuna bu uygulama ile ilgili olarak konuşan Kaşgar’a bağlı Eskişehir merkez İlçe’de oturan bir Uygur Hanım bu yeni uygulamayı doğruladı ve şunları söyledi ,“ Bu uygulama bir süreden Kaşgar’da ve bağlı köylerde uygulanmaktadır. Bu uygulama Mahalli Halek işleri bürosu ile Sosyal İstikrarı Koruma Birimi tarafından ortaklaşa yürütülüyor.Teminat parası ise,Halk İşleri Birimi veznesine yatırılıyor.Bu uygulamanın istikrara yönelik söz,söylem ve tepkileri önlemek için yapıldığını tahmin ediyorum.”şeklinde konuştu.
Uzmanlar,İşgal yönetiminin son dönemlerde Doğu Türkistan genelinde artan dini ve milli bilince paralel olarak düğünlerde dini içerikli vaaz ve söylemleri önlemek ve Müslüman Uygur Türklerini bu tür akla hayale gelmedik cezalar ile sıkıştırmak ve ezmek olduğunu ifade ediyorlar.

Etiketler: » » » » » »
Share
2079 Kez Görüntülendi.