logo

trugen jacn
21 Ekim 2015

AKSU – BAY EYLEMİNİ YAPTIKLARI İDDİA EDİLEN UYGUR FEDAİLER HAKKINDA YENİ BİLGİLER


aKSU-bAY hARİTASIUygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

Çin İşgal yönetiminin ekonomik ayırımcılık, ülkeyi Çinlileştirmek ve zengin kaynakları  talan amaclı etnik Çinli göçmenlere peşkeş çektikleri Aksu Vilayetinin Bay İlçesi Tirekbazar Sogan Kömür Madeni’nde 18 Eylül 2015 tarihinde bir eylem gerçekleştirilmiş ve bu eylemlerde 50-70 arasında kişinin hayatını kaybettiği açıklanmıştı.
Çin işgal yönetimi bu olayla ilgisi olduğunu iddia ettiği 3 aileden içinde bebekler ve çocukların de yer aldığı toplam 21 kişinin kimliklerini açıklamıştı
Ancak,olayın sebebi,çıkış nedeni ve ayrıntılar hakkında inandırıcı resmi bilgiler hala açıklanmış değil. Benzer olaylarda olyduğu gibi,Çinli işgalcılar susmaya  tercih  ediyor.
Washington merkezli Özgür Asya radyosu muhabirleri olay mahalline telefonlara ulaşarak olayın sebepleri ve ayrıntıları hakkında bazı ip uçlarına ulaştıklarını açıkladılar. Rfa.org.Uighur. internet sitesinde yer alan bilgilere göre olayın bazı ayrıntıları şöyle belirtiliyor.

t.BAZAR_OPRS.

FEDAİLER İŞGAL YÖNETİMİNCE SÜREKLİ BASKI VE ZULME MARUZ KALMIŞLAR

Baskın olayını gerçekleştirdikleri iddia edilen Mehmet İsa Çokatal Hayvancılık Meydanında 07 Eylul tarihinde tutuklanmış ve 3 gün süre ile “Dini Radikalizme Karşa Eğitime” tabi tutulmuştur. Daha sonra “ 15 gün daha ek Eğitilmek” üzere Tirekbazar Kent Polis Merkezi’ne gönderilmiş.Ancak,bu Merkezin nezaretehanesi  tutuklu Uygurla dolu ve boş yer olmadığından 10 Eylül günü daha sonra “Eğitilmek” üzere geçici olarak serbest bırakılmıştır.
Şüphelerden Mahmut Tursun “Aşırı Dini Düşünceler Taşıdığı” için  bir kaç kez göz altına alınarak sorgulanmıştır.Ayrıca,Hayvancılık İşletmesi ÇKP,Yerel Sekreteri tarafından hakarete maruz kalmış ve aşağılanmıştır.ÇKp.Sekreteri bir keresinde  bir keresinde kendisini omuzlarından iterek zorla toplantı  sahnesine  çıkarmış ve “ Modern Şekilde Dans Etmesi = Zamanevi Usul Oynaşka” “ zorlamıştır.
Mehmet İsa ayrıca,Avcılık’taki Talebesi’nin program ve kota dışı hamile kalan eşinin gizlice doğum yapmasını sağlamış, doğan kız bebeğini evlat edinmiş.Bunun üzerine İşgal yönetimi kendisinden Doğum Yasasına Muhalefet etttiği için 2 bin 500 Yen( 430 $) para cezası tahsili etmiştir.

Mehmet İsa geçici olarak serbest bırakıldıktan sonra ailesi ile birlikte bir hafta sonra Kömür İşletmesi eylemine katılmıştır.

Eyitgah-Hitay

UYGUR FEDAİLERİN YÖRENİN EN ZENGİN AİLELERİNDEN OLDUĞU BİLDİRİLDİ.

18 Eylul 2015 Sogan Kömür İşletmesi eylemini yapan Fedailer ve ailelerinin  yörenin en varlıklı ve zengin ailerinden olduğu bildirildi. Eylemi gerçekleştiren ve bir birleri ile akraba olan her 3 ailenin her birinin  500-1000 baş arasında küçük ve büyük baş hayvan sahibi  oldukları, 4 mevsim için muntazam betonarme olarak yapılmış yaylakk ve kışlakları bulunduğu ve hayvan barınakları inşa ettikleri de  belirtildi. Ailelerin tarım ve hayvancılık için gerekli,Traktör,Tarım aletleri,Kamyon,Otomobil ve Motosikletlerinin de olduğu açıklandı.Ailelerin ayrıca yörenin en büyük, modern ve güzel evlerine sahip oldukları ve ekonomik olarak pek sıkıntılarının olmadığı ifade edildi. Ailelerin tarım,hayvancılık ve avcılık ile iştigal ettikleri de bildirildi.
Radyo’ya konuşan Tirekbazar ÇKP Kent Sekreteri, Fedailerin eylemden bir gün önce(17 Eylul’de) evlerinden gerekli eşyalarını aldıkları kapı ve pençelerini sonuna kadar açarak evlerini terkettiklerini bildirdi. ÇKP.Kent Sekreteri,olaydan sonra İşgal yönetiminin Fedailerin ev ve barklarına el koydukları eşyalarının ise müsadere edildiğini açıkladı.

Kirlenen D.T.Bayrağı

        DOĞU TÜRKİSTAN SORUNU ÇİN İŞGALININ SONA ERMESİ İLE ANCAK,KESİN ÇÖZÜME KAVUŞUR

Uzmanlar, Doğu Türkistan’ın sorunun Uygur Türklerinin ekonomik olarak meselelerinin halledilebileceği görüşünün bu olayla tamamen çürütülmüş olduğunu belirtiyorlar.Çinli işgalcılar etnik temelli ekonomik uygulamalarla ülkenin zenginliklerini Çinli etnik Göçmenlere peşkeş çekmesi, eşit ve adil olmayan gelir dağılımı vebenzeri ekonomik ve sosyal sebepler ortadan kaldırılsa bile sorunun bitmeyeceğini ifade ediyorlar.
Bu ve benezer karşı koyma eylemlerinin Çin işgal yönhetiminin Müslüman Türklerinin milli ve dini değerlerine saldırmasının,islam dininin olmazsa olmazı  ve tamamen günlük hayatın bir parçası olan namaz,oruç ve dini inançlara uygun giyinime gibi hassasiyetlere karşı yapılan saldırıların ülke’de işgal karşıtı şiddet olaylarını teteklediğini ifade ediyorlar.
Uzmanlar ayrıca, Sorunun tamamen siyasi olduğunu,Doğu Türkistan’daki Çin işgalinin sona erdirilmesi ile ancak,Doğu Türkistan sorunun çözüme kavaşacağı fikrinde birleşiyorlar.

Etiketler: » » » » » » » » » » »
Share
1524 Kez Görüntülendi.