logo

trugen jacn

ABD,İNGİLTERE VE ALMANYA DAHİL 23 ÜLKEDEN TÜRK SOYKIRIMI İÇİN ÇİN’E UYARI

ABD, İngiltere ve Almanya’nın da aralarında olduğu 23 ülke Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki (Doğu Türkistan) Uygur Türklerine ve diğer Müslüman azınlıklara baskı ve şiddet uygulamakla suçlanan Çin’e uluslararası yükümlülüklerini yerine getirme ve insan haklarına saygı göstermesi çağrısı yaptı.
17 Eylül 2019, New York, ABD - Birleşmiş Milletler Genel Merkezi

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)

BM Genel Kurulu’nun insan hakları konularını ele alan 3. Komitesi’nde, aralarında ABD, İngiltere ve Almanya’nın da olduğu 23 ülke ortak bir açıklama yaparak, Sincan’daki insan hakları ihlallerinden endişe duyduğunu bildirdi. 

Sincan’da ”kitlesel gözaltıların gerçekleştiği, kültürel ve dini uygulamaların kısıtlandığı, etnik unsurları hedef alan orantısız gözetlemeler yapıldığı” ve diğer insan hakları ihlallerinin yaşandığı belirtilen açıklamada, Uygur Türklerine ve diğer Müslüman azınlıklara baskı ve şiddet uygulamakla suçlanan Çin’e uluslararası yükümlülüklerini yerine getirme ve insan haklarına saygı göstermesi çağrısı yapıldı. 

Açıklamada ayrıca, Çin’e İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet’nin Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ni ziyaret etmesine izin vermesi çağrısında da bulunuldu. 

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Kelly Craft ise toplantı sonrası İngiliz Büyükelçi Karen Pierce ve Alman Büyükelçi Christoph Heusgen ile yaptığı ortak açıklamada, Sincan’da ”bir milyondan fazla Uygur Türk’ünü ve diğer azınlıkları keyfi gözaltına alan Çin’i kınayarak” uluslararası toplumun insan hakları ihlallerine karşı çıkması gerektiğini söyledi. 

İlgili resim

ÇİN’E DOĞU TÜRKİSTAN UYARILARI

Çin’de son yıllarda Uygur Türklerinin yaşadığı Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde eğitim merkezi adı altında faaliyet gösteren kamplar ile Uygurların kimlik ve kültürlerine yönelik ihlaller uluslararası kamuoyu tarafından eleştiriliyor.

BM İnsan Hakları Konseyine üye 22 ülke, temmuz ayında Çin’in, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Uygur Türkleri ve diğer azınlıklara yönelik muamelesinin eleştirildiği ve kitlesel gözaltıların durdurulması çağrısına yer verilen bir mektubu imzalamıştı.

İnsan Hakları İzleme Örgütünün raporunda, son iki yılda Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde çok sayıda kişinin “önleyici polisiye tedbir” adı altında suçsuz yere alıkonulduğu ve siyasi bakımdan tehlikeli olarak değerlendirilen bireylerin herhangi bir yargı kararı olmaksızın toplama kamplarına gönderildiği belirtilmişti.

BM ve diğer uluslararası örgütler, kampların incelemeye açılması çağrılarını yinelerken, Çin şu ana kadar kendi belirlediği birkaç kampın az sayıda yabancı diplomat ve basın mensubu tarafından kısmen görülmesine izin verdi. Çin makamları, BM yetkililerinin doğrudan bilgi almak amacıyla bölgede serbestçe inceleme yapma talebini geri çeviriyor.

Çin toplama kampları resimleri ile ilgili görsel sonucu

Ortak Çağrı Metnini İmzalayan Ülkeler

  1. AB.Devletleri
  2. İngiltere
  3. Federal Almanya
  4. Arnavutluk
  5. Avustralya
  6. Belçika
  7. Kanada
  8. Danimarka
  9. Estonya
  10. Finlandiya
  11. Fransa
  12. İzlanda
  13. İrlanda Cumhuriyeti
  14. Japonya
  15. Litvaniya
  16. Lativiya
  17. Lihtenştayın
  18. Lüksemburg
  19. Hollanda
  20. Yeni Zelanda
  21. Norveç
  22. İsveç
英国常驻联合国代表凯里·皮尔斯10月29日在联合国呼吁中国停止对新疆维吾尔人的拘禁

英国常驻联合国代表凯里·皮尔斯10月29日在联合国呼吁中国停止对 #新疆 维吾尔人的拘禁。皮尔斯说,我们同意联合国消除种族歧视委员会在2018年8月得出的关于中国的结论性意见中所提出的担忧,关于大规模拘留的可信报道…我们呼吁中国政府遵守国家法律,国际义务和承诺,尊重人权。

Gepostet von 美国之音中文网 am Dienstag, 29. Oktober 2019

KAYNAK : haber7.com (Reuters)

Etiketler: » » » » » » » » »
Share
1070 Kez Görüntülendi.