logo

trugen jacn
28 Ekim 2015

JAPONYA,KAZAKİSTAN’DA NÜKLEER ENERJİ SANTRALI İNŞA EDECEK

Orta Asya resmi ziyareti kapsamında Kazakistan’ın başkenti Astana’ya gelen Japonya Başbakanı  Abe, temaslarına başladı. Başkent Astana’da konuk başbakan için Akorda Sarayı’nda resmi karşılama töreni düzenlendi. Ardından Kazakistan…

Japonya, Kazakistan'da nükleer enerji santrali inşa edecek

Orta Asya resmi ziyareti kapsamında Kazakistan’ın başkenti Astana’ya gelen Japonya Başbakanı Shimzo Abe, temaslarına başladı. Başkent Astana’da konuk başbakan için Akorda Sarayı’nda resmi karşılama töreni düzenlendi. Ardından Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ve Shinzo Abe başbaşa görüştü. Görüşmede enerji, ulaşım ve yatırım konuları ele alındı. Heyetlerarası görüşmelere başkanlık eden Nazarbayev ve Abe, iki ülke arasında stratejik ortaklık anlaşmasının genişletilmesi ve nükleer denemelerin kapsamlı yasaklanması anlaşmasına imza attı.

-JAPONYA’DAN 1.5 MİLYAR DOLARLIK İNSANİ YARDIM

Kazakistan’ın bağımsızlığını aldığı günden buyana iki ülke arasında dostana ilişkilerin giderek arttığını belirten Nazarbayev, Japonya’nın Semey Poligonu’nun kapatılmasından sonra bu bölgeye 1.5 milyar dolar insani yardımda bulunduğunu hatırlattı. Başta güncel konular olmak üzere bölgesel ve uluslararası konuları ele aldıklarını vurgulayan Nazarbayev, Kazakistan ve Japonya’nın nükleer silahların yayılmasına karşı aynı pozisyonda durduklarını dile getirdi.

Kazakistan ve Japonya arasında geçen yıl ticaret hacminin 2 milyar doları aştığını hatırlatan Nazarbayev, Japonya Başbakanı’nın katılımıyla yapılacak iş forumunda ise tutarı 700 milyon dolarlık anlaşmanın imzalanacağını kaydetti.

-EKONOMİK REFORMLARA DESTEK SÜRECEK

Kazakistan’ın Orta Asya’nın en büyük ekonomisi olduğunu söyleyen Japonya Başbakanı Abe, Kazakistan’da yürütülen ekonomik reformlara destek vermeye devam edeceklerini söyledi. Kazakistan’da inşa edilecek nükleer enerji santralinin hazırlıklarının sürdüğünü belirten Abe, bu alanda işbirliğinin artırılması konusunda anlaşmaya vardıklarını dile getirdi. Sanayi teknolojilerini bilen nitelikli elamanların yetiştirilmesi ve tıpta yeni teşhis sistemlerinin kullanılmasında işbirliği yapılacağını hatırlatan Abe, Kazakistan ziyaret’nde kendine eşlik eden Japonya’nın önde gelen şirketlerinin Kazakistan’a yatırım yapma konusunda istekli olduklarını söyledi.

Japonya Başbakanı, Kazakistan’ın Dünya Ticaret Örgütü’ne üye olmasının iki ülke arasında ticaretin canlanmasına katkı sağlayacağını ifade etti. Japonya son on yılda Kazakistan’a yaptığı yatırım tutarı 5 milyar doları aştı.

Japonya Başbakanı Abe 22 Ekim’de çıktığı Orta Asya ziyareti kapsamında sırasıyla; Moğolistan, Türkmenistan, Tacikistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Kazakistan’ı ziyaret etti.

KAYNAK :   http://www.safirhaber.com/ekonomi/japonya-kazakistanda-nukleer-enerji-santrali-insa-edecek-h26980.html
Etiketler: » »
Share
1501 Kez Görüntülendi.